Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciężko wchodzi 1 bieg
Autor Wiadomość
Artur94 
Autostopowicz

Silnik: 1,8
Wysłany: 2014-05-02, 01:03   Ciężko wchodzi 1 bieg

Mam ze swoim ventylem mały problem - mianowicie ciężko wchodzi 1 bieg. Samochód kupiłem prawie dwa lata temu, gdy kupowałem jedynka nie wchodziła prawie w ogóle jednak wymieniłem pewien plastikowy element (bodajże popychacz?) i wszystko działało ok. Ostatnio znów czasami muszę się siłować. Kolega powiedział, żebym spróbował wymienić olej skrzyni biegów. Byłem w stanie to zrobić natomiast po przeczytaniu kilku forów zacząłem się zastanawiać czy nie przyniesie to większych strat niż korzyści. Czy sama wymiana oleju może pomóc ?

Hitchhiker 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2014-05-02, 07:21   

Może pomóc. Zdania na ten temat są podzielone, ale olej w skrzyni jest olejem i jak każdy tego typu produkt zużywa się. Tempo jego zużycia jest mniejsze niż np. w silniku, ale mimo to w kilkunastoletnim aucie raczej może być sfatygowany. Wiele razy słyszałem o tym, że wymiana oleju pomogła.

Co do przeciwników i opinii, że można sobie narobić biedy: Można, dlatego trzeba się kategorycznie trzymać zaleceń producenta jeżeli chodzi o użyty olej i jego wymianę. Przy zachowaniu tego nie powinno być żadnych problemów.
Ostatnio zmieniony przez Hitchhiker 2014-05-02, 07:22, w całości zmieniany 2 razy  

Tomaszex 
Donator
Festynowy tuner

Silnik: TDI +R/2,4D
Wysłany: 2014-05-02, 11:37   

Może zwróć uwage czy wogóle jeszcze cos tam jest tego oleju :diabełek:

Tak jak mówi Hitchhiker przy trzymaniu się zalecen producenta skrzynia odwdzięczy się bardzo długa bezawaryjną pracą jednak jak to w Polsce mało kto sie tego trzyma.

Z tego co słyszałem przy zmianie oleju po długim czasie moga pojawic się wycieki. poniewaz stary olej je zalepiał, jednak nowy wypłucze ten stary no i może zacząć ciec.

Lecz czasami warto zaryzykować i wymienić olej :)

link do Vencia: http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=15517 :D
Ostatnio zmieniony przez Tomaszex 2014-05-02, 11:37, w całości zmieniany 1 raz  

kowal323 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9 TDI 1Z
Wysłany: 2014-05-02, 11:54   

Również mam problem z wrzucaniem biegów, na początku problem był z 1 i wstecznym, teraz jest z jedynką i piątką ( w między czasie odpadło te sprzęgiełko pod maską co niby ułatwia wrzucanie biegów więc trzeba było przyspawać) za to wsteczny muszę tak delikatnie wrzucać bo inaczej wejdzie z takim uderzeniem. Najgorzej jest na mieście, by wrzucić jedynkę potrzeba odsprzęglania gdyż nie chce wejść za pierwszym razem. Może ktoś będzie znał rozwiązanie za co z góry dziękuje.

Tomaszex 
Donator
Festynowy tuner

Wysłany: 2014-05-02, 12:08   

kowal323 napisał/a:
Również mam problem z wrzucaniem biegów, na początku problem był z 1 i wstecznym

U mnie tez cięzko wchodza.. Tylko że ja mam pompe sprzegła do wymiany takze moze powodem jest układ hydrauliczny który działa za słabo i do końca nie wysprzęgła?

kowal323 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2014-05-02, 12:14   

Tomaszex napisał/a:
kowal323 napisał/a:
Również mam problem z wrzucaniem biegów, na początku problem był z 1 i wstecznym

U mnie tez cięzko wchodza.. Tylko że ja mam pompe sprzegła do wymiany takze moze powodem jest układ hydrauliczny który działa za słabo i do końca nie wysprzęgła?

Jak u siebie to zdiagnozowałeś ?

Tomaszex 
Donator
Festynowy tuner

Wysłany: 2014-05-02, 12:21   

Głownie po tym że jak dłuzej stoje np w korku z wcisnietym sprzęgłem to pedał nie odbija do końca i sprzęgło przy puszczaniu wczesniej bierze czyli na moje oko gumy na tłoczku pompy lub wysprzęglika nie utrzymuja odpowiedniego ciśnienia

kowal323 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2014-05-02, 12:35   

Tomaszex napisał/a:
Głownie po tym że jak dłuzej stoje np w korku z wcisnietym sprzęgłem to pedał nie odbija do końca i sprzęgło przy puszczaniu wczesniej bierze czyli na moje oko gumy na tłoczku pompy lub wysprzęglika nie utrzymuja odpowiedniego ciśnienia

Niee, to Ja takiego problemu nie zauważyłem.
A skoro o tym mowa, to prawda to, że nie powinno się trzymać na sprzęgle ? Ojciec to za każdym razem jak trzymam to mnie opieprza, za to ojczym w swoim Ventylu chyba zawsze jak gdzieś stoimy na światłach czy gdzie indziej przy odpalonym aucie to zawsze na biegu.. I nic mu się nie dzieje (jeszcze? )

Ruda102 
Niedzielny kierowca
Ruda102

Silnik: 1.9TDI
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2014-05-02, 15:39   

kowal323, Prawda, ale za groma nie pamiętam czemu. Miałeś wymieniany ten wybierak/popychacz? Zdejmij mieszek i tam gdzieś zaraz powinieneś zobaczyć czy coś się dzieje z nim czy nie, możliwe że coś tam wpadło (szczególnie jak masz dziurę w mieszku), ja miałam tam klucze i dlatego raz *&#@$^*(^. Jak nie to myślę że warto sprawdzić olej.

Ruda102 
Niedzielny kierowca
Ruda102

Wysłany: 2014-05-02, 16:21   

No już wiem, trzymając ciągle sprzęgło szybciej zużywa się łożysko oporowe i sprężyny dociskowe. No generalnie im mniej używasz (krócej masz wciśnięte) tym dłużej posłuży. Ale tak czy siak ja obstawiam w tym wypadku wybierak.

Tomaszex 
Donator
Festynowy tuner

Wysłany: 2014-05-02, 17:50   

Ruda102 napisał/a:
No już wiem, trzymając ciągle sprzęgło szybciej zużywa się łożysko oporowe i sprężyny dociskowe. No generalnie im mniej używasz (krócej masz wciśnięte) tym dłużej posłuży.

O właśnie tak :) Nawet w instrukcji obsługi pisze że trzymanie wciśnietego sprzęgła w korku, światłach itp przyspiesza jego zużycie

kowal323 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2014-05-03, 14:04   

Artur94 napisał/a:
jednak wymieniłem pewien plastikowy element (bodajże popychacz?) i wszystko działało ok.

O jakim elemencie autor tematu wspomniał ? Bo u siebie szukałem i owego plastikowego elementu nie znalazłem.

Ruda102 
Niedzielny kierowca
Ruda102

Wysłany: 2014-05-03, 14:35   

kowal323, aż potupałam do auta. Więc tak, podnosisz mieszek i tuż pod gałką masz plastikową rurkę (właściwie dwie złączone w krzyż) to u mnie już było wymieniane i podejrzewam że kolega Artur94, to właśnie miał na myśli.

kowal323 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2014-05-03, 16:47   

Dzięki Ruda :)
Tak to u Ciebie wygląda? Oprócz tego syfu oczywiście :D

Niby wszystko wygląda ok, już nie wiem gdzie mam szukać rozwiązania problemu :/

Ruda102 
Niedzielny kierowca
Ruda102

Wysłany: 2014-05-03, 17:39   

Tak dokładnie nawet z tym syfem plus rude kłaki w środku :D Ja też nie wiem ale prawdopodobnie mamy to samo ;) Coś gdzieś kiedyś było z jakimś naciąganiem linki (?) chodziło o ustawienie wybieraka żeby wybierał dobre biegi, to się przesuwało i np. zamiast 5 wchodziła 3. Ależ ja łopatologicznie tłumacze... dopowiedzcie koledzy jak to dokładnie szło.

kowal323 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2014-05-03, 19:45   

Ruda102 napisał/a:
ustawienie wybieraka żeby wybierał dobre biegi, to się przesuwało i np. zamiast 5 wchodziła 3

Wcześniej tak miałem, 1 albo nie chciała wejść albo ześlizgiwała się na 3. Oddałem auto do mechaniora i problem ześlizgiwania minął ale nie wchodzenia biegów pozostał..

Ruda102 
Niedzielny kierowca
Ruda102

Wysłany: 2014-05-03, 19:54   

Hmm, to już nie wiem, moze faktycznie olej... Choc o ile zorientowalam sie w temacie wymiana nie ma wielkiego sensu, ale sprawdzic stan mozesz.

Ruda102 
Niedzielny kierowca
Ruda102

Wysłany: 2014-05-04, 20:02   

Chłopy, Vento mi dziś sfiksowało. Odpalam, wsteczny wszedł bez problemu i nie chciał już wyjść... gałka chodziła na wszystkie strony a nadal jechał do tyłu. Zgasiłam, wrzuciłam jedynke, dalej już spokojnie. Ale z tym zblokowanym wstecznym to już zgłupiałam :(
Dodam że wybierak na maksymalnych biegach (1,R,5) blokuje obudowa i ma ograniczone ruchy... Tak pewnie ma być...Ale mi się wydaje że ma jednak za mało miejsca i dlatego wchodzi tak ciężko. (?)

Artur94 
Autostopowicz

Silnik: 1,8
Wysłany: 2014-05-07, 22:54   

Dzięki za odpowiedzi :) Chyba na razie nie będę wymieniał tego oleju w skrzyni..

Odpowiedz do tematu