Wysłany: 2011-09-05, 14:01 Problem z odpalaniem :/
Witam, mój problem polega na tym że na ciepłym silniku ma problem z odpaleniem. Np. przejechałem 10km postawiłem samochód skoczyłem do sklepu po 10 minutach wsiadam i jak odpalam to silnik kręci ale nie chce zapalić a jak przestane i wezmne 2 raz to odpala bez problemu. I to zdarza sie coraz częsciej. Czy to może koniec pompy wtryskowej?? Czy filtr paliwa sie zapchał??
Jak kupiłem Vento to miałem ten sam problem. Korekta ustawienia rozrządu pomogła na jakiś czas. Winny był klin na wale korbowym. Zaczynał się ścinać. W razie jeśli to jest u Ciebie przyczyną to polecam kółko od TDI i przeróbkę czopa wału. Mi ta robota zajęła około 2 godzin i z efektu jestem zadowolony.
Rozumiem też, że zimny lub taki póki świece przy rozruchu zagrzeją (do 60-65stst) to odpala od razu?
Grozi zniszczeniem silnika. Ścięcie klina niesie takie same skutki jak zerwanie paska rozrządu. Silnik jest kolizyjny jak każdy diesel i w większości przypadków z silnika nie ma co zbierać. Obejrzyj dokładnie koło pasowe w czasie pracy silnika. Jak lata na boki to zwykle jest to wina klina i ja bym nie zwlekał z naprawą.
Witam! jestem właścicielką volkswagen Jetta 1.9 z 2007r mój problem polega na tym iz silnik gasnie na drodze gdy sie nagrzeje. z krótkim dystansem nie ma problemu tylko właśnie zaczyna sie jak silnik jest dobrze rozgrzany, to jest niebezpieczne bo na prostej grodze gasnie albo na zakretach i problem jest z odpaleniem. proszę o pomoc. jaki może być powód?
_________________ aneczka
Ostatnio zmieniony przez aneczka 2011-09-14, 23:32, w całości zmieniany 1 raz
wlasnie o to chodzi ze juz podlanczałam pod komputer i nie wykrylo zadnego bledu ale to moze dlatego ze silnik byl zimny niestety nie mam takiego sprzetu zeby podlaczyc go w czasie jazdy
jeśli był jakiś błąd to na pewno zostawił ślad po sobie nie ważne po jakim czasie badasz samochód i czy na zimnym czy ciepłym silniku. Chyba ze zdejmowana była klema na dłuższy czas przed badaniem??
Witam
Dzisiaj wchodzę do Venta przekręcam kluczyk i tylko kręci rozrusznik...., nie che odpalić!
Co może być przyczyną?
Silniki to 1.9 TD , paliwo ma..
Pozdr.
Filip
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2011-10-25, 19:52
filip napisał/a:
Wszystkie przewody są w otulinie i nic nie widać
Ci chyba chodzi o przewody od wtrysków a mi chodzi o te dwa które idą od filtra paliwa ten którym dochodzi paliwo do pompy i powrót takie przeźroczyste.
co do swiec 4 lata niewiem po tym czasie tez któras mogła sie przepalic .
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum