Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
prośba o pomoc z kilkoma rzeczami
Autor Wiadomość
poohateq 
Kierowca eLki
1,9D ach dieselki

Silnik: 1Y
Wysłany: 2011-05-05, 18:38   prośba o pomoc z kilkoma rzeczami

1. Czy mogę włożyć dowolna kierownicę zamiast oryginalnej? tzn np z golfa 4/5/6 moge wrzucić ją i wszystko bedzie w porządku?
2. Czy w Vento/Mk3 były oryginalnie koło kierunków pozycje/mijania? albo czy da się zrobić mijania (tzn światła dzienne)koło kierunków [nie w kierunkach]??, bo aktualnie mam odblaski
3. Jeżeli chodzi o zakup mieszka i gałki to jest jakaś różnica przy zakupie że to ma być komplet czy coś? bo widziałem że mieszki (niby) od vento są całościowe i mają prostokąt u dołu.. jak to jest jakich mam szukać mieszków z gałkami czy mogę oddzielnie gałkę oddzielnie mieszek?
4. Czy mamy w klubie posiadaczy wskazówek od golfa IV bo chce właśnie przerobić zegarki żeby były igiełki podświetlane / czy ktoś ma zegarki do Ventki w Dieslu 1.9 (nie pamiętam dokładnie jaka wersja dlatego dopisze w poście później)
5. PANEL STEROWANIA NAGRZEWNICY także byłby potrzebny czy ktosik posiada?
6. dekielki czy ktoś posiada od passata chętnie przygarnę

A jeszcze mam szyber podnoszony tylko z tyłu, da radę zrobić taki żeby otwierał się całkowicie? zapewne jest możliwe [bo tu na forum nie ma rzeczy niemożliwych ;-) ] ale jak by to miało wyglądać?

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2011-05-05, 18:55   

poohateq napisał/a:
1. Czy mogę włożyć dowolna kierownicę zamiast oryginalnej? tzn np z golfa 4/5/6 moge wrzucić ją i wszystko bedzie w porządku?
metodą plug&play się nie da. Przekładać będzie trzeba wieloklin chyba i coś tam jeszcze, ale ogólnie rzecz biorąc nie ma sensu, no chyba że tylko dla własnej satysfakcji. Po poduchy już raczej nie podepniesz.
poohateq napisał/a:
2. Czy w Vento/Mk3 były oryginalnie koło kierunków pozycje/mijania? albo czy da się zrobić mijania (tzn światła dzienne)koło kierunków [nie w kierunkach]??, bo aktualnie mam odblaski
w tym miejscu były halogeny p/mgielne, lub ich nie było, przez co są zaślepki. Ale bywały światła do jazdy dziennej firmy ZKW, prezentujące się nawet całkiem całkiem... Nic więcej tam się nie da założyć. Aczkolwiek, są na allegro różne halogeny i kierunki typu clear... poszukaj, może się spodobają...
poohateq napisał/a:
3. Jeżeli chodzi o zakup mieszka i gałki to jest jakaś różnica przy zakupie że to ma być komplet czy coś? bo widziałem że mieszki (niby) od vento są całościowe i mają prostokąt u dołu.. jak to jest jakich mam szukać mieszków z gałkami czy mogę oddzielnie gałkę oddzielnie mieszek?
są dostępne, m.in. na allegro właśnie typowo od golfa III/vento mieszki, także nie ma problemu, będzie pasować. Zakup mieszka nie wymaga zakupu gałki bo to dwie różne rzeczy nie mające ze sobą żadnego powiązania podczas wymiany.
poohateq napisał/a:
bo chce właśnie przerobić zegarki żeby były igiełki podświetlane / czy ktoś ma zegarki do Ventki w Dieslu 1.9
można coś takiego samemu zrobić, były osoby, co takie coś miało zamontowane, i nazywa się bodajże indiglo...
poohateq napisał/a:
PANEL STEROWANIA NAGRZEWNICY także byłby potrzebny czy ktosik posiada?
najlepiej to umieść ogłoszenie w dziale giełda - to jest konkretny dział do tego typu spraw.
poohateq napisał/a:
6. dekielki czy ktoś posiada od passata
jak wyżej, ale polecam allegro, tam prędzej dostaniesz...
poohateq napisał/a:
A jeszcze mam szyber podnoszony tylko z tyłu, da radę zrobić taki żeby otwierał się całkowicie?
a tu akurat problem jest z prowadnicami zapewne, że go na całość nie otwiera, bo powinien. Najzwyczajniej - popsuło się :]

poohateq 
Kierowca eLki
1,9D ach dieselki

Wysłany: 2011-05-05, 19:06   

Cytat:
a tu akurat problem jest z prowadnicami zapewne, że go na całość nie otwiera, bo powinien. Najzwyczajniej - popsuło się :]

źle napisałem mój szyberdach jest w wersji otwieranej tylko do góry i dociskany na dole
mniej więcej copś takiego :

Cytat:
metodą plug&play się nie da. Przekładać będzie trzeba wieloklin chyba i coś tam jeszcze, ale ogólnie rzecz biorąc nie ma sensu, no chyba że tylko dla własnej satysfakcji. Po poduchy już raczej nie podepniesz.

chodzi o sama kierownice, poduszka to za duzo bajeru po prostu podobaja mi się niektore kierownice :) i dlatego bym wymienił..
to jakie kierownice włożę do vento z mk3 dowolną tylko?

Cytat:
są dostępne, m.in. na allegro właśnie typowo od golfa III/vento mieszki, także nie ma problemu, będzie pasować. Zakup mieszka nie wymaga zakupu gałki bo to dwie różne rzeczy nie mające ze sobą żadnego powiązania podczas wymiany.

bo te "pod mk3" były kwadratowe tzn miały jakby takie płaskie zakonczenie a mieszek w mk2 jak miałem tego nie miał w ogole..
Ostatnio zmieniony przez poohateq 2011-05-05, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-05-05, 19:13   

poohateq napisał/a:
to jakie kierownice włożę do vento z mk3 dowolną tylko?

Wszystkie takie, jak tutaj: http://allegro.pl/listing...ownica+golf+III
poohateq napisał/a:
bo te "pod mk3" były kwadratowe tzn miały jakby takie płaskie zakonczenie a mieszek w mk2 jak miałem tego nie miał w ogole

Ale nie porównuj MK2 do MK3...
poohateq napisał/a:
źle napisałem mój szyberdach jest w wersji otwieranej tylko do góry i dociskany na dole
mniej więcej copś takiego :
http://www.autocentrum.pl...nicze/42/10.jpg
A to pierwszy raz taką "samoróbkę" widzę... I wydaje mi się, że tu nic nie zrobisz, jedynie tylko pozostaje zakup oryginalnego szybra...

poohateq 
Kierowca eLki
1,9D ach dieselki

Wysłany: 2011-05-05, 19:36   

sebastian napisał/a:
A to pierwszy raz taką "samoróbkę" widzę... I wydaje mi się, że tu nic nie zrobisz, jedynie tylko pozostaje zakup oryginalnego szybra...

kurcze albo ja coś źle tłumacze albo sie nei rozumiemy chyba.. to powiesz mi że nie ma takich szyberdachow w Vento/mk3? że masz podnoszony tylko do tyłu za taką rączkę?
.
BO mi docelowo chodzi aby mieć 2 rodzajowy szyber tak jak teraz mam ze mogę sam tyl podnieść ale jak chce mogę też otworzyć całkowicie:) że mogę zrobić susła który wynurza się z dziupli..

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-05-05, 19:46   

poohateq napisał/a:
to powiesz mi że nie ma takich szyberdachow w Vento/mk3? że masz podnoszony tylko do tyłu za taką rączkę?
poohateq napisał/a:
BO mi docelowo chodzi aby mieć 2 rodzajowy szyber tak jak teraz mam ze mogę sam tyl podnieść ale jak chce mogę też otworzyć całkowicie:) że mogę zrobić susła który wynurza się z dziupli..

Ja ani venta ani szybra nie mam, ale na wszystkie szybry, co widziałem v ventach, passatach czy golfach, to wszystkie otwierały się i do góry i na całość.

poohateq 
Kierowca eLki
1,9D ach dieselki

Wysłany: 2011-05-05, 20:00   

sebastian napisał/a:
poohateq napisał/a:
to powiesz mi że nie ma takich szyberdachow w Vento/mk3? że masz podnoszony tylko do tyłu za taką rączkę?
poohateq napisał/a:

Ja ani venta ani szybra nie mam, ale na wszystkie szybry, co widziałem v ventach, passatach czy golfach, to wszystkie otwierały się i do góry i na całość.

to mozesz mi podpowiedziec co moge w tej chwili zrobic? albo jak to zrobic? bo jezeli wymiary tej dziury bedą pasowały to czy zmiana podsufitki + szyber to by grało?

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-05-05, 20:06   

pokaż pierw zdjęcie swojego szybra żebyśmy siedzieli na czym stoimy

ventylmar 
Ventofan
nisko szeroko gładko

Silnik: 1,8
Wysłany: 2011-05-05, 20:35   

jezeli chodzi o szyber to były 2 rodzaje,:
manualne, ale taki jak twój to nie widzialem, zwykle to na korbke,
no i elektryczne, no i te sie otwierały tak jak twój do gory, albo chowały sie calkiem w podsufitke, i wtedy
Cytat:
że mogę zrobić susła który wynurza się z dziupli...

co do manualnych sam osobiscie nie spotkałem sie z manualnym zeby tak sie otwierał...

poohateq 
Kierowca eLki
1,9D ach dieselki

Wysłany: 2011-05-05, 20:40   

teraz siedze w pracy ale albo jutro rano albo jeszcze dziś wieczorem wrzuce fotki to dokładnie zobaczycie i cosik zaradzimy ale i tak muszę podziękować że byli chętni do pomocY:P

vst93 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-05-05, 21:02   Re: prośba o pomoc z kilkoma rzeczami

poohateq napisał/a:

Zakup mieszka i gałki a na dodatek do kompletu mieszka na ręczny polecam ze strony http://www.drago.strefa.pl/ mam takie u siebie, fajna obsługa- dbają o klienta. Do Twojej ventki myślę, że pasowałby komplecik przeszywany niebieską nitką, pod kolor auta ;)
aaa, no i ewentualnie obszycie na kierownicę też tam znajdziesz
jak czegoś nie mają to mogą bez dopłaty zrobić jak zapytasz przez maila (np mieszek na ręczny z nitką niebieską)
Ostatnio zmieniony przez vst93 2011-05-05, 21:06, w całości zmieniany 2 razy  

poohateq 
Kierowca eLki
1,9D ach dieselki

Wysłany: 2011-05-06, 00:22   

a dziś tak jeszcze sobie siedziałem i myślałem nad tymi zmianami jezlei chodzi o kolory, i stwierdzilem że sam niebieski to będzie mdło... z zewnatrz granatowy w środku granatowy a podświetlenie niebieskie, troche mi tu nudą wieje.

Zapytalem koleżanki i ogólnie co inni uważają i dostałem info że ciemny czerwony (nie bordowy) będzie ładnie pasował w sume to mi pasuje lubie czerwony i ciemny tez zły ni bedzie a wystroj sie zmieni i będzie zawsze na kontrascie i inaczej a nie sam 1 kolor..

A co Wy uwazacie??

poohateq 
Kierowca eLki
1,9D ach dieselki

Wysłany: 2011-05-06, 12:17   

<test>
Ostatnio zmieniony przez poohateq 2011-05-06, 12:19, w całości zmieniany 1 raz  

poohateq 
Kierowca eLki
1,9D ach dieselki

Wysłany: 2011-05-06, 12:19   

Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Ukryta Wiadomość:

Ukryta Wiadomość:

ventylmar 
Ventofan
nisko szeroko gładko

Silnik: 1,8
Wysłany: 2011-05-06, 12:35   

z tym szybrem nic innego nie zrobisz, tak musi zostac, chyba zeby zalozyc elektryczny, ale to troche zabawy bedzie

vst93 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-05-06, 14:30   

poohateq napisał/a:
a dziś tak jeszcze sobie siedziałem i myślałem nad tymi zmianami jezlei chodzi o kolory, i stwierdzilem że sam niebieski to będzie mdło... z zewnatrz granatowy w środku granatowy a podświetlenie niebieskie, troche mi tu nudą wieje.

Zapytalem koleżanki i ogólnie co inni uważają i dostałem info że ciemny czerwony (nie bordowy) będzie ładnie pasował w sume to mi pasuje lubie czerwony i ciemny tez zły ni bedzie a wystroj sie zmieni i będzie zawsze na kontrascie i inaczej a nie sam 1 kolor..

A co Wy uwazacie??

Czerwona nitka też będzie ok :OK: u mnie taka jest, jak wygląda założona możesz w moim temacie na początku zobaczyć

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-05-06, 15:59   

Pierwszy raz coś takiego widzę na oczy w Vento :olaboga:
Nic więcej nie zrobisz, musi zostać tak jak jest.

Odpowiedz do tematu