Witam!
Ostatnio miałem nie przyjemne odgłosy jak się załączał wentylator na chłodnicy mi przy ~100-110 stopni w górę. strasznie "latał" tzn aż czuć było w środku wibracje że się ruszał. Dziś zaprzestał wgl działać... Czy da radę coś samemu zrobić czy trzeba oddać?
Vento 95 rocznik, silnik AAM.
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2012-12-14, 22:55
Kupój drugi wentylator i wymieniaj, sprawdź tylko czy masz kostkę na dwa czy na trzy piny w silniczku. W zależności od twoich umiejętności wymiana zajmie Ci od godziny do dwóch.
wojtas83, Dzięki za podpowiedź! a jest może jakaś instrukcja a najlepiej fotoporada? Czy może być używany wentylator? Sam wentylator potrzebuję czy jakieś łożyska też lub inne dziwne rzeczy? umiejętności brak lecz samozaparcia i pomoc osoby która też lubi poduczyć się jest więc źle nie będzie, oby.
dejzi [Usunięty]
Wysłany: 2012-12-16, 17:15
Witam. Kolego to nic trudnego. Trzeba zdemontowac przedni zderzak grila i i belke. spuscic płyn z chłodnicy jak juz masz stary to mozesz wylac i zalac nowym . Wymontujesz chłodnice i to juz prawie wszystko zostaje tylko do zdemontowanie wentylatorjest przykrecony na trzy sróbki. i wstawic inny sprawny i wszystko załozyc spowrotem. Proscizna . Zycze miłej pracy>>
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2012-12-16, 17:51
dejzi, nie trzeba tyle rozbierać , wystarczy wyjąć grila i bodajrze lewą lampę, wtedy spuszczasz płyn i wyjmójesz chłodnicę, a potem od przodu musisz zdemontować pierścień zabezpieczający wentylator przed uszkodzeniem chłodnicy w wypadku urwania się. Jest to plastikowe kółko wokól wentylatora mocowane na kołki rozporowe do wzmocnienia czołowego, kołki są dwuczęściowe i żeby je wyjąć wciskasz delikatnie środkową część każdego w celu zluzowania po czym podważasz np śróbokrętem i wyciągasz. Kiedy już się z tym uporasz, pozostaje Ci odłączyć kostkę wentylatora i odkręcić trzy śróbki M6 które trzymją go na miejscu. A poskładanie to te same czynności tylko w odwrotnej kolejności sztabson, pewnie że może być używany, tylko sprawdź go przed zamontowaniem czy działa, czy nie ma jakiś luzów i czy nie wydaje dziwnych odgłosów podczas pracy. Do tej pracy nie potrzebójesz żadnych specjalistycznych narzędzi, podstawowe klucze i śrubokręty. Życzę miłej pracy
ja tak się podepnę o też muszę się zająć wentylatorem,tylko mam założony pas przedni z dwoma wiatrakami i niestety w witraku jest kostka na 4 piny a w ori kostce mam 3 i chcem wymienić silnik sam ale nie wiem czy będzie pasował rozstaw śrub,może ktoś wie,a najlepiej jak by koś miał pomysł jak podłączyć istniejący wiatrak po ori wtyczkę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum