Czy kolega TigerZary był widziany dziś w okolicach godziny 17-tej w Żarach na Ułańskiej, k. Media Expertu, jadąc swoją zieloną strzałą przez światła na dół? Pytam, gdyż w pierwszej chwili rzuciły mi się w oczy lampy z tyłu, a dopiero potem skojarzyłem, że to nasz forumowicz pewnie
Furka fajna, zielony kolor taki jak i mój, tylko te lampy dymione najlepiej by pasowały do całości
Dziś zrobione hamulce tył. O niebo lepiej hamuje, Jutro jestem umówiony z lakiernikiem i rozmowa o zaprawkach. Plany? Wycięcie kata i zaślepienie EGR, choć mam wątpliwości
u mnie też właśnie się zastanawiam nad "dłubnięciem" kata bo niby był rozpruwany ale nieufam poprzednikom i ich zabiegom Mam zaslepiony EGR odkąd go kupiłem, przekopałem, setki postów w tej sprawie i moge ci powiedziec co do tych operacji nie mam żadnych watpliwości uważam za jak najbardziej słuszne No i po zaslepieniu EGR warto wyczyścic kolektor dolotowy
_________________ "Diesel kopci, Diesel czadzi, Diesel nigdy Cie nie zdradzi"
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2014-08-06, 17:51
Zamontowali go tylko i wyłącznie ze względów ekologicznych no i może jeszcze takich że kiedyś się zepsuję i zapłacisz za nowy EGR jakieś 400zł.
A co do dłubnięcia kata to spaliny maja lżej odejść z kolektora i silnik ma lżej oddychać.
Czyli mam rozumieć że i jednen, i drugi zabieg nie szkodzi "klekocikowi" a nawet poprawia jego dynamikę a jak wiadomo że za kata od diesela płaca sporo. Tylko czy przy przeglądzie nie będzie problemów z tego tytułu
Katalizator blokuje spaliny czyli trochę wiadomo słabszy jest z tego powodu, ale nie ma co oczekiwać wzostu koni chociażby o 5 po prostu nie duszą go tak bardzo spaliny i tyle. Katalizator ma za zadanie usuwanie tlenków azotu, które się nie rozkładają, a na przeglądzie sprawdzają tylko emisje spalin, a nie tlenki azotu
Żeby nie zakładać kolejnego tematu to zapytam tu. Moja ventka to 1,9 tdi 66 kw z 97 roku. Na klapie mam spaskudzony znaczek vento cl a tak naprawde nie wiem czy jest oryginalny. Jak znaleźć jaki znaczek powienien być, bo chciałbym by było jak ksiązka pisze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum