Wysłany: 2011-05-27, 20:35 problem z drzwiami garazowymi:(
Witam!!!
Wiem że ten temat nie bardzo ma coś wspólnego z ventem ale no nie mam się kogo poradzić wiec nosze wielką nadzieje że ktoś coś wie na mój temat. Więc mam garaż w którym główne drzwi są zrobione z kątowników( nie są wzmocnione) i podczas wymiany płaskownika zakrywającego dziurę miedzy jednym skrzydłem a drugim i podczas gdy przyspawałem te nowy to góra i dól się od kształciły i teraz troszkę przypominają łuk drogi lecz środek jest prosty( podkreślę ze spawałem spawarką transformatorową- jestem początkujący( powinienem spawać punktowo) i teraz moje pytanie co z nimi zrobić czy dało by rade je naciągnąć poprzez przyspawanie prętów z gwintem na śrubę po środku wcisnąć coś twardego i na dole pręt i jakąś twardą rurę i grzać palnikiem po całości i ściągnąć śrubami?
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-05-27, 20:42
Jak tak mi robiło to spawałem drut po przekątnej. Wtedy mi naciągało te drzwi. Albo szlifierka do reki i odcinaj te spawy co zrobiles, wtedy zrobisz spawy punktowe i powinno byc ok.
Silnik: AHU+ Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 1278 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2011-05-27, 22:10
kolego spawy odetnij i punktowo to szczep od nowa. zgodnie z zasadani spawania materiał spawany powinien być szczepiany przed spawaniem co 30-sto krotność grubości materiału czyli tego płaskownika. dopiero po szczepieniu w ten sposób można spawać spokojnie i wtedy niema siły żeby to sie odgieło.... podgrzanie bez ścięcia spawów to marnowanie gazów i czasu
Silnik: AHU+ Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 1278 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2011-05-28, 19:18
chodzi o to że jak chcesz spawać to musisz materiał szczepić punktowo. odległość pomiędzy punktami szczepień nie powinna przekraczać 30-stokrotności grubości materiału. czyli jak masz ten płaskownik dajmy na to 1cm gruby to musisz szczepiać max co 30 cm. wtedy jest pewność że nie wygnie Ci nic. drzwi podgrzejesz i wyprostujesz.... gdybym widział jak to wygląda to mógłbym więcej powiedzieć... może zdjęcie wrzuć??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum