Silnik: 1.9 TDi Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1254 Skąd: zamość
Wysłany: 2012-05-22, 08:09 tdi 1z samozaplon
Witam wczoraj w nocy rozpadla mi sie turbina i silnik dostal samo zaplonu ale w czas go zdusilem okazalo sie ze turbinka nie bije cisnienia zapewne wirnik sie urwal czy nic wiecej sie nie moglo stac...??silnik zapalilem pozniej chodzi normalnie
Na pewno caly olej do wymiany wraz z filtrem, wymyc dokladnie caly dolot z IC, przy montazu turbiny koniecznie zalac ja wczesniej olejem. No i prawdopodobnie bedzie na poczatku kopcil bo olej poszedl do tlumikow.
Ogolnie to nieciekawa sprawa, tymbardziej ze logowales wczesniej auto i nic nie wskazywalo na takie ekstrema.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Chcesz zalewac nowa turbine starym szlamem?
Nie wiadomo tez czy jakies elementy wirnika nie polecialy w dolot. To gorsza sprawa bo moze uszkodzic zawory i tloki.
lukasz17 napisał/a:
bylo salychacx taki gwizd z turbiny
Nie strasz Moja lekko pochukuje jak silnik jest zimny z rana. Ale sowy/karetki pogotowia nie mam jak brat mial w Octavii. Wtedy czlowiek co chwile patrzyl w lusterko i "gdzie ta karetka jedzie"
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Wysłany: 2012-05-22, 21:53
nowy olej akurar zalalem jakies 2tys ale jak tak to wyminie...
niby wirnik jest caly tytlko straszny luz:P nie strasz tylko mowie moja GWIZDAla dluzszy czas ale zapalalem silnik chodzio tylko olej to szybko ubywa:d
Wysłany: 2012-05-23, 21:12
mam takie pytanie czy powinna byc podkladka miedzy kolektorem a turbina?? i jeszcze jedno przez to ze zassalo olej poszedl do n75 :/ i do gruszki czym to wymyc??
Miedzy kolektorem a turbina nie ma uszczelki. Chyba tylko kompresorem wydmuchac.
Nie wiem czy to da rade. Mozna sprobowac preparatem do czyszczenia silnikow, on sobie calkiem dobrze daje rade z olejami i smarami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum