Wysłany: 2012-01-01, 20:45 ventyl - wariujące obroty, gaśnie w trakcie jazdy itd
Witam, od kilku miesięcy mam następujące problemy z ventylem 1.8 , 96 rok, instalacja LPG
Opisuję objawy w porządku chronologicznym:
- zaczęło się od zwiększonych obrotów do ok 3 tys, czego następstwem była wizyta u mechanika i wymiana silnika krokowego,
- po wymianie obroty raz trzymają poziom 700-750 (ledwie zipie), raz jest ok, ale najczęściej 2000 obrotów
- aktualnie jest problem z odpalaniem, a jak już się uda to trzeba podkręcać obroty, żeby auto nie zgasło, i tak mniej więcej do rozgrzania silnika, później auto wskakuje znowu na poziom 2000. Przedwczoraj, w trakcie jazdy auto nagle zgasło, przy próbie odpalenia rozrusznik kręci, ale bez większego efektu. Dopiero jak auto się schłodzi, znowu odpala, z starymi problemami.
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2012-01-03, 10:32
Sprawdź czujnik temp. płynu chłodniczego. Najlepiej byłoby go podmienić żeby mieć pewność. Możesz też go odłączyć i sprawdzić czy jest jakaś różnica.
Resetowałeś komputer? (zdjęcie klemy z akumulatora lub VAG) Może mieć jakiś błąd.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-01-03, 17:04
ten nowy problem to może byc czujnik halla. I co ty pisesz o podkręcanu obrotów? Linkę skracasz? Przecież to wtrysk sam rządzi obrotami. Jest jeszcze do sprawdzenia podstawa wtrysku pod kątem nieszczelności
Hej, przez podkręcanie obrotów miałem na myśli dodawanie gazu, nic poza tym Dzisiaj mechanik właśnie wspomniał, że to może być czujnik halla. Jutro będzie szczegółowo diagnozować problem. Nie wyjadę od niego dopóki auto nie będzie ładnie trzymać obrotów i nie zostanie rozwiązany problemu gaśnięcia. Dam znać jak tylko coś się wyjaśni.
więc tak...
komputer pokazuje usterkę 516, Włącznik Biegu Jałowego Przepustnicy, Nieprawidłowy Sygnał.
Informacje ze sterownika dotyczące kodów usterek
- przerwa/zwarcie do bieguna plus.
i masz Ci babo placek, diagnosta twierdzi, że to wina krokowca, ale czy to potwierdza powyższy odczyt
Nie znam się.... Na razie ustawił obroty ręcznie na ok 1000 obr. i odłączył silnik krokowy. Mam kupić nowy i przyjechać na wymianę. Na rozgrzanym silniku jest w miarę ok, jest tylko problem z odpalaniem. Myślicie, że facet wie co robi ?
hej, obiecałem, że napiszę jak już poradzę na usterkę
Wszystko wróciło do normy po wymianie silnika krokowego (kupionego na allegro za ok 70 dych) - never again!!
Na jego miejsce nie kupiłem oryginału - ok 300 zł, a zamiennik firmy WRC Hiszpania i o dziwo wszystko piknie zagrało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum