Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zapchany EGR.
Autor Wiadomość
lukasz3k007 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2013-04-13, 12:24   Zapchany EGR.

Panowie prosze mi powiedzieć czy przypchany EGR będzie miał wpływ na spalanie?

shranz 
Ventofan
Wariat

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2013-04-16, 18:06   

Też na swoje problemy wszystkie nie mogę uzyskać odpowiedzi. A ja Ci powiem na temat egr , czytałem ze nie którzy zaślepiają a nie którzy czyszczą egr. A jakie masz objawy prócz większego spalania? Kopci ? Nie ma siły czy jak?

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2013-04-16, 23:40   

EGR brudny auto będzie słabsze, łakome na ropke ;) itp. bo tak być nie powino :)
EGR zaślepiony jedni mówią że daje to mocy-ekonomi itp. ale ja nie z tych bo EGR otwiera się tylko na biegu jałowym albo podczas hamowania silnikiem.
Pozdro. :)

lukasz3k007 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2013-04-17, 11:27   

Auto dymiło mi na wysokich obrotach ( powyżej 4 tys. ), ale dymiło tak że masakra - jeden wielki czarny obłok za mną. A z upływem czasu odczuwałem po prostu mniej mocy no i te spalanie. Któregoś dnia postanowiłem przeczyścić mu wydech i na odc. ok 15 km dostał tak po garach jak nigdy (wskazówka nie schodziła poniżej 4,5 tys heh ). I co sie okazało? Że auto przestało kopcić i ma większego buta więc doszłem do wniosku że musiał to być EGR. Więc stąd też moje pytanie czy mogło to mieć wpływ również na spalanie?

Kruchy69 
Już prawie mieszkam w Ventce
Octavia, Vento

Silnik: z turbo
Wysłany: 2013-04-17, 22:24   

MustangGT, bzdury. Zawór EGR jest sterowany od sondy lambda, która reguluje dawke w zaleznosci od ilosci tlenu w spalinach. Jesli tlenu jest brak to zawór EGR jest otwietany, w celu dopalenia spalin, aby spaliny miały jak najmniej CO2 oraz CO i tlenków azotu i tlenków wegla. EGR to układ dopalania spalin. W Toyyotach (nowych oczywscie) wystepuje piąty wtryskiwacz, który odpowiada za dopalanie spalin (silnik DCAT) I EGR działa najczesciej na wyskokich predkosciach obrotowych i przy duzym obciazeniu. Tak wiec, zaslepiajac EGR, zyskujesz moc, bo silnik dostaje cały czas powietrze, a nie spaliny, przy czym nie zasywiasz kolektora dolotowego, przez co jego powierzchnia jest równa wiec łatwiej powietrzu dostac sie do silnika.

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2013-04-18, 10:15   

Kolego, bzdury to Ty gadasz.
Mamy doczynienia z dieslem starej generacji. Tam nie ma sondy lambda bo nie ma zadnego filtra czastek stalych, ani super nowoczesnych strategii paliwowych z 2 przedwtryskami i 3 powtryskami.
Zawor EGR to zawor recyrkulacji spalin. Celem tego jest obnizenie temperatury spalin a co za tym idzie redukcja tlenkow azotu. W glownej czesci chodzi tylko o to. O tlenki azotu, ktore tworza sie powyzej temperatury 1000C gdzie azot wykazuje duze powinowactwo do tlenu.
EGR dziala w scisle okreslonych warunkach. Na pewno nie na podczas obciazenia silnika, bo wtedy wysterowanie zaworka jest na minimum co z reszta widac w logach grupy 003.

Kruchy69 
Już prawie mieszkam w Ventce
Octavia, Vento

Silnik: z turbo
Wysłany: 2013-04-18, 23:52   

Ooo, widzisz. To zwracam honor, ale w szkole tak nas własnie uczyli. ;) no ale wiadomo to wiedza ogolna, a nie na temat konkretnego samochodu. ;)
Ale dzieki za poprawke, na pewno jej nie zapomnie, a człowiek uczy sie całe życie. ;)
Jakbym mógł prosić człowieka który stworzył temat o plusika dla bradley'a za wykrycie i korekte mojego błedu. ;)

lukasz3k007 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2013-04-19, 09:20   

No to panowie ja juz nie wiem, co było przyczyną zadymienia??? To ten EGR miał na to wpływ czy nie?

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2013-04-19, 15:06   

Kruchy69, w nowych dieslach to i owszem. Tam lambda jest wlasnie tylko po to. Aby mierzyc tlen zawarty w spalinach i sterowac zaworem EGR.

Odpowiedz do tematu