Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Postój
Autor Wiadomość
enesen 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 GT ABS
Wysłany: 2011-04-02, 12:54   Postój

Czy dozwolony jest pstój w tym miejscu tych dwóch aut? Czy mandat za niedostosowanie się do nakazu jazdy w lewo jest słuszny?

piechu43 
Ventka to mój dom!
([__]===vw===[__])

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2011-04-02, 13:29   

parkowanie za umieszczonym znakiem C-4 jest zabronione, ponieważ stosuje się go na skrzyżowaniach, lub odcinkach zmiany kierunku jazdy.

uzasadnienie:

Kodeks Drogowy

ART.49
1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
1) na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania,
2) na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem,
3) w tunelu, na moście lub na wiadukcie,
4) na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących pojazdami wielośladowymi do najeżdżania na tę linię,
5) na jezdni obok linii przerywanej wyznaczającej krawędź jezdni oraz na jezdni i na poboczu obok linii ciągłej wyznaczającej krawędź jezdni,
6) w odległości mniejszej niż 10 m od przedniej strony znaku lub sygnału drogowego, jeżeli zostałyby one zasłonięte przez pojazd,
7) na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu,
8) na pasie między jezdniami,
9) w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości,
10) w odległości mniejszej niż 15 m od punktów krańcowych wysepki, jeżeli jezdnia z prawej jej strony ma tylko jeden pas ruchu,
11) na drodze (ścieżce) dla rowerów.
2. Zabrania się postoju:
1) w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej,
2) w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu,
3) przed i za przejazdem kolejowym, po obu stronach drogi, na odcinku od przejazdu kolejowego do słupka wskaźnikowego z jedną kreską,
4) w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu,
5) na obszarze zabudowanym, pojazdu lub zespołu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 16 t lub o długości przekraczającej 12 m, poza wyznaczonymi w tym celu parkingami.
3. Zabrania się zatrzymania lub postoju pojazdu na autostradzie lub drodze ekspresowej w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu. Jeżeli unieruchomienie pojazdu nastąpiło z przyczyn technicznych, kierujący pojazdem jest obowiązany usunąć pojazd z jezdni oraz ostrzec innych uczestników ruchu.
4. Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.

w/g taryfikatora 300 zł + 1 pkt karny
Ostatnio zmieniony przez piechu43 2011-04-02, 13:38, w całości zmieniany 3 razy  

TomeQTomeQ 
Zapalony Ventkarz

Silnik: ON
Wysłany: 2011-04-02, 23:52   

takim parkowaniem utrudniasz ruch

astaroth 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2011-04-03, 01:50   

Ojjj za takie coś, z wieeelką chęcią, przykleiłbym Ci wielką pytę na szybę !

enesen 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 GT ABS
Wysłany: 2011-04-03, 14:54   

Akurat ruchu nie utrudniałem, za pytę dziękuję, i każdemu kto by dotknął moje Vento połamałbym łapy. Ciekawią mnie aspekty prawne. Jest to rynek w pewnej miścinie który w sobotę jest zapchany. I tak parkują tam wszyscy i nawet ja już od ponad roku. Znak P (parking) jest przy wjeździe do rynku a zaraz za nim zakaz zatrzymywania i postoju. Ogólnie jest tam trochę tych znaków P ale nie ma go przy wjeździe w tą uliczkę w której stoi moje auto.

Arcaj 
Vento to ja!
Red Angel 90KM

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2011-04-03, 16:38   

jeśli chodzi Ci o kąty wr. bo poznaje to miejsce to jest dobre miejsce do przycierania pojazdów :faja: Tak ja Ty stoisz ja to wykorzystuje, bo stoisz na pasie jezdni. Jak to widzisz? Jedziesz we wrocku i masz dwa pasy ruchu gdzie później widzisz znak C-4 (nakaz skrętu w lewo za znakiem) postawisz auto na prawym pasie i pujdziesz do sklepu. Bez wątpienia
TomeQTomeQ napisał/a:
takim parkowaniem utrudniasz ruch

A jak masz znaki D-18 (Parking) to są do tego wytyczone miejsca miedzy innymi liniami białymi gdzie w kątach masz dużo. Też dodam że takim staniem utrudniasz widoczność kierującym pojazdom i przy kolizji drogowej Ty odpowiadasz za źle zaparkowany samochód i jesteś współwinnym

Mój VentoLot

Grupa Dolnośląska

Sprzedaje części do Vento

piechu43 
Ventka to mój dom!
([__]===vw===[__])

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2011-04-03, 16:45   

Arcaj napisał/a:
Też dodam że takim staniem utrudniasz widoczność kierującym pojazdom i przy kolizji drogowej Ty odpowiadasz za źle zaparkowany samochód i jesteś współwinnym

dokładnie, tym bardziej że to jest podstawa do odholowania pojazdu na koszt właściciela.

TomeQTomeQ 
Zapalony Ventkarz

Silnik: ON
Wysłany: 2011-04-03, 21:40   

enesen napisał/a:
Akurat ruchu nie utrudniałem, za pytę dziękuję, i każdemu kto by dotknął moje Vento połamałbym łapy. Ciekawią mnie aspekty prawne. Jest to rynek w pewnej miścinie który w sobotę jest zapchany. I tak parkują tam wszyscy i nawet ja już od ponad roku. Znak P (parking) jest przy wjeździe do rynku a zaraz za nim zakaz zatrzymywania i postoju. Ogólnie jest tam trochę tych znaków P ale nie ma go przy wjeździe w tą uliczkę w której stoi moje auto.

jak nie utrudniałes jak stałeś centralnie na pasie jezdni :/ i to praktycznie na jej środku
Ostatnio zmieniony przez TomeQTomeQ 2011-04-03, 21:41, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu