Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Skoko otwiera się szyberdach
Autor Wiadomość
VEndriuV 
Kierowca eLki
Proste Vento ;)

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2011-04-22, 16:20   Skoko otwiera się szyberdach

Witam, a więc mam taki problem, szyberdach jest elektryczny i ...

Po naciśnięciu szyberdach troche się otworzy, po czym trzeba puścić poczekać chwile i znowu troche itd. Przy zamykaniu tak samo. Szyberdach ma jak dobrze pamiętam 2 opcje czyli otwarcie proste oraz do góry tył.

Co to może być ? Wygląda to jakby jakiś kondensator się nie ładował czy coś. Macie pomysły ? Ale wątpie aby tam jakieś były kondensatory bardziej bym stawiał że to jest na stałe pod napięciem. Tylko co to może być ?
Ostatnio zmieniony przez VEndriuV 2011-04-22, 16:24, w całości zmieniany 2 razy  

devill4 
Zapalony Ventkarz
Megazord :D

Silnik: AAM AAZ
Wysłany: 2011-04-23, 23:03   

a może ciasno chodzi i nie daje rady silniczek albo co gorsza któryś mechanizm źle chodzi
najlepiej sprawdź ręcznie czy w miarę płynnie idzie pod tą zaślepką plastikową koło przełącznika od szybra jest dziura na klucz imbusowy(przy silniku od szyberdachu albo raczej w silniku) i tam sobie kręcisz :) byle nie na siłę

przynajmniej jedną możliwość wykluczysz

VEndriuV 
Kierowca eLki
Proste Vento ;)

Wysłany: 2011-04-24, 14:14   

gdy kręce idzie w miarę. Łatwo nie idzie, ale nic nie haczy itd. Więc to chyba wina silniczka. Bo nawet jak daje na otwarcie i mu pomagam czyli pcham szyberdach to i tak nic. Zna ktoś może jak się zwierają piny w kostce od przycisku ? Bo chciałbym także go wykluczyć i zewrzeć kablekiem czy wtedy się otworzy.

le stawiam na przekaźnik termiczny, który jest uszkodzony. Może wymienie silniczek i się okaże.

piotrek_inf 
Ventomaniak

Wysłany: 2011-04-24, 17:21   

Gdzies juz o tym pisalem, w silniczkh sa bezpieczniki, 2 takie pomaranczowe wlutowane. jak je wymienisz problem zniknie. Mozesz sprawdzic czy to to zwierajac je.

VEndriuV 
Kierowca eLki
Proste Vento ;)

Wysłany: 2011-04-25, 21:40   

a możesz powiedzieć gdzie one są mniej więcej ? Jak odkręcę silniczek od sufitu to nie ma problemu z jego rozebraniem ?

piotrek_inf 
Ventomaniak

Wysłany: 2011-04-26, 06:30   

tylko żeby się dostać do niego to trzeba odlutować chyba płytkę, ja dałem sobie spokój z tym i kupiłem nowy silniczek :)

VEndriuV 
Kierowca eLki
Proste Vento ;)

Wysłany: 2011-04-26, 11:12   

ja ją odlutowałem ale ja mam całkiem inny układ, gdyż ja mam silniczek Bosha z roku 95. Ale u mnie padł jakiś układ Siemensa gdyż on odłaczał, ale także chyba kupie inny ;) tylko nie wiem czy pasują te stare silniczki do mojego Vento.

Ale dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez VEndriuV 2011-04-26, 11:15, w całości zmieniany 1 raz  

devill4 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2011-05-08, 14:35   

piotrek_inf, a gdzie takie bezpieczniki dostać bo to jakieś dziwne z tego co na zdjęciu widać
bo u mnie nie działał po wymianie szyberdachu...odkręciłem tą płytkę lekko odchyliłem potem palcem docisnąłem i nagle o dziwo zaczął chodzić a jak ja wczoraj podsufitkę założyłem to skurczysyn już nie chce zagadać aby robi pyk i stoi

VEndriuV 
Kierowca eLki
Proste Vento ;)

Wysłany: 2011-05-08, 15:35   

po prostu możesz je zmostkować, i powinno chodzić. Jeżeli nie to nie wina bezpiecznika. Co to oznacza zmostkować. Te piny które do niego wchodzą po prostu je połaczyć przewodem se sobą.

piotrek_inf 
Ventomaniak

Wysłany: 2011-05-08, 17:28   

Zmostkowany długo nie pochodzi jakaś tam rolę pełni, a dostaniesz w każdym elektronicznym sklepie.

devill4 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2011-05-15, 15:06   

niestety to chyba nie to...płytki nie odlutowałem bo nie mam póki co odsysacza cyny ale przecież na górze wychodzą styki więc zmostkowałem oba przewodem i dalej to samo wciskam przycisk jeden z trzech przekaźników? tych na płytce pyka i to by było na tyle działania szybra a chodził prawie 2 tyg

Odpowiedz do tematu