Po glowie chodzi mi wiele pomysłów ,ale że ostatnio przez pogodę strasznie brakuje mi napędu na 4 koła(a takie piękne puste parkingi mam pod nosem... ) to przeszło mi przez głowę wrzucenie syncro do jettki.
Jest to 2.0 US w automacie.
Podłogę i tak i tak muszę zrobić w tym roku(dziury masakryczne), stąd też pytania:
1. gwint na tył będę musiał zmienić(na 99,9% wiem że tak)?
2. co z tunelem środkowym?(mam jasny us, ideał stan kompletny)
3.co z wykładziną(mam jasną w ideał stanie, aż jej szkoda)
4. jeżdzę na gazie, zbiornik w kole - czy tu nie będzie jakiegoś problemu?
4a. Duzo zmniejsze sobie bagaznik?
5. co ze zbiornikiem paliwa?
6. czy zegary nie beda wystwietlac check engine jak pozbede sie automatu?
7. co w przednim zawieszeniu trzeba ruszyć?
dawca podłogi, skrzyni, elementów przeniesienia napedu, pedałów itp. pewnie bedzie jakis mk3 variant syncro tdi.
Co przy wrzucaniu syncro warto zmienić na nowe(zawias cały mam zrobiony, wraz z nowym gwintem) ?jakich kosztów się spodziewać?
Na niemieckich forach widziałem parę projektów vento syncro, jednak mój niemiecki jest dość słaby by wiele zrozumieć.
A moze ktos w pomorskim ma takiego mk3 z jakiego chce swapowac, to bym sobie popatrzyl i porownal... ?
mk3 syncro widzialem juz po 2000, mysle ze jakis na czesci z samymi napedami, podloga +skrzynie i inne *^%#$*&$ wyrwalbym taniej.
Konserwacja robiona samemu,zmiana gwintu z tylu to koszt max paru stow, w koncu swoj moge sprzedac. Skrzynie swoja tez moge pchnac(automat) choc moze nie byc to latwe.
Prosilbym o nie pieprzenie glupot natemat kasy, bo to nie jest problem.
Zadalem pytania ,dosc scisle sprecyzowane, jesli nie jestes w stanie odpowiedziec to prosze o przemilczenie swoich madrosci.
Mimo to wszelkie rozsadne odpowiedzi choc troche rozjasniajace problemy ktore moga wystapic serdecznei dziekuje.
Nie chce ingerowac we wnetrze samochodu, wiec chyba zostanie poprostu fwd,chyba ze jakos idzie dopasowac przykladowo tunel srodkowy(tak mowie o tym plastiku).
Byly mk3 syncro z jasna wykladzina czy mozna jakos zaadaptowac oryginaljaki mam?
Jak to ma sie w przypadku mk2 przykladowo?
Ostatnio zmieniony przez PimVW 2013-01-19, 13:18, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2013-01-19, 13:17
Temat vento syncro był juz poruszany na forum i był tam dobry filmik jakie przeróbki trzeba zrobić, poszukaj sobie i obejrzyj zanim zaczniesz coś robić
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Temat vento syncro był juz poruszany na forum i był tam dobry filmik jakie przeróbki trzeba zrobić, poszukaj sobie i obejrzyj zanim zaczniesz coś robić
moze zle szukam, ale ktorys raz juz patrze(tak przed napisaniem postu rowniez) i nie widze. Kojarzysz jakich slow kluczowych szukac?
Ok, przegladajac ten projekt z vortexu w wymienionym temacie opisany, zauwazylem ze calkowicie pozbyl sie wneki na zapas, a czy nie mozna poprostu z varianta syncro podlogi zeswapowac? az tak sie rozni?(nie widzialem jej nigdy na zywo, wiec pytam).
tak samo zbiornik paliwa w bagazniku... czy odvarianta by nie pasowal p&p z oczywiscie odpowiednia podloga?
Wie ktos gdzie znalezc foty (najlepiej wyciagnietego z samochodu) tunelu srodkowego(plastik) z mk3 syncro ?
PS : mozemy przestac pisac o kosztach a zaczac o samej przerobce? jak stare baby... Panie to za drogo, Panie to sie nie oplaca. W nosie to mam, poki co interesuje mnie teoretyczna strona tego zagadnienia i sam wtedy ocenie czy chce mi sie w to bawic.
Ostatnio zmieniony przez PimVW 2013-01-19, 13:39, w całości zmieniany 2 razy
Witam
To Vento jest Niezłe wrecz wymiata.
Kolega ma racje że to nie małe koszta, ponieważ nie ma seryjnego Venta 4x4.
Konieczne jest przerobienie całego tyłu co widać na filmie.
Na pewno nie 1 z nas myślał o takim rarytasie
Więc za duże koszta żeby się w to bawić :/
Tak właśnie to ,i obejrzałeś pewnie ten filmik na youtube jak wygladala przebudowa.
Myśle ze chociaz troche pomogłem i przybliżyłem temat wiecej nie pomoge bo nie robiłem nic takiego
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum