Silnik: 1.9TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 08 Mar 2012 Posty: 90 Skąd: oława
Wysłany: 2012-08-07, 17:47 Nie odpala
Witam
Mam z vento mały problem raz na miesiąc poprostu nie chce odpalić , rozrusznik kręci jak szalony , bajura jest itd.
Za pierwszym razem gdy to się stało to myślałem ze moze wina elektroniki czy co... - po 5 próbach wysiadłem z auta , zamknełem , znowu otworzyłem i odpaliłem auto bez zadnego problemu!
Minął miesiąc i wczoraj wsiadam do auta , zapłon ..... i nic , jakby silnik na upór nie chciał odpalić , po 30 razach kręcenia stało się coś dziwnego - zresetował się zegar , licznik( trip) , i dane z radia , potem kolejna próba to było tylko dziwne bzyczenie z zegarów ( nawet nie kręcił rozrusznikiem...)
Wkurzyłem się , poszedłem po karte do sklepu , zeby zadzwonic po pomoc , wracam do auta po 45 min , myśle spróbuje jeszcze raz i nagle..... odpala jakby się nic nie stało w 0.5sekundy....
Objezdzilem cale popołudnie dzisiaj i jak złoto...
Mechanik gadał ze moze wina elektrozaworu albo jakies nagłe spadnięcie napięcia....
Pewnie zdycha elektrozawór N109 ten na pompie koło nastawnika czyli odcinający paliwo . Najprościej podpiąć laptopa i Vagiem sprawdzić . Imobilajzer nie ma nic do tego , bo jak jest coś nie tak z imo to auto odpala i zaraz gaśnie .
Silnik: 1.9TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 94 Skąd: by tu kasę wziąć...
Wysłany: 2012-08-08, 21:50
Jak ci resetuje wszystko to po prostu rozrusznik bierze tak dużo prądu, że nie starcza dla reszty ;] Mam takie coś zimą poniżej -20 bo mam za mały akumulator i rozrusznik, żeby ruszyć silnik zabiera mi cały prąd i restartuje wszystkie odbiorniki elektryczne. Po 30 kręceniach w DIESLU to akuś jest dętka i raczej nie ma już prądu w sobie.
Ostatnio zmieniony przez lukasz_vip 2012-08-08, 21:52, w całości zmieniany 1 raz
Sprawdź masę na silniku jest ona jak się nie mylę obok wakupomy podciśnienia. Przykręcone kabelki do silnika na nakrętkę "6" rozmiar klucza "10" jak odkręcisz tą masę (kilka kabelków) to gaśnie licznik przynajmniej u mnie . Mi się wydaje ze te kabelki idą też do ECU. Im cieplej tym przewodnictwo jest gorsze możliwe że dlatego zresetował ci się licznik przeczyść tam styki.Powodzonka pozdro
_________________ Przewozy 9 osobowym busem dostępny 24h. Mercedes Vito 639 www.Pewka.pl cała Europa.
Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2012-08-20, 22:35, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: 1.9TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 08 Mar 2012 Posty: 90 Skąd: oława
Wysłany: 2013-05-27, 09:03 problem
Witam
Lato wróciło a razem z nim problem z odpalaniem.
Wyczyściłem elektrozawór ( choć nie było za bardzo z czego) i narazie staram sie unikać wystawiania auta na duże słońce. To co mnie bardziej męczy to fakt że auto nie odpali dopóki nie wyłączy sie kontrolka świec. ?Jeżeli włącze zapłon w trakcie jej świecenia to to silnik kręci jakby na sucho bez paliwa co gorsza pozniej musze kręcic znowu pare razy ( już czekając jak zgasna świece) i wtedy odpala bez problemu . To chyba nie jest normalne tym bardziej jak auto jest zagrzane...
Jeszcze sprawdze tą mase na silniku , tylko jak ktoś może tak po ludzku powiedzieć gdzie sie znajduje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum