Witam, koledzy mam taki problemik, otóż w moim TDI 1Z nie slysze gwizdu turbiny a katalizator mam wycięty oraz wydaje mi sie iz troche jest slabszy w niskich obrotach, niby wszystko jest ok, nie dlawi sie i nie lapie zadnego notlaufa. Pisze poniewaz moj ojciec tez ma TDI 1Z z katalizatorem i w czasie jazdy przy ok 2000 slychac jak turbawka ladnie gwizdze. Filtry mam nowe. Czy turbine ma być slychać czy nie?
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-02-23, 12:06
ja też czasem słyszę a czasem nie
ale jak gwałtownie przyspieszam to czuje że przy ok. 2000 obrotów się załącza bo aż wgniata w fotel jaro a jak chcesz posłuchać turbinek w innych TDI'kach to wpadaj jutro do Torunia na spocik szczegóły TUTAJ
ja też czasem słyszę a czasem nie
ale jak gwałtownie przyspieszam to czuje że przy ok. 2000 obrotów się załącza bo aż wgniata w fotel
A u mnie turbinka syczy juz od 1600rmp , a na 5 biegu czsem nawt i od 1400 sie załacza przy elastycznej jeździe co mnie zawsze zastanawiło (czy cos nie tak?) ale fakt ze tak przy 2000 tysiakach jest konkretny szwung