Wysłany: 2013-07-31, 22:50 Brak sprzęgłą zapadł się pedał
Witam silnik 1.9TD AAZ 92r
W czasie jazdy po wciśnięciu sprzęgłą wpadł pedał i tak zostało linka całą.
Jak jest ta dzwignia od skrzynie pod aku z przodu co linka na niej jest to rusza sie gora dół i czasem sie zacina.
Oczywiscie padło w trasie kilkadziesiat km zrobilem odpalajac auto na 1 biegu i zmieniajac biegi bez sprzegla biegi wchodza dosc dobrze nic sie nie slizga.
Pytanie co moglo sie popsuc? Sprzeglo dzialalo bardzo dobrze do konca.
Wcześniej cisza i spokój. Skrzyni jeszcze nie rozbieralem bo mechanik krzyczy sobie za wymianę sprzęgła 300zł robocizna. W poniedziałek wogóle sam nie wiem co padło ale dziwne ze tak nagle. coś mi ruszy bo sporo pracy ma.
No i rozebrane, cytuje " jak mozna jezdzic bez okladzin na tarczy sprzegla wogole dzialalo?"
I jak sie okazalo sprzeglo sie skonczylo do absolutnego zera. Ze skrzyni wychodzi pret zakonczony niby kulka u mnie juz jest płasko i ten dekielek ktory popycha docisk skrzywił się.
Probuje dostac te czesci ale w lokalnych sklepach nie ma.
Jakie sprzeglo zakladac LUK czy SACHS ? ta sama cena. Oczywiscie docisk tez nowy.
Co lepsze uszczelniacz na wale od strony silnika przepuszcza olej. tez musze wymienic.
A i jak zlozyc linke od sprzegla bo sie na maksa napiela i nie mozna jej spowrotem poluzowac....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum