Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 15:25
Szyba przednia...
Autor Wiadomość
marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2007-06-13, 11:12   Szyba przednia...

bo jak sie je... to wszystko... wczoraj zauwazylem, ze pekla mi szyba przednia... :| ewidentnie od kamyka (nawet wiem w ktorym miejscu, bo mocno pierdylna, no ale rysa od razu po uderzeniu nie poszla... a teraz jest... jakies 8-10 cm... po prawej stronie-prawie przy koncu szyby ( 3 cm i by trafil w gume a nie szybe :| ) no i mam teraz pytanie: co najlepiej zrobic: kupic jakas szybe uzywke i wkleic, kupic nowa zaraz w zakladzie gdzie wklejaja? czy moze jakies spawanie szyby czy cos... (kiedys mi sie odbilo o uszy, ze takie cos robia..-jesli robia, to gdzie, czy warto, czy pozniej do tego policja sie nie bedzie doczepiac...? ) dzieki z gory za pomoc. pozdrawiam!

theority 
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
Wysłany: 2007-06-13, 12:38   

marmarmarek, wiem że w Poznaniu kleją pęknięte szyby i nawet gdzieś miałem ulotkę na 50 % rabatu tylko nie wiem gdzie ją posiałem. Jak znajdę dam Ci cynka na jakiej ulicy to robią ;)

Vento 2.0

Znajdż mnie na Facebook'u

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-06-13, 15:29   

Panowie, szybę może naprawić, robić się to żywcami epoksydowymi, ale jest mała ukrychnięcie, od razu po tym jak kaykiem ise dostanie. W te chwili jak masz ryse na 10 cm to jak najszybciej wymień całą szybę. Nówka sztuka z wymianą to koszt około 350 zł.
Używki bym nie zakłądał, bo to jednak szyba przednia, przez którą patrzysz non stop. Poza tym za 350 złociszy dostajesz wieczną gwarancję na montaż. Ja taką szybę założyłm w tamtym roku, szyba firmy Jaan (POLSKA firma). Nie narzekam, to już druga przedni aszyba tej firmy którą mam (nie to że tak padają, pierwsza szyba przy bumie pękłą, a druga m zbili kradnąc wycieraczki).

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-06-13, 17:02   

Ja miałem pęknięcie na 0,5 centrymetra, taki odprysk. Zapłaciłem za klejenie 50 zł. W innych zakładach mówili mi 80-100. Jeżeli chodzi o problemy z policją albo bardziej o stacją diagnostyczną to można się wylegitymowac gwarancją, coś w rodzaju certyfikatu którą wydają niektóre serwisy zajmujące się tego typu naprawami i to podobno rozwiązuje problem.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-06-13, 23:55   

Poldi, mówisz o malutkiej dziurce, odprysk 0,5 cm a nie 10 centymetrowe peknięcie. Tak jak pisałem wyżej, tkie bez problemu się naprawia przy pomocy wstrzykiwania żywicy epoksydowej, widziałem jak mi wymieniali szybę jak robili w tym zakładzie taki zabieg w jakimś dostawczaku. Mają do tego takie śmieszne urządzenie (wygląda jak wielki cyrkiel) do utwardzania żywicy jak już jest wstrzyknięta. A zabieg jest tak trwały, że to miejsce jest mocniejsze i twardsze od normalnej szyby. I oczywiście tak jak pisze poldi otrzymuje sie odpowiedni papier na to i gotowe...

Zaś przy pęknięciu to lepiej nie czekac na policję czy stację, tzn to jest własne bezpieczeństwo, bo taka pęknieta szyba może trzasnąć podczas jazdy prosto na nas. Nie ma sensu ryzykować.

Stopa 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-06-14, 01:21   

Zabieg taki sobie, u mnie pękło po kilku dniach, kiedy z ciekawości lekko puknąłem w to miejsce na szybie od środka :hahaha: i wymieniłem szybę na nową w tym samym warsztacie, bo zobowiązali się do upustu w kwocie , jaką zapłaciłem za klejenie. Szyba "Nordglass" - nie narzekam. Co do używek - nie taki zły pomysł, ta pęknięta u marmarka też w końcu jest używana i dotąd nie narzekał :] . U mnie cena z klejeniem około 350 PLN.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2007-06-14, 10:14   

no wiec naprawic sie juz nie da-za blisko pekniecie od mocowania szyby...-gdyby nie to pokleili by. rozgladnalem sie za nowa-ale we Wroclawiu ceny chorendalne! 470 zl szyba z wymiana-w Lesznie juz lepiej, b o za taka jak mialem z paskiem 360 zl. sama wymiana 4 godziny...-ale nie zrobie tego predzej jak do przyszlego czwartku (a moe i pozniej, bo sesja wisi nad glowa, weekend caly zawalony graniem i sobota i niedziela...) poki co pekniecie sie zatrzymalo i nie leci dalej, wiec moze jakos przetrwam ten tydzien... dzieki za rady! (a swoja droga jak sobie pomysle, ze za to co innego mogloby byc w Ventce to grrrrrr )

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-06-14, 19:07   

marmarmarek, radziłbym uważać przy wieżdzaniu na krawężniki dopóki tego nie zrobisz.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-06-14, 20:38   

marmarmarek napisał/a:
za to co innego mogloby byc w Ventce to grrrrrr

zawsze tak jest... dobrze Cie rozumiem...

kynio 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-06-21, 21:25   

w kielcach kupiłem szybe zieloną z pasem przeciw słonecznym za 276zł ale nie przejmuj się szybe można wymienić i po bulu i dalej śmigać po Polsce pozdro

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2007-06-22, 01:06   

kynio napisał/a:
szybe można wymienić i po bulu

trzeba miec jeszcze na o czas... 4 h w zakladzie... przed koncem sesji rady nie dam... :)

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-06-22, 11:24   

Nie musisz tam siedzieć z nimi przecież. Zostawiasz autko i wracasz do swoich obowiązków... Wiesz, żebyś potem sobie nie pluł w brodę że mogłeś oddać auto jak Ci szyba wleci do środka na jakiejś dziurze w drodze...

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2007-06-22, 13:37   

narazie sie zatrzymalo... pekniecie :) a od srody juz mam czas. wiesz Andrzj-zostawie auto Lesznie i co? ktos by musial ze mna jechac. Ojciec teraz zajety remontem na chacie. Mlody dopiero od teraz ma wolne (dzisiaj mial zakonczenie roku szkolnego)

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-06-24, 19:44   

No tak, w tym momencie nie masz jak tego zrobić... Ale jak już sesje będziesz miał z głowy to od razu pędź zmienić szybkę... Oczywiście przed opijaniem zdanej sesji :]

Odpowiedz do tematu