Przepraszam jeżeli było ale nie mogę się dokopać.
Ostatnio padł mi silnik 1.9 TD w moim vento i zamierzam zamienić go na innego diesla. Problem polega na tym czy można bez większych przeróbek włożyć silnik 1.9 TDI 90 KM i uzbroić go w osprzęt od wersji TD 75 KM. Słyszałem, że ponoć rozrząd jest w TDI inny i pompa z TD nie pasuje, ponad to trzeba ponoć wymienić komputer bo złą dawkę paliwa bedzie podawać.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1Z bez IC
Wysłany: 2012-11-30, 00:04 Re: TD na TDI
Barney_occ napisał/a:
Przepraszam jeżeli było ale nie mogę się dokopać.
Ostatnio padł mi silnik 1.9 TD w moim vento i zamierzam zamienić go na innego diesla. Problem polega na tym czy można bez większych przeróbek włożyć silnik 1.9 TDI 90 KM i uzbroić go w osprzęt od wersji TD 75 KM. Słyszałem, że ponoć rozrząd jest w TDI inny i pompa z TD nie pasuje, ponad to trzeba ponoć wymienić komputer bo złą dawkę paliwa bedzie podawać.
Mam u siebie taką kombinację. Silnik jest z 90 KM, natomiast turbo, pompa i skrzynia są od AAZ. Nie powiem, że jest tragicznie bo zbiera się nieco lepiej od zwykłej 75, ale też dupy nie urywa. Na Twoim miejscu, idąc po kosztach szukałbym silnika z turbiną i IC, przestawiłbym pompę i heja.
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2012-11-30, 21:53
Barney_occ napisał/a:
ktoś kiedyś pisał że komputer inny trzeba wstawić.
W zwykłym TD nie masz kompa wogóle a nie lepiej kupić gdzies silnik z demontarzu z kompletem na swap niż rzeźbić w tym co jest bo jeśli jakiś mechanior bedzie Ci to ogarniał to licz sie z lekkimi kosztami . Albo można też inaczej kumplowi padł AAZ w passku b4 to silnik z alternatorem rozrusznikiem i pompą kupił za 500 stówek reszte przełożył ze swojego i miał jeszcze altka rozrusznik i pompe na "zapas" Paskiem smigał i pare miechów temu go opchnął i dalej pasek lata wiec czasem sie uda .
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum