Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-15, 11:06
Moje nowe zegary...
Ponieważ Indiglo, które miałem strasznie mnie wnerwiało i już mi się znudziło postanowiłem zrobić coś nowego...
Zakupy zaczęły się już z miesiąc temu od farbki do wskazówek - Fluorescent Red (zgodnie z poradą Rydza).
Potem przyszedł czas na zimne katody w kolorze bardzo jasnym niebieskim.
Najgorsze były tarcze. Pomogła mi tym Madzia zauważając mnie jak ślęczę przy necie szukając jakiś ciekawych. Na tzw. "zajączka" dostałem do Madzi nowe tarcze zegarów. Co ważne: Madzia podsunęła mi dobry pomysł: napis na tarczach Spyromobile Mam teraz kupę pomysłów z napisem, ale to w przyszłości, na razie nie zdradzam moich planów
No i nadeszła wreszcie sobota, pierwsza wolna od hoho. Rano przysiadłem do roboty i do godziny 16 skończyłem cała zabawę z zegarami... Efekt piorunujący...
Zacząłem od wskazówek, najbardziej bałem się tej pracy, że pomaluje przy okazji całe zegary i pół ściany w pokoju, ale nie jest to wcale takie trudne jak mi się wydawało i co najważniejsze udało się...
Po trzykrotnym malowaniu wskazówek efekt był następujący:
No i oczywiście myśląc, że wszystko już kupiłem bardzo się pomyliłem. Zapomniałem o podstawowej sprawie, przecież i oświetlenie zegarów i migaczy musi być też w kolorze niebieskim... No więc musiałem zrobić sobie przerwę, wsiąść w auto (mamy, bo moje nie miało połowy deski rozdzielczej ) i pojechać do sklepu elektrycznego. Z obawą czy będą mieli gotowe żarówy w kolorze niebieskim. Okazało się że mają... No więc nastąpiła wymiana żaróweczek (te z niebieską oprawką). Przy oazji zrobiłem tą fotkę żeby pokazać ten magiczny kabelek, pamiętacie pisałem kiedyś o moim problemie, tzn nie gasła mi kontrolka od hamulcy. Wielu mechaników się głowiło od czego to, w końcu elektryk po dniu spędzonym nad moimi zegarami wykombinował coś takiego jak widać na obrazku i wszystko wróciło do normy...
A tak wyglądają moje zegary bez tarcz
No i po wielu godzinach ślęczenia na d całością efekt wyszedł takowy (przed założeniem):
Tak po założeniu w autku:
No a tak w nocy:
Mnie się bardzo podoba, szczególnie wieczorkiem, efekt jest naprawdę rewelacyjny. Jedyne co mnie wkurzało wczoraj to przyklejające się wskazówki, ale miejmy nadzieje, że to minie
Teraz następną zmianą będzie bagażnik, a dokładniej jego oświetlenie katodami... Ale to niedługo jak będzie chwila wolnego czasu bo katody już czekają w domciu... No a na końcu może oświetlenie wnętrza... Zobaczymy, narazie nie mam pomysłu pod co to podłączyć, tzn. stałe zasilanie no i jakiś włącznik itp. Ale to przyszłościowo...
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-04-15, 11:48
Spyromobile mówisz
Kurcze to musimy się spotkać żebym na żywo obejrzał te Twoje cuda.
Czy to tylko złudzenie na tym zdjęciu czy te obwódki chromowane taki duży cień dają na te 2 małe tarcze?
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-28, 22:17
Oto efekt moich prac w dniu dzisiejszy...
Fotki nie oddają tego nawet w 10%, bo niestety u mnie na podwórku włącza się halogen jak tylko ktoś/coś sie ruszy, więc nie było ciemno niestety, ale zrobię któregoś wieczorka w inny miejscu. Na razie mam tylko takie.
W bagażniku to normalnie wszystko widać, nie taka ciemnica jak na fotach...
Najwięcej pitolenia było z umieszczeniem włącznika i w środku i w bagażniku, ale udało się
W każdym razie wpadłem w taką manię podświetlania że mam kolejne pomysły, ale jak na razie z deczka się wykosztowałem na te katodki do podświetlenia licznika, wnętrza i bagażnika, poszła ponad stówka... No ale efekt jest sto razy fajniejszy od diód... Nie wiem jak zrobić foty, żeby to oddały bo nie chwaląc się efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum