Wysłany: 2013-01-28, 07:02 Kilka pytań nowego, podświetlenie deski rozdzielczej
Witam wszystkich, jak już mówiłem, od wczoraj posiadam Vento z 95r 1.9 TDI silnik 1Z.
Jest kilka kwesti które trzeba będzie przy nim zrobić, ale głównie to natury estetycznej,tak jak właśnie ten problem, mianowicie brak podświetlenie czegokolwiek na dessce rozdzielczej, nie świeci ani radio, ani pokrętła nawiewów, nic.Podświetla się tylko lewa strona zegarów.
Czy możecie mi pomóc, w jaki sposób dostać się do tych żarówek wszystkich, w zegarach oraz desce, oraz jakie żaróki będą mi potrzebne, jakieś R5 w oprawkach, czy zwykłe bez oprawki takie na wcisk?
Troche używałem szukajki ale jeszcze się w tym nie odnajduję wszystkim, nie znalazłem takiego tematu jak to rozebrać i wymienić. Z góry dzękuję za pomoc i wyrozumiałość.pozdr.
Dzięki, już wiem jak się dobrać tam gdzie trzeba:) tylko pozostaje jeszcze jedna kwestia, bo tam nic nie wspomniano o tym, jakie żarówki są mi potrzebne do licznika, ( do podświetlenia całości oraz tych miejsc na zegarek i przebieg) oraz jakie idą do konsoli( pokrętła nawiewów, przyciski sterowania szybami) bardzo będę wdzięczny za informacje, jutro zakupie i będę wymieniał
Raczej diod nie będę kupował, tylko standardowe żarówki te R5 więc do podświetlenia przełączników i pokręteł wystarczą zwykłe takie żaróweczki ze stopką , bez oprawki?
Jeszcze jedna kwestia, czy oryginalne żarówki, mają bański koloru zielonego co daje takie też światło? Czy są białe ale za jakąś folią to wszystko jest i dlatego wszędzie podświetlenie jest zielone? Bo jeśli kupie zwykłe białe żarówki w sklepie, i podłączę to część rzeczy będzie świeciła na biało a część na zielono :/ tego bym nie cchiał, jeśli już to będzie trzeba pewnie wszystko wymieniać....
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2013-01-28, 20:52
Do podświetlania pokreteł jest jedna żarówka i swieci przez taka zielona bańke, a reszta licznik ,zegar itp swieca przez folie ,wiec kupuj bałe żarówki
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Ostatnio zmieniony przez czarnysauber 2013-01-28, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
No to Cię zmartwię będzie świeciło na zielono. Wszędzie są zielone światłowody przynajmniej u mnie były. Polecam zmienić podświetlenie na LED lepiej świeci i ładnie wygląda.
Dzięki Panowie, jutro kupię co trzeba i będę zmieniał te które są spalone muchomorek165 nie zmartwiłęś mnie dobrze że będzie świeciło na zielono nawet jeśli białe żarówki włożę, o to mi chodziło włąśnie
Ostatnio zmieniony przez biemdablju 2013-01-28, 21:24, w całości zmieniany 1 raz
Te małe żaróweczki mają tendencję do przepalania.Lepiej od razu na diody przejść.Same żarówki to nieduży koszt ale ich wymiana jest czasochłonna i po którymś razie frustrująca.Wiem bo sam to przerabiałem.
Napotkałem niestety problem, demontaz panelu ogrzewania poszedł bez problemu, udało sie wyjąć wszystko z tej kieszeni, ale na tym sie zatrzymałem, nie odpinałem jeszcze wtyczek żeby to wyjąć bardziej na zewnątrz bo i tak linki będą trzymały.Ale nie zauważyłem nigdzie w którym miejscu powinna byc żarówka, jest tam od góry taki jka by kołnierz z białego plastiku, i zapewne żaróweczka jest gdzies w środku, czy dobrze mówię? już dzisiaj dałem spokój, ale jutro będę próbował dalej. Czy ktos dysponuje jakimś zdjęciem gdzie dokłądnie jest żaróweczka w panelu sterowania nawiewami?
I jeszcze jedna sprawa, strasznie słabo leci ogrzewanie na nogi, ktos wie co może być tego przyczyną?Pozostałe dmuchają dobrze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum