Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
tempomat
Autor Wiadomość
KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Silnik: 1.8 ABS
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-05, 08:13   tempomat

podobno do tdi latwo dolozyc tempomat w do benzyniaka tez sie da jak nie ma linki na gaz tylko jakis potencjometr czy cos takiego.ja mam benzyniaka i te manetke od tempomatu.zastanawiam sie po co ona jest jak mam linke od gazu.a moze mam ten tempomat tylko ze nie dziala.czy czesto te manetki sie psuja?

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2014-07-05, 16:35   

Do TDI założyć tempomat to pikuś - tylko podłączyć parę kabelków i działa. Z benzyniakiem jest większy problem, bo potrzebna jest do tego hydraulika (bo w benzyniakach nie ma EPC). Sprawdź pod maską w okolicach pompy sprzęgła, czy nie masz czegoś na kształt gruszki, możliwe że też gdzieś połączone na lince od gazu. Sprawdź, czy w ogóle ECU reaguje na impulsy z manetki (podłączając pod kompa)

KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-05, 20:29   

a czy ma znaczenie ze mpj ventyl to automat??troche nie czaje kwestii ze mam manetke z tempomatem a go nie moge wlaczyc.aha i jescze jedno.z pozycji OFF moge wajche dac na ON.SET tez sie wciska.ale dlaczeog nie moge z pozycji OFF przesunac wajchy w prawo do pozycji RES?dziwne moze sie cos zapiekło?nie wiem

pawel66600 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2014-07-05, 20:40   

Sterownik od tempomatu w benzynówkach jest za zbiorniczkiem płynu do spryskiwaczy, bardziej wewnątrz błotnika, sprawdź czy w ogóle masz.

Przemek 
Vento to ja!
Przemek

Silnik: 2.0 16V AZV
Wysłany: 2014-07-05, 22:08   

pawel66600, sterownik jest za włącznikiem świateł.
Pod lewym błotnikiem masz pompkę, gruszka z cięgnem przy pedale gazu , 3 czujniki na pedałach.
http://vagpower.pl/

KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-05, 22:52   

ne wiem czy 3 czujniki skoro mam tylko 2 pedaly bo to automat.a zeby sprwidzc to wystarczy wyjac wlacznik swiatel zeby sprawdzic czy jest ten sterownik?

Przemek 
Vento to ja!
Przemek

Silnik: 2.0 16V AZV
Wysłany: 2014-07-06, 07:40   

Czujniki i tak są tylko na hamulcu i sprzęgle. Jak ma się tempomat do automatu to nie wiem.
Jeśli chodzi o sterownik powinno być go widać , z tym że możesz mieć sterownik ori alarmu który wygląda podobnie.
http://vagpower.pl/

hotdriver 
Donator

Silnik: 1,9 TDI AJM
Wysłany: 2014-07-06, 11:05   

Najlepiej to odkrec obudowe kierownicy i zobacz czy wogole jest podlaczony tempomat

KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-06, 20:09   

a wiec zdjalem obudowe kiery.od manetki kierunków wychodzi taki czrny przewod z kostka.sa 4 kabelki.czerwony czarny bialy niebieski.ine lacza sie z innym kablem poprzez kostke.zagladalem rowniez za wlaczkin swiatel.jest tam taka strebrna puszka Hella z oznaczniami 5Gr iitp.Stauer....kiedy Kiedy dzwignia jest w pozycji ON i naciskam Set to slychac takie terkotanie tak jakby za naiwewem po stronie kierwocy.tm jest ta puszka wlasnie.czy to moze byc wina uszkodzonego sterownika tempomatu?czy te sterowniki sie psuja?gdzie je mozna kupic??

to jest taki sterownik http://allegro.pl/sterown...097484.html.czy do ventylka tez beda pasować od Audi?od czego ewentualni mozna by dobrac??
Ostatnio zmieniony przez muchomorek165 2014-07-07, 04:19, w całości zmieniany 1 raz  

KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-06, 20:18   

to jest taki sterownik http://allegro.pl/sterown...097484.html.czy do ventylka tez beda pasować od Audi?od czego ewentualni mozna by dobrac??

wojtas83 
Już prawie mieszkam w Ventce

Silnik: AFN++
Wysłany: 2014-07-06, 20:25   

Dla ułatwienia masz foto tempomatu z benzyny
http://forum.vwvento.org/...p=282826#282826

KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-06, 20:46   

mam właśnie identyczne to srebrne pudełko.te same oznaczenia.mam tez manetke od tempomatu.to znaczy ze raczej mam zamontowany tempomat?jesli tak to mogl sie zepsuc ten sterownik??

wojtas83 
Już prawie mieszkam w Ventce

Silnik: AFN++
Wysłany: 2014-07-06, 21:15   

Sprawdź jak chłopaki piszą wyżej czy masz pod maska tą gruszkę i pompkę przy pedale gazu, oraz czy wszystko masz podpięte jak należy. Jak nic nie zauważysz podłącz pod VAGA i może wyskoczy Ci jakiś błąd.
http://forum.vwvento.org/...p=282826#282826

KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-06, 21:24   

a ta pompka przy pedale gazu to powinna być widoczna?czy jest gdzies schowana pod dywanik?patzrylem dzis czy mam te gruszke podmaska ale nic nie znalazlem.ona powinna byc widoczna?jak podniose maske czy tzreba cos rozbierac?

KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-07, 09:07   

a wiec sprzwdzilem dzisiaj.przy do pedalu gazu mam podalaczona taka gruszke.jest duzo kablekow.wszystko wydaje sie byc podlaczone fabrycznie.na 99%mam instalacje tempomatu.a jednak nie dziala.we wnece silnika nic nie ma.byc moze w autoamcie jest to inczej zamontowane.Raz kolega Hrubek podalczal mnie pod vaga ale nie pokalzywalo lub nielaczyl sie tempomat z vagiem.czy to moze byc spowodowane tym ze ten sterownik jest uszkodzony.tak jak pisalem wlaczajac tempomat slysze takie terkotanie.dochodzi ono na 100% z miejsca gdzie jest ten sterownik.czy mogl sie uszkodzic?

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2014-07-07, 20:35   

U mnie po kupnie auta też coś tempomat nie chciał działać, chociaż czasem zdarzyło się, że zaskoczył. Ale powodem była uszkodzona manetka, gdzie raz na jakiś czas, przy mocniejszym naciśnięciu guzika zaskoczyło. Wymieniłem na nową i problem minął. Chociaż ostatnimi czasy też coś świrowało - rozłączało go, bądź w ogóle nie chciał zaskoczyć. Okazało się, że czujnik nad pedałem hamulca troszkę się wyrobił, znaczy sprężyna w nim lekko siadła i nie reagował tak, jak być powinno. Gdy pedał nogą podniosłem to wówczas zaskoczyło. poradziłem sobie z tym w taki sposób, że podkleiłem kawałek plastiku grubości 2-3 mm i owinąłem go wokół pedała hamulca w miejscu, gdzie dotyka on czujnika. No i problem się rozwiązał znów, kosztem zerowym. Wprawdzie, należałoby ten czujnik wymienić, ale jak w taki sposób działa, to podziała jeszcze trochę :D

Musiałbyś raz jeszcze spróbować podłączyć się pod kompa, może u kogo innego na innym kablu, lub podmienić manetkę na inną. Bezpiecznik też jeszcze profilaktycznie sprawdź. Bo moim zaniem coś zaburza komunikację.

KolaLBN 
Niedzielny kierowca
KolaLBN

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-07-07, 21:12   

no wlsnie tez tak mysle ze to cos nie laczy.skoro na vagu nie bylo widac tempomatu to byc moze jest walniety sterwnik.chyba ze uszkodzona manetka tez powoduje brak lacznosci z vagiem.raczej nie stawiam na uszkodzenie czujnikow.zastanawia mnie bardzo to terkotanie z okolic gdzie znajduje sie sterownik.raz jest a raz nie ma tego terkotania.no nic.pokombinuje cos dalej.ale dzieki za podpowiedź Sebastian.Pozdrawim sebastian rowniez

Odpowiedz do tematu