Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
naprawa blach w vw vento
Autor Wiadomość
alexxx304 
Niedzielny kierowca
1Z OETTINGER MOTOR

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2011-04-07, 11:00   naprawa blach w vw vento

witam potrzebuje waszej pomocy, otóz zabieram sie za naprawe blachy w moim ventylku i nie wiem co dokladnie bede potrzebował, chodzi mi o szpachle, zywice, utwardzacz czy cos jeszcze?? materiały mam dostepne za darmo lecz musze dokladnie powiedziec co chce i poczekac okolo tygodnia, mam do zrobienia przednie i tylne blotniki, 2x drzwi, tyny pas i ilka oznak korozji przy uszczelkach w szybach i na dachu ile mniej wiecej bede potrzebował tych materiałów i jakie maja one dokladnie byc??
mam pytanie rowniez ile lakieru potrzebuje na pomalowanie calego auta

vst93 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-04-07, 11:26   

To zależy czy masz jakieś duże dziury. Jeśli tak to blachy, migomat i spawanie. Na drobne rzeczy to można i żywicą. Da radę kupić taki zestaw naprawczy gdzie masz od razu matę, żywicę i utwardzacz, coś takiego http://allegro.pl/boll-ze...535433109.html. Maty jest tam dosyć dużo, jak małe uszkodzenia to powinno wystarczyć. Żywicę mieszasz z utwardzaczem (ostrożnie- w moim przypadku nieopatrznie włożonej ręki w to cudo myślałam, że na zawsze mi zostanie :P ) i tą mieszanką traktujesz matę. Jeśli drobna rzecz to szpachla wykończeniowa, jak będziesz miał zamiar kiedyś sprzedawać i żeby laikowi trudno było się połapać, że coś było robione to szpachla z proszkiem aluminiowym (magnes da radę oszukać, miernika nie), tylko taka szpachla ma krótki termin ważności. Co do ilości to ciężko wróżyć z fusów bo nie wiem czy dziury/ pęcherze/ ruda są liczne czy śladowe. Jak bierzesz się za widoczne dziury to bądź przygotowany na to, że są i niewidoczne. U mnie na drzwi u dołu, koło klamek, błotniki i z lekka klapę poszło po 1 opakowaniu żywicy i 1 szpachli ale uszkodzenia nie były zbyt duże. Pomalowanie całego auta radzę zlecić lakiernikowi, bo samemu można łatwo popsuć, jak masz materiały za darmo to możesz umówić się z lakiernikiem, że kupujesz wszystko co potrzebne- wyjdzie taniej.
Trochę o malowaniu i rdzy http://forum.vwvento.org/...der=asc&start=0

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Silnik: 1.8 Pb+LPG
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-04-07, 20:37   

vst93 napisał/a:
żeby laikowi trudno było się połapać, że coś było robione to szpachla z proszkiem aluminiowym (magnes da radę oszukać,
Co to za szpachla dokładniej, co zawiera? Bo po nazwie wskazuje że magnesu nie oszuka :P
alexxx304 napisał/a:
mam pytanie rowniez ile lakieru potrzebuje na pomalowanie calego auta

Lakier jak lakier, ale czy masz sprzęt do malowania? Kompresor, pistolety...

vst93 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-04-07, 23:21   

pawel39106 napisał/a:
Co to za szpachla dokładniej, co zawiera? Bo po nazwie wskazuje że magnesu nie oszuka :P

:głupek2: dzięki za ogarnięcie :poklon: nie aluminiowy proszek a proszek stalowy, taki specyfik spotkałam kiedyś za wschodnią granicą. Magnesem nie dało się wykryć (jak ktoś nie miał wprawy) ale miernika nie szło oszukać. Znajdę nazwę specyfiku to wstawię.
Od początku wiosny i polerki felg tylko aluminium mi w głowie.
Btw. rzeczywiście istnieje coś takiego jak szpachla z pyłem aluminiowym :P Jednak w założeniu chodziło mi o szpachlę z proszkiem stalowym (nie wiem czy profesjonalnie stosuje się ją w motoryzacji czy to środek bardziej budowlany- podobno ciężko to polerować).

Odpowiedz do tematu