Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka pytań nowego, podświetlenie deski rozdzielczej
Autor Wiadomość
biemdablju 
Autostopowicz

Silnik: 1Z TDI 90KM
Wysłany: 2013-01-28, 07:02   Kilka pytań nowego, podświetlenie deski rozdzielczej

Witam wszystkich, jak już mówiłem, od wczoraj posiadam Vento z 95r 1.9 TDI silnik 1Z.

Jest kilka kwesti które trzeba będzie przy nim zrobić, ale głównie to natury estetycznej,tak jak właśnie ten problem, mianowicie brak podświetlenie czegokolwiek na dessce rozdzielczej, nie świeci ani radio, ani pokrętła nawiewów, nic.Podświetla się tylko lewa strona zegarów.

Czy możecie mi pomóc, w jaki sposób dostać się do tych żarówek wszystkich, w zegarach oraz desce, oraz jakie żaróki będą mi potrzebne, jakieś R5 w oprawkach, czy zwykłe bez oprawki takie na wcisk?

Troche używałem szukajki ale jeszcze się w tym nie odnajduję wszystkim, nie znalazłem takiego tematu jak to rozebrać i wymienić. Z góry dzękuję za pomoc i wyrozumiałość.pozdr.

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2013-01-28, 08:30   

jak nic nie swieci to sprawdz bezpieczniki najpierw ;)

http://www.vwvento.org/porady.htm

Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2013-01-28, 08:34, w całości zmieniany 1 raz  

biemdablju 
Autostopowicz

Wysłany: 2013-01-28, 18:02   

Dzięki, już wiem jak się dobrać tam gdzie trzeba:) tylko pozostaje jeszcze jedna kwestia, bo tam nic nie wspomniano o tym, jakie żarówki są mi potrzebne do licznika, ( do podświetlenia całości oraz tych miejsc na zegarek i przebieg) oraz jakie idą do konsoli( pokrętła nawiewów, przyciski sterowania szybami) bardzo będę wdzięczny za informacje, jutro zakupie i będę wymieniał

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2013-01-28, 18:51   

biemdablju napisał/a:
jakie żarówki są mi potrzebne do licznika, ( do podświetlenia całości oraz tych miejsc na zegarek i przebieg

takie ;)
http://allegro.pl/led-t5-...2952844334.html
oczywiście jak wybierzesz diody zamiast zwykłej żarówki to możesz pokombinować z kolorami ;)
biemdablju napisał/a:
oraz jakie idą do konsoli( pokrętła nawiewów,

a tu poleciłbym cos takiego
http://allegro.pl/vw-golf...2953155239.html
Ostatnio zmieniony przez czarnysauber 2013-01-28, 19:02, w całości zmieniany 1 raz  

biemdablju 
Autostopowicz

Wysłany: 2013-01-28, 20:21   

Raczej diod nie będę kupował, tylko standardowe żarówki te R5 :) więc do podświetlenia przełączników i pokręteł wystarczą zwykłe takie żaróweczki ze stopką , bez oprawki?

Jeszcze jedna kwestia, czy oryginalne żarówki, mają bański koloru zielonego co daje takie też światło? Czy są białe ale za jakąś folią to wszystko jest i dlatego wszędzie podświetlenie jest zielone? Bo jeśli kupie zwykłe białe żarówki w sklepie, i podłączę to część rzeczy będzie świeciła na biało a część na zielono :/ tego bym nie cchiał, jeśli już to będzie trzeba pewnie wszystko wymieniać....

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2013-01-28, 20:52   

Do podświetlania pokreteł jest jedna żarówka i swieci przez taka zielona bańke, a reszta licznik ,zegar itp swieca przez folie ,wiec kupuj bałe żarówki
Ostatnio zmieniony przez czarnysauber 2013-01-28, 21:14, w całości zmieniany 1 raz  

muchomorek165 
Już prawie mieszkam w Ventce
luki

Silnik: 1,9TD AAZ+
Wysłany: 2013-01-28, 20:56   

No to Cię zmartwię będzie świeciło na zielono. Wszędzie są zielone światłowody przynajmniej u mnie były. Polecam zmienić podświetlenie na LED lepiej świeci i ładnie wygląda.
Masz pytania dzwoń
728-862-808

Pilne pytania 004915217798727

biemdablju 
Autostopowicz

Wysłany: 2013-01-28, 21:24   

Dzięki Panowie, jutro kupię co trzeba i będę zmieniał te które są spalone :)
muchomorek165 nie zmartwiłęś mnie :) dobrze że będzie świeciło na zielono nawet jeśli białe żarówki włożę, o to mi chodziło włąśnie :)
Ostatnio zmieniony przez biemdablju 2013-01-28, 21:24, w całości zmieniany 1 raz  

tafor 
Kierowca eLki
Bigamista

Silnik: TDI 1z
Wysłany: 2013-01-29, 10:34   

Te małe żaróweczki mają tendencję do przepalania.Lepiej od razu na diody przejść.Same żarówki to nieduży koszt ale ich wymiana jest czasochłonna :zegar: i po którymś razie frustrująca.Wiem bo sam to przerabiałem.

biemdablju 
Autostopowicz

Wysłany: 2013-01-29, 15:49   

Napotkałem niestety problem, demontaz panelu ogrzewania poszedł bez problemu, udało sie wyjąć wszystko z tej kieszeni, ale na tym sie zatrzymałem, nie odpinałem jeszcze wtyczek żeby to wyjąć bardziej na zewnątrz bo i tak linki będą trzymały.Ale nie zauważyłem nigdzie w którym miejscu powinna byc żarówka, jest tam od góry taki jka by kołnierz z białego plastiku, i zapewne żaróweczka jest gdzies w środku, czy dobrze mówię? już dzisiaj dałem spokój, ale jutro będę próbował dalej. Czy ktos dysponuje jakimś zdjęciem gdzie dokłądnie jest żaróweczka w panelu sterowania nawiewami?

I jeszcze jedna sprawa, strasznie słabo leci ogrzewanie na nogi, ktos wie co może być tego przyczyną?Pozostałe dmuchają dobrze

devill4 
Zapalony Ventkarz
Megazord :D

Silnik: AAM AAZ
Wysłany: 2013-02-01, 21:46   

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=11416

standardową żarówkę 1,2 W można zmienić na 2,3 W, będzie wyraźniej podświetlony panel bo na fabrycznej jest kiepsko

Odpowiedz do tematu