Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 10 Maj 2007 Posty: 242 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2007-05-21, 06:23 Gaśnie vento na biegu jałowym Pomocy
Jestem laikiem więc piszę jak to sie objawia:
Z rana odpalę swojego venciaka i zanim pozamykam i otworzę bramę to sam gaśnie.Po odpaleniu drugi raz może chodzić i 24h i nie zgaśnie.Czasami jest to na postoju a czasem jest w trakcie jazdy gdy wrzucam na luz, i schodzi na wolne obroty i jakby zabrakło prądu poprostu gaśnie.Jak sie zatrzymam i prubuję włączyć ponownie to przez 5 sekund jakby nie było prądu kręci ale nie odpali i kontrolki się nie palą dopiero po tych 5 sekundach po kikukrotnym przekręceniu kluczyka zapalają się kontrolki i wtedy auto odpala nawet za 1 razem. Czy przy takim przypadku można rowlalić silnik czy nie powinno się mu nic stać Pomocy i pozdrawiam
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-22, 12:02
Hektor, filtr paliwa wymień na pewno skoro nie robiłeś tego nigdy, zas pompę paliwo można sprawdzić podłączając do akumulatora, czy działa, czy nie będzie wiadomo. Ale ja bym jednak obstawiał za czym innym, skoro działa normalnie póki nie jest na "luzie". A silniczek krokowy?
Wysłany: 2007-05-22, 18:23
Nie wiem nic o silniczku krokowym jak gdzieś tu pisałem jestem laikiem w tej dziedzienie.
Dziś byłem u mechanika bo coś piszczało ze strony paska alternatora a bardziej ze strony napinacza paska alternatora no i powiedział że to podstawa alternatora jest wyrobiona tzn. tzw.tłumik tej podstawy. koszt 1600 zł VW Vento 1.9 TDI 90 PS 94r. Czy to jest prawda
Wysłany: 2007-05-23, 15:46
Bylem też w tym sklepie z którego on bierze tą część i mi krzykneli 1500 a ten mechani mi krzyknął 1600 chciał na mnie już zarobić na części a co jeszcze za robociznę też koło 200zł. Nie wiem skąd wziąć tą część a mus ją wymienić bo tak piszczy że wstyd jeżdzić .
Pomóżcie, może wy byście poszukali u siebie na szrotach może chociaż coś taniej będzie
stary .
przepraszam , ale jaki ty masz motorek ??
bo proponuje zaadoptowac czesci od golfa 3 bo to jest to samo .
jakies uzywane najlepiej .
a 1600 to tylko (bez urazy) idioci placa za czesc do auta z takim rocznikiem .
nie daj sie .
wstaw uzywke .
wydasz gora 300 zl.
pozdrrawiam .
[ Dodano: 2007-05-23, 16:00 ]
wes poszukaj spyro te czesc i pokasz mi na forum w tych swoich katalogach co bym mu zalatwil ten kawalek metalu . pozdrawiam .
[ Dodano: 2007-05-23, 18:57 ]
sprawdz też klemy i przewody od powietrza(czy sie gdzie obejmy nie poluzowały)i czy nie łapie lewego powietrza ja tak miałem jak mi pare razy taki numer wywiną popatrzyłem i lata LALUNIA
Wysłany: 2007-05-23, 19:32
Ludzie to jest silnik 1.9 TDI 90 KM 1994 rok bez klimatyzacji. Takiego elementu silnika do benzyniaka nawet nie ma jest inaczej skonstruowany, a w dislu i jeszcze to w turbo z interculerem jest inaczej i mi się zdaje że właśnie tyle może kosztować ta cześć. A nic innego nie może tam piszczeć bo byłem już nawet na diagnostyce i powiedzieli mi że to to. pozdrawiam i dalej proszę o pomoc
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-05-23, 21:36
W sumie to diesel a części do takich specyfików kosztują, właśnie jakoś dla tego nie mogę się przekonać do nich, ale i tak uważam że to zdecydowanie za duża kasa, w tej cenie cały silnik kupisz, ja by szukał używki na allegro albo u ludzi którzy się tym zajmują,w anonsach npjest kupa ludzi ogłoszona co mają części, Raz kiedyś byłem u takiego po skrzynie do mojego poprzedniego auta, to bym hangar o powierzchni boiska do piłki nożnej, cały wyłożony silnikami a reszta części gdzie indziej, także szukaj, szukaj i jeszcze raz szukaj....
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-05-23, 23:47
Hektor napisał/a:
i mi się zdaje że właśnie tyle może kosztować ta cześć
masz rację - tyle może kosztować ale nówka w ASO
jasne że od benzyniaków raczej nie będą pasować ale na szrotach lub od ludzi sprzedających np. na allegro Ventki (albo golfy) na części powinieneś dostać w rozsądnej cenie a nie w takim kosmosie
Tygrysisko dobrze prawi - za 1600 to masz cały silnik TDI a nie jakąś głupią podstawę altka
szukaj a znajdziesz
Wysłany: 2007-05-24, 05:31
W mojej małej wiosce to nawet o części do benzyniaka było by ciężko a co dopiero do mojego diselka.
Może wy byście u siebie w miejscowościach poszukali dla mnie tej części POMOCY
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-24, 09:57
Hektor, na Allegro jest masa ludzi sprzedających golfy i ventki na części, wyszukaj takiej aukcji i zapytaj. Na pewno znajdziesz diesla na części bo takie tez już rozkładają... 1600 zł za cześć do auta w tym wieku to bzdura. ie ma co się załamywać, tylko szukać poza ASO używki i już. A wogóle to podjechałbym do innego mechanika, bo może to nie to...
A tak wogóle skoro mechanior krzyknął ci 1600 a oni 1500 to oznacza ze jeszcze więcej chciał zarobić na Tobie, bo każdy mechanik ma niezłe zniżk w sklepie, w którym części kupuje...
Wysłany: 2007-05-26, 07:55
[ Dodano: 2007-05-26, 08:00 ]
spyro napisał/a:
Hektor, na Allegro jest masa ludzi sprzedających golfy i ventki na części
Spyro jak znjdziesz na allegro kto będzie chciał sprzedać taką część w rozsądnej cenie to daj znać lub ją sam zamów dla mnie. Dopytywałem się na szrocie o tą część to chłop mi powiedział że ma taki silnik i tą część też ma ale muszę kupić kompletny silnik nie samą część. Nie sprzeda mi samej części bo mu się to nie opłąca. No i....Co ty na to
Dziś lecę do Olsztyna na szroty zobaczymy co będzie
Wysłany: 2007-05-28, 06:09
Na allegro siedzę codziennie i jakoś nie mogę znaleść. Jest teraz podstawa ale to do TDI z klimatyzazją a to jest róznica. A samej części tej co ja chcem to ciężko dostać bo jak ktoś będzie miał kompletny silnik to sprzeda go w całości a po co ma się bawić na części, muszę poprostu trafić na taki silnik gdzie był stuknięty z lewej strony (od kierowcy) i ma coś uszkodzone lub pogięte.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum