Witam
Chcialbym sie dowiedziec jak to jest z odszkodowaniem, mialem stluczke jestem poszkodowanym zglosilem szkode do ubezpieczenia sprawcy. Znajomy mi mowil ze pewnie dostane jakies smieszne pieniadze bo vento nie jest zbyt wiele warte. Jak to bedzie wygladalo?
Była policja ? Mocno uszkodzony ? Powiem tak z ubezpieczenia OC można wiele wyciągnąć, jak naprawiasz wstawiasz auto do warsztatu i płacą za wszystko. Można tez naprawić i wsiąść fakturę tez wypłacają ale trochę odciagaja za amortyzację części i wtedy trzeba się odwoływać.
Tak wezwalem policje, Uszkodzone jest tak:lampa przednia lewa,zderzak przedni,gril,na masce tez widac slad lekki, lekko zagiety lewy przedni blotnik,pekanieta szyba przednia ,ta belka za zderzakiem tez lekko zagieta jest, to chyba wszystko
To dobrze, zobaczysz co Ci wymyślą. Jak coś się odwołuj. Jak nie pomoże do pierwszego lepszego warsztatu o wycenę jak nie pomoże to postrasz, że naprawisz w warsztacie bezgotówkowo i wtedy zapłacą ile warsztat będzie chciał.
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2013-12-01, 22:36
Myślę że według cenników ubezpieczycieli oszcują szkodę na conajmniej 2tys, co pewnie oznaczać będzie szkodę całkowitą, porównując wartość auta ze szkodą. Wszystko zależy od ubezpieczyciela jak sprazwa rozstrzygnie się dalej.
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2013-12-01, 23:30
To że szacowany koszt naprawy wynosi więcej niż 50% ceny rynkowej samochodu i wtedy wrzucają samochód na taki portal aukcyjny na którym moga licytować tylko jakieś warszaty i wtedy określają rzeczywistą wartość wraku.
A jaśniej to jeśli szkodę wycenią na 2000 a wartość samochodu wynosi 3500 to wtedy jest szkoda całkowita i rozpoczyna się aukcja. Jeśli na niej warsztaty nie zaoferują za wrak więcej niż 1500zł to dostajesz te 2000 na naprawę, jak zaoferują 2000 to dostajesz 1500 na naprawę. Wtedy zazwyczaj też możesz odsprzedać im auto za tą kwotę jaką proponują + odszkodowanie. Takie zasady nie tak dawno panowały np w Warcie i PZU
Sprawca akurat ma ubezpieczenie w uniqa z tego co czytalem to nie ma zbyt dobrej opinii ta firma. Zdarzenie mialo miejsce w srode 27listopada i do tej pory dostalem tylko maila ze przyjeto zgloszenie. Myslalem ze szybciej przyjedzie rzeczoznawca a tu nic
Z Uniqa walczyłem 3 miesiące odwoływania i tak dalej. I w końcu wypłacili tyle na ile dostali faktury czyli 2 tys zł za naprawę samego zawieszenia przód VENTO. Więc kłóć się i postaw na swoim. I jakoś szkody całkowitej nie uznali. Auto wycenili na 4500zł
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-12-02, 11:43
Najgorsze jest to, że wybierając ubezpieczyciela wybiera się tak naprawdę dla ew. poszkodowanego z drugiego samochodu, a nie dla nas samych i trzeba mieć szczęście, żeby mieć stłuczke z samochodem ubezpieczonym w "normalnej" firmie
Przed wypadkiem nawet niezle sie prezentowalo ventko :p Nie ma sladow korozji, wnetrze bardzo dobrze utrzymane ;p zawieszenie bylo zrobione ;p Polubilem to autko no ale pech chcial ze pan ktory "ma 40 lat prawo jazdy" nie zwrocil uwagi na znaki
Taki wlasnie mam zamiar Jak szukalem samochodu to nie bralem Venta pod uwage jednak trafilem na okazje i musze przyznac ze pozytywnie mnie zaskoczylo Duze komfortowe auto prowadzi sie bardzo dobrze
Jeszcze mam pytanie bo jak juz wspomnialem niedlugo minie tydzien od zgloszenia a nic sie nie odzywaja do mnie. Po jakim czasie moge sie spodziewac rzeczoznawcy ? Czuje ze mnie wiosna zlapie zanim Ventyl bedzie znowu w pelni sprawny A i bym zapomnial. Jak to jest z przegladem po wypadkowym ? to juz z wlasnej kieszeni robie ? i ile mniej wiecej kosztuje ?
_________________ Hubus
Ostatnio zmieniony przez Mateusz Huba 2013-12-02, 23:24, w całości zmieniany 2 razy
Panowie
mam jeszcze pytanie w zwiazku z przegladem
bo na tym pokwitowaniu ze zabrali mi dowod
powod zatrzymania to uszkodzenia pokolizyje
czy to prawda ze bede musial robic przeglad za 200zl ?
Tu zależy od diagnosty, jak były uszkodzone elementy nośne auta to tak 200zł, jak tylko kilka elementów zew to 20zł. W gorszej opcji scigaj ubezpieczyciela o kasę za przegląd.
elementy nosne nie byly uszkodzony dowod zostal zabrany za szybe u rozbity reflaktor. Napewno ktos wymienial szybe ile wychodzi nowa szyba z wymiana ? jest to szyba czolowa. i mam jeszcze jedno pytanko jak jest z wyrobieniem duplikatu tablicy rejstracyjnej bo moja jest dosc mocno pogieta ile czasu sie czeka ? a jakbym ja naprostowal czy policja nie bd sie pozniej czepiala ? raczej nie uda mi sie tego zrobic tak zeby bylo idealnie
a przy wymianie szyby panowie fachowcy nie dadza rady uratowac naklejki ? ;p bo musze troche ciac koszty bo na chwile obecna nie mam za wiele kasy a na pieniazki z ubezpieczenia nie moge czekac bo samochod jest mi potrzebny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum