Witam wszystkich!
Na wstepie zacznę od krótkiego opisu mojej historii z Ventem. Jestem z Warszawy i nigdy specjalnie nie interesowałem się samochodami (dlatego tez nie bardzo wiem co i jak, ucze się) ale za namowami pol roku temu zrobilem prawko. W tym czasie okazało się że mój tatko zakupił nowe auto więc Ventkę oddał mi, niestety, w dość złym stanie (auto w rodzinie od 7lat), zaniedbane i poobijane przez brata. W miare możliwości naprawilem drobiazgi ze wzgledu na to ze na wieksze naprawy mnie nie stac (jestem studentem ) . No ale przejde juz do samego autka: Vento 94r. 1.8 GT:
Odrazu uprzedzę pytania: tak, prawy tył jest różowy lekko. Jakaś wada lakieru, znajomy lakiernik mówił że auto było bite i ktoś nieumiejetnie malował. Do tego blakną mi drzwi prawy przód ale tu pomaga smarowanie nabłyszczaczami i polerka raz na pół roku. Do tego klamki - też blakną no i reszta jak na zdjęciach. Wnętrze myślę że zadbane, typowe.
Planowane naprawy: renowacja felg - znalazłem ludzi którzy robią to obok mnie za 70zł od sztuki (nie sądzicie, że to podejrzane?), pozbywanie się rdzy + nowe progi, nowy wydech (obecnie chodzi jak czołg), naprawienie elektryki szyb (tylko lewe działają), naprawa szyberdachu (połamane prowadnice, uszkodzony silniczek) i na sam koniec coś z lakierem zrobię. Napewno o czymś zapomniałem i wiem że wyzwanie spore tymbardziej że narazie nie zarabiam ale szczerze mówiąc, Ventka za bardzo mi się podoba by ją sprzedać. Ewentualnie jak nie podołam wyzwaniu to będzie z wielkim bólem serca na części.
Pozdrawiam i przepraszam za dużą lekture!
Ostatnio zmieniony przez mich_616 2012-01-31, 20:52, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.9 TDI AHU Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 3063 Skąd: LLE
Wysłany: 2012-01-31, 21:56
czy ja dobrze widzę i masz dwa ślizgi (najwęższe dokładki) skręcone die do kupy
No a felgi masz kultowe Miałem takie w swoim pierwszym vencie (z golfa MKII cabrio)
Sprzedaj je dołóż trochę sary i kup coś fajnego
Silnik: AHU+ Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 1278 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-01-31, 22:33
mich_616, nie jest tak bardzo źle. fakt, ktoś nie trafił z kolorem z deka czarne plastiki odśwież, koła zmień lakierek i grill doprowadź do porządku i będzie malina
Co do felg to tak jak pisałem, mam zamiar oddać do renowacji, 70zl za sztuke, czyli bardzo tanio w porownaniu do innych. Zastanawiam sie czy to nie jacys partacze... Druga rzecz o ktora bym chcial was zapytac to czy jak myslicie, bardziej oplaca sie kupic drzwi (na allegro widzialem za 50zl, ten sam kolor) czy malowac?
Ostatnio zmieniony przez mich_616 2012-02-05, 20:13, w całości zmieniany 1 raz
Jutro wstawie zdjecie to zobaczycie o co chodzi bo to ciezko opisac. Poprostu robia sie biale lewy przod, a podejrzewam ze to efekt bicia i kiepskiego malowania. Polerowalem juz itp to niby cos tam dawalo ale poki co pryskam je... i tu was zaskocze: polyskiem do zderzakow. Najwiecej pomaga i najdluzej drzwi utrzymuja sie czerwone
Dzieje sie cos takiego: http://www.fotosik.pl/pok...0673966351.html i to jakies 3 miesiace po ostatnim nacieraniu drzwi. Polerowane byly pol roku temu a to i tak jeszcze nic, bo potrafia zrobic sie niemal cale biale. Zastanawiam sie czy je malowac czy kupic inne bo na tych to jest lakier nieumiejetnie polozony a co pol roku polerowac i raz w miesiacu nacierac roznymi polyskami to troche meczace...
Wczoraj sie dowiedzialem ze autko zaliczylo nawet wystep w tv, a dokladniej w tvn turbo "Gliny". Za czasow gdy moj brat nim jeszcze jezdzil. Efekt: 500zl za jazde bez prawka.
Screen 1 Screen 2 <- tu widac lepiej dlaczego zalezy mi na zmianie drzwi, lakierowanie chyba bedzie drozsze...
PS: udalo mi sie zaoszczedzic troche grosza i niedlugo, jak tylko przestanie padac snieg, oddam felgi do renowacji
No i felgi poszly do renowacji kilka fotek:
Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Foto 5
no i felgi PRZED:
Felga 1 Felga 2
nie bede mowil jaki kolor bedzie, pokaze poprostu gdy beda juz gotowe (wtorek lub sroda)
No i sa juz felgi fotki PO, a raczej w trakcie bo mam jeszcze kilka planow:
Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 <- i dekielki co do ktorych nie mam pomyslu, a mianowicie chcialbym takie jak te tylko w lepszym stanie i z czerwonym znaczkiem VW ale nie wiem gdzie takie dostac i czy nie kupic zwyklych i je pomalowac czyms jakos, nie wiem Zostaly mi tylko 3 sztuki tych, czwarty wyparowal jakis czas temu.
Nastepna planowana robotka to wydech lub progi + pozbycie sie rdzy
Ostatnio zmieniony przez mich_616 2012-03-14, 19:48, w całości zmieniany 1 raz
Fotki z felgami na aucie:
no i wnętrze którego fotek wcześniej nie wstawiałem, nic specjalnego ale jest
no i maly wypadek przy myciu
szyberek do wymiany ze wzgledu na polamane prowadnice i brak silniczka a teraz jak widac takze dlatego ze puszcza wode
Ostatnio zmieniony przez mich_616 2012-03-18, 22:15, w całości zmieniany 1 raz
no, nieźle wypucowałeś autko, oryginalna dokładka zderzaka sam sklejałeś ?
I ja bym w grilu same żeberka dał na czarno, reszta w kolor, ale ogólnie fajnie
W takim stanie dostalem auto po bracie, zanim sie do niego zlapal wiecej rzeczy dzialalo i lepiej wygladalo wnetrze. Ja robilem tylko felgi. Ogolnie do roboty mam wiele rzeczy i zastanawiam sie czy jest sens bo z kasa u mnie jakos nie specjalnie, a szkoda bo auto naprawde mnie urzeklo Ogolnie do roboty jest tak (a przynajmniej co chcialbym zrobic):
1. Wydech - oryginalny podwojny gdzies odpadl, ten co mam teraz pierdzi jak nie wiem co.
2. Szyby - dziala tylko lewa przednia i tylna, prawa przednia czasami i tez nie zawsze chce sie podnosic, tylna wcale, tylko silniczek pracuje a szyba ani rusz.
3. Kosmetyka wnetrza - obite sa drzwi od srodka jakby od pasow przytrzasnietych, na desce rozdzielczej widac pekniecie i jakies drewno wystaje, mieszek recznego jak widac na foto.
4. Blacharka - dosc sporo do roboty, progi w fatalnym stanie, podloga ujdzie, przy drzwiach duzo rdzy, kilka purchli i to sporych nawet, ostatnio zauwazylem ze zrobila mi sie mala dziurka przy wlewie benzyny, trzeba by bylo dogiac blache przy prawej lampie przod bo odstaje troche po stuknieciu (nie moim, dlatego tez grill jest czarny caly, czerwony pekl a ten nie wiem jak ani czym pomalowac a nie chce zwalic).
6. Szyberek - jak widac na foto wyzej.
7. Lakier - polozenie nowego, ewentualnie oklejenie calego auta.
8. Lampy - glownie przod, lewa ma dziurke jak od postrzalu (nie, nie bylo zadnej strzelaniny ), do tego te atrapy na dole razem z kierunkiem z prawej strony ledwo sie trzymaja.
I to chyba tyle nie wiem czy uda mi sie uratowac to auto, ale sprzedac tez mi sie nie oplaca. Mialem oferty za 1500zl max a za tyle watpie czy bym kupil cos lepszego.
Ostatnio zmieniony przez mich_616 2012-03-19, 19:39, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum