Wysłany: 2013-01-11, 10:10 problem z livebox i dekoderem TV
Witam
mam problem z podłączeniem livebox-a z dekoderem tv
dostałem wraz z livebox-em dekoder tv i próbuje podłączyć i nic brak obrazu szukam po internecie i też nic nie ma jak to g.... podłączyć,mam tak kabel int. pociągnięty od liveboxa do dekodera,kabel Euro z dekodera do TV,i antenę też podłączoną do dek. i nie chce działać piszę żeby podłączyć kabel HDMI z dekodera do liveboxa i teraz zgłupiałem po co takie podłączenie?skoro i tak nie będę oglądał w takiej jakości? da to się jakoś obejść?a może zle gdzieś podłączyłem?bo już sił nie mam do tego
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2013-01-11, 11:51
Masz na myśli te "cuda" z TP Jakiś nowy zestaw teraz jest Ja ciągnę na bidzie sprzed roku i z tego co pamietam trzeba było podłączać inaczej niż w instrukcji. No i u mnie livebox jest podłączony z dekoderem kablem ethernetowym a jedyne hdmi jakie mam to pomiedzy dekoderem a tv. Ale byc może chodzi o jakiś inny zestaw i niepotrzebnie się wtrącam
zestaw już ma z rok dekoder leżał a teraz skończyłem umowę z CP to zadzwoniłem do TP i włączyłem sobie usługę TV bo jak leży dekoder do niech działa
mam taki dekoder
http://www.google.pl/imgr...29,r:0,s:0,i:78
czyli podłączam tak,kabel ethernet do liveboxa pod czerwone wejście jak dobrze pamiętam,koniec podłączam do dekodera a kablem euro albo hdmi podłączam do TV. w liveboxie trzeba konfigurować coś?bo instrukcji nie mogę znaleść
Wysłany: 2013-01-11, 14:20
Masz ten sam zestaw co u mnie.
Podlączasz tak jak napisałes chodź w instrukcji jest napisane że kabel pod liveboxa dajesz chyba pod żólte pole ale to mi nie chodziło.
Przy kazdym uruchomieniu dekoder sprawdza połączenie tylko nie wiem czy z boksem czy z netem ale chyba z netem bo lubi sie raz na jakiś czas aktualizować, więc chyba powinieneś mieć i neta z liveboxa Ogólnie jakis czas temu jak orange przejęło tp to przez neta powymieniali całe oprogramowanie dekodera i jest chociazby inne menue, chodź nadal jest to jeden wielki badziew za który sie przepłaca.
A przy liveboksie raczej nic nie zmieniasz, ale dla pewności zainstaluj sobie płytkę, którą dostałes do liveboxa bo być może jakaś opcja będzie wyłączona.....ciezko mi teraz z pamięci pisać.
tak mam neta z liveboxa,wieczorkiem siądę i zobaczę co z tym wyszło jak nie będzie działało to pójdę do nich i niech zabierają ten dekoder w diabły albo dają drugi
tylko mnie zastanawia po co na dekoderze jest wyjście pod "talerz" skoro i tak tego nie podłączasz a inaczej nie będzie działać jak nie podłączysz się pod liveboxa
Paweł J. napisał/a:
chodź nadal jest to jeden wielki badziew za który sie przepłaca
zgadzam się z Tobą za te pieniądze to lepiej co innego wziąć ale trzeba się przemęczyć
Wysłany: 2013-01-11, 15:28
hrubek18 napisał/a:
tylko mnie zastanawia po co na dekoderze jest wyjście pod "talerz" skoro i tak tego nie podłączasz a inaczej nie będzie działać jak nie podłączysz się pod liveboxa
No jak to po co?? .....bez talerza nie odbierzesz żadnego kanału, no chyba że podłączysz zwykłą antenę pod dekoder to w tedy złapiesz telewizję naziemną. No i chyba przy każdej aktualizacji musisz mieć podpięty talerz bo inaczej aktualizacja nie wystartuje.
bo gdzieś czytałem że nie trzeba talerza dlatego wolałem zapytać tutaj zaraz idę sprawdzić czy będzie działało narazie masz plusika ode mnie za wyjaśnienie sprawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum