Witam kolegów mam problem mam parę diod led walają się tylko i od paru dni chodzi za mną ich zamontowanie w ventylku ale to tylko w celu zobaczenia jak będzie to wyglądało a jak wyjdzie to się pochwalę i mam problem jaki rezystor trzeba dać pod diodę żeby jej nie spaliło mam diody czerwone i niebieskie o ile ma to znaczenia bo chyba pobierają inne wartości prądu o ile dobrze pamiętam:) a najlepiej jak byście podali jakie kolory pasków powinny się znajdować na rezystorze Z Góry wielkie dzięki za pomoc
Silnik: 2.0 GLX 85kW Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 666 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-10-18, 09:27
dokładnie każda dioda (kolor) ma inną wartość ja mam u siebie wymienione oświetlenie na diodowe i z tego co pamiętam to mam rezystory o wartości 620-680 Ohm ale nie jestem pewny na 100%
Dla bezpieczenstwa dajesz 1k i nic sie nie przepali a bedzie swiecic troche slabiej.
Dla czerwonej wg obliczen bedzie to 680Ohm, dla niebieskie 560 przy napieciu 14V i pradzie przewodzenia 20mA
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
rezystor jest niezbędny?!? ja dałem diody przy podświetleniu koło kratek nawiewy na niebieskie diody 12V, a jak kombinowałem przy panelu nawiewu to też takie diody dawałem i przypadkiem na diodzie zwarcie zrobiłem to wszystkie podświetlenia pogasły, już myślałem że bezpiecznik poszedł ale usunąłem zwarcie zaizolowałem nóżki diody i wszystko gra, więc pytam się po co te rezystory, co się ma przepalić niby ?
Ostatnio zmieniony przez zB3ig 2011-11-23, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
zB3ig, chyba nigdy nie bawiłeś się w elektronika?
oczywiście jak dałeś diody po 12 v to co ma się im stać ale tu mowa jest o diodach o mniejszym napięciu rzędu 3 V i przy podłączeniu takiej diody pod 12 V to wiadomo co się stanie...taką diodę można nawet spalić podłączając pod dynamo rowerowe gdzie napięcie jest koło 6v
Silnik: 2.0 GLX 85kW Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 666 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-11-24, 07:15
Ja u siebie na początku też miałem diody na 12 V ale po pewnym czasie robiły się stroboskopy a to dla tego że w aucie masz zasilanie +- 12V (+-2V) teraz jeżdżę prawie 2 lata na wlutowanych rezystorach i nic się nie dzieje
Koledzy mam jeszcze pytanie znalazłem ostatnio światło do jazdy dziennej na diodach superflux i że jako mi to nie potrzebne to chciałem zobić z diód oświetlenie bagola i w środku ale wylutowałem jedną ale mają 4 nóżki i za pieruna nie wiem jak to podłączyć do ori oświetlenia a bagolu
Podłączenie diod Super Flux wykonuje się podobnie, co prawda mają one 4 nóżki, ale po dwie z każdej strony to jedna i ta sama nóżka.
To tak jakby miały tylko 2 nóżki.
karolek_ust, link nie działa
czyli rezystor i można działać może ktoś mi powie czy dobrze obliczyłem że do białej diody potrzeuje rezystora 200 Kohms czy zle policzyłem przyznam się że pierwszy raz to robie
http://led.linear1.org/led.wiz prosciej sie juz nie da
Co prawda program troche zawyza wartosci ale zawsze mozna posprawdzac z rzeczywistoscia i wzorami na piechote.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
dzisiaj ładnie polutowałem diode i rezystor idę zadowolony do autka sprawdzić pod łanczam do podświetlenia w bagolu i ładnie świeci wyłanczam i ona dalej się świeci tak delikatnie jak by była podlączona do padnietej bateri co to może byc?
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2013-12-05, 10:42
bart_jawelin, musisz sprawdzić dokładnie jakie masz żarówki, dokładnie długość tych rurkowych i jakie masz pozycje z przodu bo były dwa rodzaje w wentylach.
Polecam żarówki diodowe na diodach SMD do postojówek na przód, bo mają duży kąt świecenia i są mocne, na tył nie dawaj diodowej, lepiej wstawić nową zwykłą żarówkę
bart_jawelin Ja u siebie wymieniałem na LEDy. Przede wszystkim tak jak napisał tomek87 sprawdź wszystkie żarówki jakie chcesz wymienić, najlepiej jest je wyjąć, pójść z nimi do sklepu i kupić takie same tylko że LED
Tylko że są chyba różne typy żarówek, ja mam 95r. i u mnie w środku na górze jest jedna rurkowa i jedna wciskana (W5W), w schowku pasażera jest rurkowa tyle że krótsza od tej w podsufitce, w bagażniku też mam rurkową taką samą jak ta w podsufitce, podświetlenie tablicy mam wciskane (W5W) a postojówek nie ruszałem ale jak dobrze pamiętam są takie małe ćwierć-wkręcane (wkładasz i lekko przekręcasz). Ja wszystkie te żarówki mam zimne białe i jest elegancko Wada jest taka że czasami zachowują się jak stroboskopy, nie świecą ciągłym światłem tylko mrugają, ale to tylko czasami takie odpały mają
A jakbyś chciał podświetlenie licznika zmienić to nie polecam gotowca z allegro, ja wyjąłem fabryczne białe i tą zieloną taśmę, kupiłem 2 zielone żarówki i jest dużo lepszy efekt zielonego niż seryjny. Kosztowało mnie to 7zł za dwie żaróweczki i 10 min roboty. Więc po co płacić na allegro 32zł + przesyłka A żaróweczki można kupić w dowolnym kolorze.
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-12-05, 19:11
tomek87 napisał/a:
bart_jawelin, musisz sprawdzić dokładnie jakie masz żarówki, dokładnie długość tych rurkowych i jakie masz pozycje z przodu bo były dwa rodzaje w wentylach.
No właśnie tak słyszałem, że są dwa rodzaje, więc jutro sprawdze dokładnie co tak siedzi
Cytat:
Polecam żarówki diodowe na diodach SMD do postojówek na przód, bo mają duży kąt świecenia i są mocne, na tył nie dawaj diodowej, lepiej wstawić nową zwykłą żarówkę
muszę zmienić na diody i białe światło, bo mam założone blue vision, więc te ori postojówki psuja cały efekt tym żółtym światłem...
speedy333 napisał/a:
najlepiej jest je wyjąć, pójść z nimi do sklepu i kupić takie same tylko że LED
no właśnie nie wiem gdzie u mnie można kupić takie LED, dlatego szukałem na allegro, więc będą musiały od razu pasować
speedy333 napisał/a:
Wada jest taka że czasami zachowują się jak stroboskopy, nie świecą ciągłym światłem tylko mrugają, ale to tylko czasami takie odpały mają
Też o tym słyszałem, ale zaryzykować można
Wielkie dzięki Panowie za pomoc. Niestety nie mogę kliknąć "pomógł", bo nie założyłem tego tematu... Ale stawiam dla Was kolejke
Silnik: ASZ+ Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Mar 2012 Posty: 386 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-11, 20:56
Gotowe zestawy dosyć się cenią. Ja u siebie mam wszędzie upchane samoprzylepne listwy na diodach SMD, kupiłem kiedyś ze 3 metry, to upchałem w samochód gdzie się dało Zastąpiłem tym każdą żarówkę w oświetleniu wnętrza, licznik od góry też i efekt jest mega. Dopasowałem ilość światła przez docięcie odpowiedniej długości pasków i wsio. Efekt widać na filmiku, walnijcie sobie w HD A i tak w rzeczywistości jest jeszcze trochę jaśniej i równomierniej oświetlone (aparat tak łapie). Aczkolwiek trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć, bo za dużo Ledów w nocy będzie oślepiać.
Silnik: ASZ+ Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Mar 2012 Posty: 386 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-11, 23:05
szefuniopaslek napisał/a:
tylko jak się robi jak np. przetniesz tą listwę i jak się ciągnie kabelki? trzeba jakoś lutować czy jak?
Listwę można ciąć co 5 cm - tzn. że co 5 cm są punkty lutownicze. Na tych 5 cm są 3 diody SMD. Teoretycznie powinno się przylutować, ale ja robię tylko dwie dziurki igłą w tych miejscach i jakby zawiązuję miedzany kabelek na tym. Robię tak, bo nienawidzę lutować, chociaż wiem, że lepiej by się to sprawdziło Ostatnio oświetliłem całą kuchnię taką listwą, tylko o barwie białej ciepłej, a w Vencie mam zimną. Normalnie podpięte pod specjalny zasilacz 12V, świeci aż miło W samochodzie wiadomo, bez dodatkowych zasilaczy itp.
TT600, skromny jestem więc nie powiem ze druga skarbonka po Ventce jest sprzęt do lutowania, elektronika, własne wzmacniacze akustyczne , przetrworniki i inne dziwadla to moja pasją. Potrafię wypić dzbanek kawy i lutowac całą noc To zapraszam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum