Wyciekal mi plyn do chlodnicy i jak sie dokladnie przyjrzalem to widac ze cieknie z tego trojnika (nie wiem jak to fachowo sie nazywa) albo sie przegrzal z goraca i sie troche stopil albo uszczelka. I takie pytanie, jak zaloze nowy to czy nic sie nie zapowietrzy ?
I tak przy okazji, chce juz wymienic plyn chlodniczy i nie moge znalezc gdzie tam jest jakis kranik gdzie by to wycieklo.
Tylko prosze o wyrozumialsoc... Nie kazdy urodzil sie mechanikiem
normlanie wymien kruciec zalej plynem przez zborniczek wyrownawnczy odpal silnik tem, w aucie na cieplo nawiew wylaczony i niech auto chodzi dopuki sie nie zagrzeje i nie odpali wentylatorow
Silnik: 1.8 Pomogła: 5 razy Wiek: 33 Dołączyła: 31 Sie 2010 Posty: 433 Skąd: LLE
Wysłany: 2011-08-25, 22:30
To ten wąż, tam na prawo od alternatora jest opaska którą zdejmiesz kluczem morsa (trochę trzeba się namęczyć ale to wykonalne)
żeby dokładniej wyczyścić układ zastosuj płukacz i dopiero zalej. I tak na przyszłość to korzystniej jest założyć zamiast tej niewygodnej ori opaski opaskę ślimakową, którą w razie potrzeby łatwiej zdjąć a trzyma jak oryginalna
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-08-26, 21:44
Odłączjąc wąż od chłodnicy spuscisz płyn z chłodnicy, w bloku silnika zostanie . Więc musisz zdjąc dwa lub lepiej wszystkie trzy weże od pompy http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=195939 wtedy zlatuje cały płyn z wyjątkiem resztek w nagrzewnicy.
Silnik: 1.8 Pomogła: 5 razy Wiek: 33 Dołączyła: 31 Sie 2010 Posty: 433 Skąd: LLE
Wysłany: 2011-08-28, 18:44
Jak się przepłucze potem ze 2 razy układ to z silnika i nagrzewnicy też zejdzie barachło. lukasz17, nie jest mierzalna trudność zdjęcia opaski czy odkręcenia śruby w cudzym samochodzie. Zdejmowałeś u mnie? Piszę, że mogą być z tym problemy bo u mnie na sporą część opasek zdejmowanych najgorzej schodziła właśnie ta. Przy samej chłodnicy jest mniej miejsca do manewrowania, a miejsce z którego zdejmowałam jest najniższym punktem układu, ok centymetra niżej niż przy chłodnicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum