Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 16:06
vento 1.9 TD szarpie autem przy 2000 obrotów
Autor Wiadomość
Mirek 
Autostopowicz
synio

Wysłany: 2007-07-03, 21:03   vento 1.9 TD szarpie autem przy 2000 obrotów

Witam! Kupiłem Vento 1.9 td i po jakimś czasie zauważyłem że auto szarpie np:(jadąc po mieście ,dodając gazu przy 2000 obrotów puszczam pedał gazu i auto zaczyna szarpać tak jakby paliwa zabrakło jak dodam gazu idzie normalnie) niewiem co to może być bardzo prosze o porade bo jestem załamany kogo się nie zapytam to co innego mówi.Jeden mechanik mówił że może to być wina rozrządu,zapłonu,pompy itp sam pierwsze spotkał się z taką usterką,a jeszcze dodam że drżą pedały sprzęgła i gazu i ma duże obroty 1100 i nie idzie wyregulować.Bardzo prosze o pomoc Pozdrawiam

kamilos 
Kierowca eLki
kamilex

Wysłany: 2007-07-03, 21:24   

jeśli chodzi o szarpanie to mam to samo. wydaje mi sie ze to wina amortyzatora linki gazu (czarny przy pompie) a obroty reguluje sie srubką przy pompie i musza spasc najlepsza wartosc to 1000 rpm
pozdrówka

Mirek 
Autostopowicz
synio

Wysłany: 2007-07-03, 21:58   

chodzi o ten mały teleskop na pompie? a śrubą mechanik kręcił i prawie silnik nie reagował na regulacje

[ Dodano: 2007-07-03, 22:00 ]
chodzi o ten mały teleskop na pompie? a śrubą mechanik kręcił i prawie silnik nie reagował na regulacje
:bezradny:

rav 
Ventofan
1,9 TD

Wysłany: 2007-07-03, 22:25   

Wg mnie w TD normalną prędkością biegu jałowego jest coś pomiędzy 800 a 900 rpm. 1000 to jest trochę dużo. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Jeżeli nie da się wyregulować prędkości biegu jałowego tą śrubką co piszesz to trzeba zmniejszyć wydatek szczątkowy. Jest tam taki jeden wkręt odpowiedzialny za regulację wydatku szczątkowego (może jutro zrobię zdjęcie). Tylko pojawia się tutaj pewna sprzeczność. Jeżeli auto po nagłym puszczeniu gazu szarpie i chce zgasnąć, to oznacza, że wydatek szczątkowy jest za mały, z drugiej strony te obroty wskazują na przeciwną sytuację :hmmm:

Ostatnio zmieniony przez rav 2007-07-04, 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

theority 
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
Wysłany: 2007-07-03, 22:55   

rav napisał/a:
jest coś pomiędzy 800 a 900 rpm. 1000 to jest trochę dużo. Poprawcie mnie jeśli się mylę

Poprawiam :P Na wolnym od 900 do 1000 ;)

Mirek napisał/a:
Witam! Kupiłem Vento 1.9 td i po jakimś czasie zauważyłem że auto szarpie np:(jadąc po mieście ,dodając gazu przy 2000 obrotów puszczam pedał gazu i auto zaczyna szarpać tak [...] prosze o pomoc Pozdrawiam

Miałem coś podobnego u siebie :D
Wymieniłem filtr paliwa (ten zaraz koło filtra powietrza) i problem minął jak ręką odjął ;) Zresztą nawet pisaliśmy o tym na forum trochę czasu temu ;)

Pozdrawiam!

Vento 2.0

Znajdż mnie na Facebook'u

Mirek 
Autostopowicz
synio

Wysłany: 2007-07-04, 16:16   

Jeżeli nie da się wyregulować prędkości biegu jałowego tą śrubką co piszesz to trzeba zmniejszyć wydatek szczątkowy. Jest tam taki jeden wkręt odpowiedzialny za regulację wydatku szczątkowego

Mechanik właśnie tą śrubką regulował obroty,a jest może inna do regulacji obrotów?

[ Dodano: 2007-07-04, 18:50 ]
Witam ponownie! wróciłem wreszcie od drugiego mechanika ten był bardziej kumaty,po krótkich oględzinach wyszło że pompa nie jest szczelna,nie reaguje na żadne regulacje i przez to rzuca silnikiem. pompa nadaje się do regeneracji koszt 360zł+150 wymiana także 510zł nie moje,przy okazji wymiana rozrządu,oleju,filtra obym w tysiącu się zmieścił ale co się nie robi dla swego autka mam go od 5 dni polubiłem nim jeździć.Dzięki wszystkim za porady i pozdrawiam.

rav 
Ventofan
1,9 TD

Wysłany: 2007-07-05, 12:39   

To Cię szarpnie trochę po kieszeni, a to raczej nie będzie ostatni wydatek. Zagraj w totolotka ;) Pozdrowienia i radości z jazdy.

Odpowiedz do tematu