Witam! W moim Vento wczoraj zaczal wyskakiwac trzeci bieg i spada na luz, od samego poczatku gdy kupilem samochod byly male problemy ze skrzynia tzn czasem slychac bylo zgrzyt przy wrzucaniu trzeciego biegu ale dalo sie jakos do tego przyzwyczaic ale teraz to juz ciezko sie jeździ bieg spada po odpuszczeniu gazu lub wjechaniu na nierownosci. Co robic? Szukac innej skrzyni czy naprawiac starą? Jakie to mogą być koszty? Co moze byc przyczyną? Wyczytalem na forum golfa, ze w jednym przypadku pomoga wymiana oleju w skrzyni biegow czy to mozliwe? POMOCY!
Wyczytalem na forum golfa, ze w jednym przypadku pomoga wymiana oleju w skrzyni biegow
Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale w pewnym stopniu pomóc może, jeśli
szcz3p napisał/a:
czasem slychac bylo zgrzyt przy wrzucaniu trzeciego biegu
, natomiast co do
szcz3p napisał/a:
wczoraj zaczal wyskakiwac trzeci bieg i spada na luz
musiałbyś obczaić sam mechanizm zmiany biegów (pod maską), ewentualnie zastosować zestaw naprawczy dźwigni zmiany biegów (za parę złotych, w sklepie moto). Być może coś się w środku wyrobiło i potrzebny taki właśnie zestaw naprawczy.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-07-21, 17:31
Miałem dokładnie to samo. Wymiana oleju pomoże, ale na krótko. Jak olej się rozrzedzi bieg zacznie wyskakiwać. Musisz szukać drugiej skrzyni. U mnie były skrzywione widełki III biegu i wyrobiona przesuwka. Objawy miałem identyczne jak Ty.
Silnik: 1yz ? Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 229 Skąd: Gliwice / Raamsdonksveer NL
Wysłany: 2011-07-21, 21:39
Pewnie się da ale drożnej wyjdzie niż kupienie używanej skrzyni. Mnie tez czeka wymiana skrzyni najpierw padła 5, potem wyskakiwała 3 a teraz na luzie mam bieg ;p
A czy to mozliwe ze wyrobil sie tylko zmieniacz biegow? Dodam tez ze mam uszkodzona lape silnik i przez to moga byc wieksze drgania bo wszystko sie "buja". Podkreslam ze wyskakuje tylko 3ka. Dzisiaj troche pojeździlem i w sumie wszystkie inne biegi chodza dobrze a 3ka wyskakuje tylko po chwili jak zdejme noge z gazu. Wyczytalem na innym forum, ze mozna wyregulowac wodziki od skrzyni moze to pomoze?
Ostatnio zmieniony przez szcz3p 2011-07-21, 22:00, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum