wydaje mi się , że trzeba ustawić kąt wtrysku , czasami w tym samochodzie nie był zerwany kiedyś pasek rozrządu lub wymieniany pasek rozrządu ? Trzeba się udać do warsztatu gdzie robią ustawiania kąta wtrysku . Pozdrawiam
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2007-07-29, 23:32
Gwoli ścisłości, to błąd 00542 oznacza "przekroczone obroty maksymalne", zaś ten, o którym piszesz, czyli czujnik wzniosu końcówki wtryskiwacza to według mnie jest 00541. Jeśli rzeczywiście chodzi o czujnik wzniosu, to nie będzie informacji dla przestawiacza kąta wtrysku, kiedy faktycznie nastąpił wtrysk dawki paliwa -stracisz moc. Możesz zacząć sam - sprawdź przewody - jeden z wtrysków jest troszkę inny, bo ma dwa przewody elektr - tam jest ten czujnik.
jednak dobrze pisałem........542 oznacza uniesienie igły.....
po pogrzebaniu przy kabelkach i sztuczkach znanych tylko mechanikowi, udało sie przywrócić wszystko do porządku........, teraz ventka śmiga jak nova, czujnig G80 przeczyscił ultradzwiękami (co kolwiek to oznacza:)), i błędu nie ma
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2007-07-31, 23:08
Stopa nie masz racji 00542 oznacza to co pisze galka.Można to było ściągnąć z forum (kody usterek) Jeśli chodzi o jałowy bieg silnika przekroczony to jest błąd 00513 a przekroczone obroty maksymalne to błąd 00543 Pozdro!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum