Od jakiegoś czasu na zimnym silniku pojawia się wieeelka chmura jasnego dymy.
Ma ktoś pomysł skad to sie wzieło? turbina wymieniona ic wyczyszczony i mam przelot nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
_________________ MNÓSTWO WYJAZDÓW, TYLE SAMO POWROTÓW
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2011-05-20, 23:56
kolego jasny dynek to albo z wtrysków lub pompy lub objaw pożerania płynu chłodzącego ,ale jak muwisz że tylko na zimnym to stawiał bym na układ paliwowy,czyli pompa lub wtryski ,jeżeli np na jałowym biegu na zimnym silniku przytrzymasz silnik na obrotach ,powiedzmy 2 tyś obrotów i będzi ci dymił bękitnym dymkiem to będzie pompa ,a kata masz bo może w kacie ci troszkę oleju zostało po awarii turbo i się wypala ,ale raczej wtedy to był by ciemny dym
nie mam kata mam przelot...16 kwietnia wymieniałem olej a teraz musiałem litr dolać ;/ juz mi kilka osób mówiło że to prawdopodobnie pompa, patrzyłem na allegro to 500 trzeba dac za nową
i do tego ubezpieczenie wzrosło z 660 zł na 820 zł w HDI mam!!!
_________________ MNÓSTWO WYJAZDÓW, TYLE SAMO POWROTÓW
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2011-06-26, 22:27
EDI_DTR napisał/a:
a teraz musiałem litr dolać
stawiam w 70% na turbo zdejmij sobie przewód z rury od turbiny i zobacz czy nie ma w niej oleju ,przy takiej ilości jak mówisz że dolewasz powinno być sporo oleju w układzie od dolotu z turbiny
Dołączam się do tematu, gdyż nie chce zakładać nowego. Ostatnio zauważyłem, że przy ciepłym silniku(na zimnym nie sprawdzałem) po przekroczeniu 4 tys. obrotów za samochodem jest ogromna chmura czarnego dymu, nie zależnie czy podczas jazdy czy, gdy sie go przegazuje na postoju. Wcześniej było widać tylko delikatny dymek, a teraz za samochodem dosłownie nic nie widać. Dodam, że od jakiegoś czasu mam delikatny wyciek z pompy. Czy to może być przyczyną? Oto miejsce w którym wycieka ropa(wycieka tylko przy wysokich obrotach).
http://zapodaj.net/11b7887ecca7.jpg.html miejsce wycieku to ten gumowy wężyk zaznaczony czerwonymi strzałkami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum