Witam, posiadam Vento rok 1994 z silnikiem benzynowym 1.8 90KM ABS, przejrzałem forum i z tego co tam widziałem nie bardzo da rade podnieść jego moc, ale chciałbym żeby miał te 90 KM, bo po tylu latach na pewno jest ich mniej, można coś zrobić w tym kierunku?
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-03-06, 19:46
Po pierwsze, wypadałoby sie przywitac.
Po drugie, jedyne co Cie ratuje to kapitalny remont silnika. Jesli chcesz podnieśc moć to poszukaj tłoków na najwyzszy szlif i zrób taki w bloku, wtedy jego pojemnosc skokowa sie zmieni. Mozesz tez zmienić wałek od 2e, bo podobno też cos daje. Ale czy to wszystko jest warte świeczki...?
Nie, właśnie nie chce zwiększać mocy, chciałbym osiągnąć te 90 koni, które miał w latach świetności, kapitalny remont całego silnika to jedyne wyjście ?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2013-03-06, 20:07
1.8 to niby prosty silnik, ale po sobie widzę, że traci na mocy jak mu coś nie pasuje....tzn stare świece, filtry i tego typu serwisowe sprawy. Jeśli silnik nie jest zajechany to zadbaj o serwis i sprawdź czy nie masz zaciętego termostatu sterującego ciepłym/zimnym powietrzem do dolotu.....możesz tez odłączyć odmę gdyż dmucha ciepłym powietrzem do dolotu. Mi silnik ciągnie tylko zimne powietrze i teraz ma odłączoną odmę i powiem szczerze, że nie jest źle....tzn jakiegoś szalu nie ma, ale nie mam także powodów do marudzenia, chodź tutaj zapewne punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum