Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie świece?
Autor Wiadomość
Hormon 
Vento to ja!

Silnik: 1,9 diesel
Wysłany: 2012-08-23, 20:19   Jakie świece?

Może to nie duży problem, ale jednak. NGK już nie chce widzieć, szmelc taki że szok, w ciągu miesiąca 3 komplety padły.

Jakie świece kupić? Iskry, Championy ? Te świece kiedyś były bardzo dobre. Bratu kupiłem do bmw e39 Championy i mówi ze nie ten silnik, ładniej pracuje i o dziwo spadło mu spalanie.

Najlepiej jak by mi ktoś podał nr takich świec. I proszę o wypowiedzi osoby które mają własne doświadczenia z innymi świecami jak NGK.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2012-08-23, 21:04   

Rozmawiałem o tym ze sprawdzonym majstrem. Te rzeczy masakrycznie się popitoliły.....są ogromne zwroty, nawet najlepszych marek.

ja też się przejechałem na NGK..u mnie 3 z 4 świec miały krzywe podkładki przez które uciekało ciśnienie.....masakra..... :mur:

chetnie poczytam o porządnych świecach bo muszę w koncu jakieś kupić....ponieważ auto mi strasznie traci moc gdy jest gorące i suche powietrze......ponoć to także wina świeć.

Hormon 
Vento to ja!

Wysłany: 2012-08-23, 21:12   

Paweł J. napisał/a:

auto mi strasznie traci moc gdy jest gorące i suche powietrze......ponoć to także wina świeć.

Dokładnie, to wina świec. Dużo o świecach można poczytać na forach związanych z motorami. Mój tato ostatnio zakupił Yamahe. Założył nowe świece NGK, wytrzymały około 60km. Chłopaki na forum piszą, że w tym momencie świece Iskry najlepiej się sprawdzają, ale to sa motory. a nie wiem jak z autami. Już mam dość wydawania kasy na świece. Jak bym wiedział, że tak się będą pieprzyć te NGK to kupił bym trzy zestawy, każdy innego producenta. Wtedy miał bym porównanie.

W katalogu Iskry są takie
http://www.iskra-kielce.p...hody-,3547.html
Ostatnio zmieniony przez Hormon 2012-08-23, 21:15, w całości zmieniany 1 raz  

Kruchy69 
Już prawie mieszkam w Ventce
Octavia, Vento

Silnik: z turbo
Wysłany: 2012-08-23, 21:49   

Iskry to czy ja wiem...? Ja sasiadowi polecałem BERU i smiga juz ladnych pare miesiecy, do adui w którym robiłem kapitałke tez załozyłem wszystko beru (tzn swiece i kable) i niby tez jest dobrze. Takze chyba dobre, duzo osób je ma i nigdy nie spotkałem sie z negatywna opinia

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2012-08-24, 07:55   

Hormon napisał/a:
NGK już nie chce widzieć, szmelc taki że szok, w ciągu miesiąca 3 komplety padły.

Andrzeju co dokładnie się z nimi dzieje , po czym poznajesz ze świeca jest padnięta ??
dobrze miałeś dobrane świece ??

Hormon 
Vento to ja!

Wysłany: 2012-08-24, 08:54   

krzeszak napisał/a:
Hormon napisał/a:
NGK już nie chce widzieć, szmelc taki że szok, w ciągu miesiąca 3 komplety padły.

Andrzeju co dokładnie się z nimi dzieje , po czym poznajesz ze świeca jest padnięta ??
dobrze miałeś dobrane świece ??

Silnik nierówno pracuje, często gaśnie np przy ruszaniu. Wymiana świec na nowe pomaga, ale po jakimś czasie znowu szlag je trafia. Świece są czarne, podobno jak się źle dobierze wartość cieplną i ona się nie wygrzewa to tak ma prawo się robić, ale mam dobrze dobrane świece. Po każdej wymianę wygrzewam świece, czyli jadę w jakaś trasę 30-50km.

Chyba będę musiał jeszcze wymienić kable, chodź nie widzę aby miały przebicie.

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2012-08-24, 10:39   

Hormon napisał/a:
Silnik nierówno pracuje, często gaśnie np przy ruszaniu. Wymiana świec na nowe pomaga, ale po jakimś czasie znowu szlag je trafia. Świece są czarne

dziwne to bo nie wierze ze to wina samej świecy ... tym bardziej ze ,,padają " 4 na raz i do tego 3 komplety felerne się trafiły .
Trzeba szukać innego wytłumaczenia tej sytuacji... to musi być coś innego padnięte :hmmm:
Hormon, - co dokładnie masz za świece (jaki nr. ? 1 elektrodowe?)

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2012-08-24, 18:08   

zgadzam się z kolegą krzeszak, nic się złego nie stało z NGK w ostatnim czasie, wina jest w czym innym - kable cewka kopułka itp, albo bardzo zły skład mieszanki

Hormon 
Vento to ja!

Wysłany: 2012-08-24, 19:27   

pablomed napisał/a:
zgadzam się z kolegą krzeszak, nic się złego nie stało z NGK w ostatnim czasie, wina jest w czym innym - kable cewka kopułka itp, albo bardzo zły skład mieszanki

NGK się popsuły, to nie tylko moja opinia. Możliwe że kopułka albo kable mi tez mieszają, ale wszystko mam wymienione.

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2012-08-24, 20:18   

Zajrzyj na styki wewn. kopułki, jesli kupiłeś tani zamiennik zauważszysz na nich biały osad, zdrap go na chwile się poprawi. Sprawdź czy po ciemku świeca nie ucieka gdzieś od osłony kopułki (jeśli ją masz) do silnika, albo od metalowych osłon fajek świec. Używam NGK BUR6ET robie na cich po 100 tysiecy że aż środkowa elektroda sie robi cienka i zaostrzona i nic się z nimi nie dzieje. Zreszta - przekonasz się sam. Ja ci tylko radzę od siebie zebys nie zwalał winy na te swiece bo szkoda kasy i czasu na to. .

Odpowiedz do tematu