witam wszystkich mam taki problem zauważyłem że mi nie działa podnoszenie i opuszczanie świateł z prawej strony . Dzisiaj chciałem wyjąc ten silniczek i podpiąć go do lewej kostki w celu sprawdzenia czy uszkodzony mam silniczek czy może jakiś kabel gdzieś nie łączy. A więc wyjąłem obudowę filtra by mieć lepsze dojście odpiełem kostkę, przekręciłem silniczek i cofnął się troche ale nie mogłem go wyjać do końca. Jest on przymocowany do jakies śruby co rusza tym kloszem (czy jakoś tak ) próbowałem kilka razy go wyszarpnąć ale nic to nie dało Nie wiem jak on tam jest dalej przymocowany ,próbowałem go obkręcić kilka razy raz w jedną a potem w druga stronę ale to tez nic nie dało . Prosze o pomoc jak mam sprawdzić ten silniczek , a przede wszystkim jak go wymienić
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-03-02, 22:47
niektóre da się normalnie wyszarpać, ale są i takie gdzie jest ta dźwignia wsuwana wiec trzeba ja przesunąć najłatwiej i najbezpieczniej wyjąć lampę i zobaczyć dokladnie jaki rodzaj masz
ok sprawdziłem u mnie trzeba wysunąć . Sprawdziłem ten silniczek podłączając go pod drugą stronę i nic jednak rozebrałem go i podłaczyłem na krótko i sam silniczek działa , jednak w środku jest jeszcze taka płytka i z ta płytka silniczek nie działa (kilka razy próbował ale klapa) Niby wszystko ok na płytce nic nie widać nadpalone czy jakoś zabrudzone ale nie działa .
Czy jest możliwość dokupienia gdzieś samej tej płytki czy trzeba cały silniczek Ma ktoś może coś takiego na zbyciu
Troszeczkę odkopię mam takie pytanie czy silniczek regulacji świateł z Polo III 6N2 będzie pasował do vento?mam okazję nabyć takie za darmo moje niestety nie działają silniczki w nich się spaliły
sorki ze post pod postem ale silniczki pasują ale jest drugi problem są inne kostki do podłączenia w tym silniczku jest taka mała:(ktoś wie jak podłączyć żeby tych nie popalić,takie małe wsuwki znajdę
wtyczki to mały problem gorzej z podłączeniem.Może jakiś elektryk się odezwie i pomoże Będę wdzięczny bo często ganiam z przyczepką i oślepiam innych a sam drogi nie widzę
Ostatnio zmieniony przez hrubek18 2011-05-05, 22:57, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-05-05, 23:59
W każdym razie zewnętrzne to masa i plus od wlącznika świateł (pojawia się razem z zapalnymi świtałami) a środkowy to sygnałowy. Niestety nie wiem jak w tych silniczkach wygląda wtyczka, w Vento bliżej końca silnika jest masa czyli styk nr 1. Nie sądzę żebyś je uszkodził nawet jak pomylisz biegunowość
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum