Wysłany: 2012-08-22, 21:14 Pasek na alternatorze piszczy
Witam wymieniłem pasek na alternatorze na nowy i piszczy ,naciągnąłem już bardzo mocno i nic ,uspokaja się gdy pojeździ się dłużej. Gdy poleje wodą też cisza .Co robić?
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2012-08-22, 21:52
roboone, temat poruszany wiele razy na forum łatwiej było poszukać a przyczyn może być wiele np kółko od alternatora do wymiany sprężyne pod altkiem to chyba masz co
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
ja tez mialem problem z tym przy 1.9 TD, gdy naciagnolem pasek zeby nie piszczal to pojezdzilem 2 dni bez piszczenia i padly mi lozyska w alternatorze i musialem wymieniac alternator, wiec lepiej niech sobie piszczy
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2012-08-23, 22:36
ozzy281 napisał/a:
w 1.9 TD nie ma napinacza, pasek naciaga sie alternatorem. W 1.9 TDi jest juz napinacz na sprezynie
o to jakaś nowość dla mnie
kolega chyba nie wie że pod alternatorem w 1.9 D i TD jest taka magiczna spręzyna która odpowiada za właściwy naciąg paska wielorowkowego .
a w TDI jest napinany rolką.
roboone, jeśli masz zwykłego TD to skoro nie masz to bedzie piszczał wychacz gdzieś sprężynę na szrocie podłóż pod alternator ona reguluje naciąg paska i bez niej bedzie pasek piszczał.
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
A co ta sprężyna ma do tego?? To tylko wstępne napięcie, a właściwy naciąg uzyskuje się przez ręczny naciąg. Ja w 2 autach tą sprężynę wywaliłem i pasek nie piszczał. Ja bym sprawdził czy wszystko co jest napędzane paskiem nie ma zbytnich oporów bo to może być przyczyną piszczenia.
No nie mam tej sprezynki brakuje wczesniej nie piszczal ale pojezdzilem na nowym pasku z 3miesiace i go zjechalo po boku ,teraz widze ze nowy tez juz zaczyna brac ,nie wiem alternator cos krzywo ustawiony czy rolki wyrabane ale nie wygladaja na takie... poszukam tej sprezynki na szrocie
ps
a pasek napinany alternatorem nie rolka
Ostatnio zmieniony przez roboone 2012-08-24, 18:16, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum