Silnik: 1.9 D 1Y Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Maj 2011 Posty: 210 Skąd: Kielce
Wysłany: 2012-01-23, 00:23 Wycieraczki
Czy standardowo jest tak ze jak sie włączy czasowe dzialanie wycieraczek to przerwa miedzy machnieciem jest ok 7 sekund i jak sie je szybko wyłączy i włączy to czas miedzy kazdym machnieciem wycieraczka skraca sie dwukrotnie (ok. 4 sekund) i jeszcze raz sie tak zrobi to chodzi prawie płynnie (przerwa ok. 1 sekundy)? Potem po wylączeniu i po chwili włączeniu na czasowe dziala znowu normalnie(7 sekund)
Silnik: 1.8 B + G
Wiek: 37 Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 228 Skąd: SCZ in Warsaw
Wysłany: 2012-01-23, 09:48
szyszekCK: generalnie nie jestem mechanikiem ale nasze autka da się naprawić za pomocą podstawowych narzędzi i pokazują jak się psują, a zaawansowanie technicznym nie odbiegają od nowych aut, które mają za dużo dupereli i co chwila stoją na serwisie.
Włączasz, wyłączasz - czekasz, jaki czas cię interesuje, następnie ponownie włączasz i masz swój ustawiony czas. Jak szybko włączysz i wyłączysz, to będą szybko machać. A jak zaczekasz chwilkę, to odstęp się proporcjonalnie wydłuży. Generalnie fajna to sprawa, ale jeszcze jak się ma czujnik deszczu to już w ogóle bajeczka. Mi ciężko było się przyzwyczaić na początku - myślałem, że mam popsute wycieraczki, ale po jakimś czasie przyzwyczaiłem się do tego i teraz to sobie bym nie wyobrażał jazdy bez tego udogodnienia
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2012-01-25, 18:01
sebastian napisał/a:
Włączasz, wyłączasz
Pamiętajcie że chodzi o czasowe wlączenie, czyli do dołu, nie do góry. No i każde wyłączenie auta lub wyciagnięcie kluczyka skutkuje zresetowaniem ustawień czasowych.
No muszę albo wyłączyć i włączyć ponownie manetkę, albo przesunąć w którąś stronę suwak od prędkości wycieraczek. Bo po wyłączeniu zapłonu czujnik się dezaktywuje. Tak samo, jak Pawełek pisze wyżej - trzeba "od nowa" ustawiać.
Silnik: 1.9 D 1Y Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Maj 2011 Posty: 210 Skąd: Kielce
Wysłany: 2012-01-25, 20:19
sebastian napisał/a:
Włączasz, wyłączasz - czekasz, jaki czas cię interesuje, następnie ponownie włączasz i masz swój ustawiony czas. Jak szybko włączysz i wyłączysz, to będą szybko machać. A jak zaczekasz chwilkę, to odstęp się proporcjonalnie wydłuży. Generalnie fajna to sprawa, ale jeszcze jak się ma czujnik deszczu to już w ogóle bajeczka. Mi ciężko było się przyzwyczaić na początku - myślałem, że mam popsute wycieraczki, ale po jakimś czasie przyzwyczaiłem się do tego i teraz to sobie bym nie wyobrażał jazdy bez tego udogodnienia
A mam takie troche glupie pytanie, czy jak włącze, wyłącze, odczekam minute i włącze to wycieraczki beda machac co minuta?
Silnik: 1,9 TD 75KM Pomógł: 9 razy Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 308 Skąd: Bunzlau
Wysłany: 2012-01-25, 20:56
gdzieś czytałem, że nie ... jest czas maksymalny 22 sek. ... ja testowałem chyba do 20 sek. i działało ... później jak trzymasz dłużej, to i tak zostaje ten fabryczny najdłuższy czyli np. jeżeli max jest 22 sek., a Ty potrzymasz 35, to i tak będą włączać się co 22 sek.
MaxS napisał/a:
U mnie chyba tego nie ma... ciągle jest taki sam odstęp czasu...
znalazłem jeszcze coś takiego
Cytat:
Każdy Golf 3 ma czasowe wycieraczki; tyle że jeśli ma przekaźnik 19, przerwa czasowa jest stała. Warto wymienić go na 99, wówczas przerwę mozna regulować określoną procedurą za pomocą włączania manetki.
to do golfa ale powinno też działać u Ciebie, bo znalazłem jeszcze o Venciaku
Cytat:
po pierwsze sprawdź czy masz przekaźnik 99 czy 19. Jeśli 99 to masz programowalne wycieraczki tak jak koledzy wyżej pisali. Przy przekaźniku 19 przerwa czasowa jest z góry ustalona i nie da się jej zmienić.
_________________ pierwszy mój VW ;-)
Ostatnio zmieniony przez Radex 2012-01-25, 21:06, w całości zmieniany 4 razy
A mam takie troche glupie pytanie, czy jak włącze, wyłącze, odczekam minute i włącze to wycieraczki beda machac co minuta?
Radex napisał/a:
gdzieś czytałem, że nie ... jest czas maksymalny 22 sek. ... ja testowałem chyba do 20 sek. i działało ... później jak trzymasz dłużej, to i tak zostaje ten fabryczny najdłuższy czyli np. jeżeli max jest 22 sek., a Ty potrzymasz 35, to i tak będą włączać się co 22 sek.
Jest dokładnie tak. Niezależnie od interwału czasowego, ile byś nie czekał, to zostanie maksymalny czas ustawiony, te kilkanaście sekund, a nie minuta, dwie i więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum