Wysłany: 2012-11-15, 23:35 STUKANIE PRZY ODPALENIU
WITAM JESTEM TU NOWY. MAM PROBLEM Z SILNIKIEM. AUTO KILKA DNI TEMU VW VENTO 1,9TD 75KM. GY ODPALAM AUTO RANO TO SLYCHAC METALICZNE UDEERZENIE JAKBY WALIŁY ZAWORY. GDY SIE ROZGRZEJE AUTO PRZESTAJE TAK MOCNA WALIC I SILNIK CHODZI NORMALNIE. OD TEGO GOSCIA CO KUPILEM AUTO TO MOWIL ZE ZATANKOWAL ZA 50 ZL I ZROBIL 80KILOMETROW I BYL ZDZIIONY CO SIE OKAZALO ZE MU JAKIS WĘŻYK PALIWOWY PĘK. I MU SIE ZAPOWIETRZYL UKŁAD. BYL U MECHANIKA I WYMIENIL FILT PALIW I TEN WĘŻYK. ALE JEDNAK TO NIE PRZESTALO DALEJ TK SIE DZIEJE. JESZCZE JEDNO PYTANIE GDY ODKRECAM KOREK OD WLEWU OLEJU TO PRYSKA OLEJEM JAKIE TO MOGA BYC PRZYCZYNY???? PROSZE O POMOC.
Co do stukania to normalne, na zimnym troche postukają zawory, najwazniejsze że ich póxniej nie słychać. A co do reszty wypowiedzi to nie za bardzo moge to zrozumieć. Napisz to jeszcze raz z większym dla nas zrozumieniem.!!!!!!!
Klepać może z powodu nie zgranego jak należy rozrządu, a co za tym idzie także kąta wtrysku.
chyba nie bardzo, jak by to była wina źle ustawionego paska to by ten objaw był ciągły a nie ustawał wraz z rozgrzaniem silnika! Co do kąta wtrysk, to nie zależy on od paska gdyż ustawiany jest komputerowo, wyprzedenie bądź opuźnienie wtrysku to już bardziej.
takie "klepanie" moze tez oznaczac zawieszajace sie lub cieknace wtryski, tak czy siak warto podjechac do speca od silnikow diesla niech sie temu przyjrzy...
Co do kąta wtrysk, to nie zależy on od paska gdyż ustawiany jest komputerowo, wyprzedenie bądź opuźnienie wtrysku to już bardziej.
Komputerowo to sie odczytuje wartosc kata wtrysku. Mechanicznie sie ustawia przestawiajac pompe.
I kat wtrysku = wyprzedzenie/opoznienie wtrysku
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
kolego co do stukania ja tez mam td 75 koni ale u mnie nie słychac nic podczas odpalania chodzi lekko glośniej bo jak zimno to wyciagam mu ssanie ale nic nie puka i nic sie nie telepie wiec musisz to sprawdzic czy co zawory nie wala bo mi sie wydaje ze tak nie powinno byc
byl przestawiony rozrzad na pompie wtryskowej. glowny wal i walek rozrzadu ok. ale na pompie zle byl ustawiony. ale teraz mam drugi problem. jak go rano odpalam to wszystko ok. ale jak juz nim pojezdze nie rowno chodzi i ciezko mo go odpalic nie weim czemu???
jak masz problem z odpalaniem na cieplym to znaczy ze pompa nie jest ustawiona poprawnie. u mnie w D kolo od pompy jest na tzw fasolkach czyli moge regulowac przyspieszenie/opoznienie wtrysku. z tego co pamietam to masz zbyt przyspieszony zaplon tzn. ze trzeba go troche opoznic.
klepanie na zimnym moze byc tez spowodowane spalaniem stukowym. przyczyna rowniez moze byc zle ustawiona pompa. najlepiej by bylo gdybys faktycznie podjechal do kogos kto sie na tym zna i usytawil Ci pompe tak jak sie nalezy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum