witam. przeglądałem strony forum bo mam problem z ogrzewaniem. znalazłem pare postów tylko jeszcze chciałem o coś zapytać . tam koledzy piszą o jakiś gąbkach zasłaniających otwory na klapce przy nagrzewnicy. tylko gdzie mam ich szukać i co rozkręcić żeby je sprawdzić czy nie są sparciałe??? prosze o odpowiedzi, dzięki
z tego schematu wynika że to sie znajduje gdzieś pod kierownica koło pedałów. jak tam zajże to będzie to odrazu widać czy musze coś rozkrecać tam??
ps. dzięki za dobry schemacik.
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-08-07, 19:23
To jest bardziej po środku deski rozdzielczej. Musisz ją rozebrać i to wszystko jest w tym zespole ogrzewania (plastikowa pucha) tam będzie widać te klapki, które najprawdopodobniej będą pokryte sparciałymi gąbkami.
aha. w sumie to i tak w sobote planuje wyciągać nagrzewnice więc to też sprawdze. dzięki za pomoc.
szukałem na forum zdjęć i opisów dotyczących wymiany nagrzewnicy. kolega spyro zrobił maprawde elegancką robote . http://www.vwvento.org/porady/nagrzewnica/ warto spojrzeć na jego rady jak się planuje rozbierać cały kokpit. pozdrawiam
Wysłany: 2013-08-08, 19:44
Dokładnie. Dlatego zawsze trzeba używać wyszukiwarki, bo tutaj już nie raz były pewne wątki poruszane. Ja też mam za sobą wymiane nagrzewnicy, dlatego wiem "z czym to się je" mechanicy za to wołają jak za zboże, a samemu po krok po kroku śmiało można sobie z tym poradzić. Rada ode mnie: najlepiej zapisać sobie podczas rozbierania gdzie jakie śruby odkręcamy, gdzie jakie wiązki kabli odpinamy, żeby później nie było z tym kłopotu, bo jest tego sporo Powodzenia w wymianie i jak będzie coś nie tak to śmiało pisz - pomożemy
Wysłany: 2013-08-10, 00:02
Naprawdę jest sporo tych srubek, śrubeczek, kabelków, więc śmiało pisz, albo rysuj co gdzie, to później przy składaniu do kupy będzie o wiele łatwiej. Mi zeszło pare dobrych godzin rozkręcenie, przełożenie nowej nagrzewnicy, zaklejenie tych klapek, bo też miałem sparciałe te gąbki i skręcenie z powrotem. Robiłem to pierwszy raz dlatego tak długo.
no ja też pierwszy raz to będę przekładał. tyle tylko że kolega który u siebie już wymieniał nagrzewnice ma mi pomóc. a te gąbki zaklejałeś nowe czy tamte stare??
wymieniam bo mam tylko letnie powietrze. o poza tym wylot z nagrzewnicy pod maska jest troche pękniety i ucieka troche płyn. nie no musze to zrobić raz bo nie uśmiecha mi sie 2 razy deske wyciagać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum