Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
olej...
Autor Wiadomość
kikan82 
Zapalony Ventkarz
zapalony rajdowiec:)

Silnik: 1.9 Tdi
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-10-13, 17:54   olej...

koledzy mam takie pytanie czy każdy ktoś z was tankował biodiesla??

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2011-10-13, 17:59   

http://forum.vwvento.org/...2&highlight=bio
http://forum.vwgolf.pl/vi...49559&hilit=bio
http://forum.vwvento.org/...9&highlight=bio
http://forum.vwvento.org/...3&highlight=bio

Szukamy...

kikan82 
Zapalony Ventkarz

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-10-13, 18:23   

a można lać co innego do baku?? bo te ceny On przerażają już;/

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-10-13, 19:21   

Olej z biedronki poleca się na co dzień...

...a na poważnie... Tu zaoszczędzisz parę groszy na paliwie, lejąc jakieś gówno, a zemści się to z czasem na poważnej awarii silnika i pociągnie po kieszeni. Mnie ceny ON też przerażają, ale co ja na to poradzę? Nic nie zrobię. Jak lałem i tak nadal będę lał, ilekolwiek by nie kosztowało paliwo, bo jeździć trzeba. Jednak nie będę na tym oszczędzał, bo chcę, żeby samochód był bezawaryjny i nie zaskoczył mnie któregoś razu, że nie odpali, albo w drodze stanie i zaniemoże... Coś za coś. Twoja sprawa co lejesz i na czym jeździsz. Jednak, gdy coś klęknie, miej pretensje do siebie, że chciało Ci się przyoszczędzić. na Twoim miejscu bym nie ryzykował i nie eksperymentował, jeśli chcesz mieć auto niezawodne i jeszcze nim pojeździć.

adamwwy 
Ventofan

Silnik: 2.0AQY
Wysłany: 2011-10-13, 19:38   

Lać można ;) . Ja do starych diesli lałem wszystko co było płynne i dało się zapalić od kompresji. Do Poloneza 1.9D i Astry 1.7D oprócz ON i opału lałem olej jadalny, zużyty olej silnikowy/przekładniowy/z lag motocykli (czasem mieszany z benzyną, czasem sam) i Polonez jeździł u mnie około 20kkm i nic nie dolegało układowi paliwowemu, Astra jeździła 40kkm i tylko filtry paliwa 3 razy przez ten czas wymieniałem i nic innego przy układzie paliwowym nie robiłem. Do Vento dla testów też wlewałem, ale mam dostęp do czyściutkich paliw w bardzo atrakcyjnej cenie więc nie kombinuję z wynalazkami, ale jeśli bym nie miał to też bym lał. Do TDI jeśli nie jest na pompowtryskach można lać biodiesla i nic nie powinno się złego dziać.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2011-10-13, 19:44   

Ostatnio.....jakos w tym tygodniu w jednym z odcinkow Pimp my ride, robili Chevroleta Impalę, wstawili tam wielki silnik diesla o mocy 800KM i ciagle trabili, że jest przystosowany pod biodiesel-a i przez to jest mega ekologiczny, na czym to przystosowanie silnika pod bio polega, tego nie wiem......poniżej odcinek....niestety nie po PL.

http://www.streetfire.net...-spe_642991.htm

kikan82 
Zapalony Ventkarz

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-10-13, 20:01   

koledzy a jak to sie ma ten opal bo dzisiaj idac ulica jakis łepek z łepkiem gadali właśnie cos na temat opalu do auta wogole leja opal do aut?? bo jestem zielony w tym temacie

miki9a 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9TDI
Wysłany: 2011-10-13, 20:04   

ja raz wlałem opał do Siebie to róznicy w spalaniu i mocy silnika nie było minus to silnik głośniej pracował tzn klekotał bardziej od tamtej pory nie leje juz żadnych wynalazków

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-10-13, 20:56   

Opal to jest to samo co zwykly ON tylko ze bez podatku i z dodatkowym kolorem czerwonym, ktory jak zauwazy ITD to masz po kieszeni ;)

kikan82 
Zapalony Ventkarz

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-10-13, 21:08   

on i tylko ON:)

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-10-13, 21:14   

Jako, że żyję z rolnictwa, co nie co wiem o opale, silniki ciągnikowe, czyli stare poczciwe klekoty bez pompowtryskiwaczy i turbo, jakos na tym latają, co prawda nigdy u siebie tego nie zalalem czyli opału jak i ropy i Ukrainy, która jest u mnie po 4.50zł z dostawą do domu.

Sasiad leje opał dowozony cysternami do kilku ciągników i jest git, którys sezon juz tak ciągnie.....nic się nie rypie, czyli do prawdziwego, starego klekota można to chyba lać, chodź nikt nie robil porównan czy na opale motor wyrobi tyle co na ON.

Mi przez ostatnie kilka dni poszlo kilkaset litrów ON.....masakra....wali po kieszeni.....i ja się pytam.....gdzie jest prezydent.....gdzie jest nowo wybrany (tak popierany przez wszystkich rząd) aby coś zrobić z tymi cenami ?? :( Jak tak dalej pójdzie to nie bedzie z czego piec chleba, bo przeciez przy dziesiejszych cenach nawozów i ropy nikt nie posieje pszenicy :mur:

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-10-13, 21:40   

Cytat:
bo przeciez przy dziesiejszych cenach nawozów i ropy nikt nie posieje pszenicy :mur:

Kiedys sie obudza jak polki sklepowe beda puste.
Same ceny chleba ida w gore. 1kg po 5zl to norma. Chyba, ze jak zorientuja sie ze nie ma chleba to.... zaczna sprowadzac chleb z Chin albo HGW skad bo "tak lepiej i ""taniej"" "

kikan82 
Zapalony Ventkarz

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-10-13, 21:58   

gaz juz tez w góre idzie;/ ja to nie wiem nie dlugo auto bedzie w garażu stało przecierz całej pensji sie nie bedzie wydawało na paliwo;/

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-10-13, 22:05   

bradley napisał/a:
zaczna sprowadzac chleb z Chin albo HGW skad bo "tak lepiej i ""taniej"" "

Za nim ten chleb dotrze z chin i trafi do sklepów, bedzie twardy jak kamień. ;) Z chlebem to tylko przykład, ogólnie ziarno jest także na pasze, więc to tyczy się chociazby produkcji mięsa. ;)

Nikt, ale to nikt sie nie zajmuje teraz cenami paliw i tym aby to poprawić.....włączam piersze lepsze wiadomości i co......widze Palikota, który chce wywalic krzyz z sejmu, i tranwestytę z ruchu palikota, ktory/która chce finansowania przez NFZ in-vitro i operacji zmiany płci oraz legalizacji związków partnerskich......o tym sie mówi, a nie o tym co zwykłemu czlowiekowi przeszkadza. Fakt.....złyszałem dziś o paliwach, ale tylko to że cena ON po nowym roku przekroczy cene PB i tyle....rewelacja. Utoniemy jak reszta bankrutującej unii. :mur:

kikan82 napisał/a:
gaz juz tez w góre idzie;/

pewnie, że idzie....jak wprowadza zimowa mieszankę, pewnie bedzie powyżej 3 zł, ale w tedy i ropa pod 6zł pewnie podejdzie.

Teraz to tylko mieć 1.2-1.3 benzynowe pod maską w małej budzie i latac na benzynie.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2011-10-13, 22:10, w całości zmieniany 1 raz  

hrubek18 
Już prawie mieszkam w Ventce

Wysłany: 2011-10-13, 22:29   

Paweł J. napisał/a:
Teraz to tylko mieć 1.2-1.3 benzynowe pod maską w małej budzie i latac na benzynie.

Nie długo to trzeba będzie rowerem jeździć jak wszystko tak pójdzie w górę to będzie chyba jedyne wyjście i kondycja się poprawi

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-10-13, 22:34   

hrubek18 napisał/a:
rowerem jeździć j

Ja juz od tygodnia szukam w necie informacji o rowerach i kupuje dwie sztuki w sezonie zimowym......gdzie trzeba trudno....pojadę autem, ale np do sklepu po chleb z chin czy browarek juz rowerem podjade. ;)

adamwwy 
Ventofan

Silnik: 2.0AQY
Wysłany: 2011-10-13, 23:14   

Te silniki w Vento wcale tak dużo nie palą. Ostatnio musiałem pojechać Fronterą 2.4 (z LPG) z lawetą po samochód znajomego bo się skrzynia sypnęła to na ok. 120km wyszło 60zł... Jakby przyszło codziennie takim jeździć to dopiero rozpacz by była.

hrubek18 
Już prawie mieszkam w Ventce

Wysłany: 2011-10-13, 23:29   

adamwwy, ale jak Paweł J., napisał do sklepu czy gdzieś blisko to lepiej rowerkiem śmignąć ;) ja w zimie będę remontował swój rowerek bo nie ma na co czekać

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-10-14, 18:41   

Panowie, temat jest co lać, więc nie zbaczajmy z tematu o sąsiadach, cenach gazu i panu Komorowskim :P Opał, no jeszcze rozumiem... ale olej przekładniowy, zużyty silnikowy i inne wynalazki? Nie chciałbym za takim kimś jechać, bądź stać w korku. Ja jednak proponuję nie eksperymentować i lać to, co leje się z dystrybutora, czyli po prostu ON.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-10-14, 19:36   

sebastian napisał/a:
sąsiadach

Akurat to tyczyło sie lania opału. :P

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-10-14, 19:53   

lanie wody jednym słowem :P

ja słyszałem taką opinię na temat opału, że jest on po prostu zbyt suchy i nie nadaje się do długotrwałego użytkowania. Ile w tym prawdy to nie wiem, skoro piszecie, że jest to to samo co ON, tyle, że zabarwiony. Ale mówię, słyszałem, więc nie twierdzę, ani nie przeczę. Chociaż co do bio, to patrzyłem na ceny, i rewelacji to to nie ma - różnica w cenie jakieś 20 groszy może... Więc warto?

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-10-14, 20:07   

Cytat:
lanie wody jednym słowem :P

Nazwałbym to raczej przykładem, ale może być to i laniem wody, mi to lotto. :P

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2011-10-17, 22:11   

Paweł J. napisał/a:
Mi przez ostatnie kilka dni poszlo kilkaset litrów ON....

He znam to bardzo dobrze zeby zalac do pełna ciągnik mówie o ciągniku z 6 cylindrowym silnikiem z turbodoładowaniem potrzeba jakies oikoło 1200 złotych i przykładowo przy orce starczy to na nie całą dobe zależy od obciążenia można niby sobie troche odliczyc te 80 pare groszy na litrze ale sa limity na to i wogóle to sa jaja ale to temat w inne miejsce ;)

Co do paliw na naszych stacjach wiadomo jak jest chrzczone są i nie ma sie oszukiwac ja ostatnio smigałem na ropie przywożonej z rosji czyli taką jaką mamy na stacjach u nas tylko bez tam dodatków i powiem ze smigało autko normalnie opału nie polecałbym lac jedynie co to można sobie załatwic taniej rope od jakiegos znajomego co lata tirem czy robi w drogownictwie ale z tym teraz tez ciężko :(

chopin87 
Ventofan

Silnik: 1.9 D 1Y
Wysłany: 2011-10-18, 12:45   

jezeli chodzi o bio to lalem to kiedys przez jakis czas do golfa II. teraz moj kolega leje go caly czas do tego samego auta bo twierdzi ze taniej wychodzi. moje spostrzezenia? auto na pewno ma troche lepszy moment obrotowy i lepiej sie zbiera a to zasluga wielu rozpuszczalnikow zawartych w bio. niestety te rozpuszczalniki powoduja ze bardzo szybko leca uszczelki i wezyki calego ukladu paliwowego. i jeszcze jeden minus. auto wiecej pali i w przeliczeniu na 100km wychodzi to samo co na ON.

Odpowiedz do tematu