Moduł komfortu już jest wbudowany w ori elektryczne szyby więc nic nie musisz dokładać, tu masz fajną stronkę o montażu elektrycznych szyb, co prawda po angielsku ale nawet z google tłumaczem sobie poradzisz http://www.a1electric.com/golf.htm
druga fotoporada z forum golfa http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=180982
O widze pawel ladne materialy zapodal mysle ze plusik dla niego, a ja moze dzis bede mial chwile na kompie to dozuce cos podaj maila na priv to wysle kilka pdf'ow ze schematami
Ostatnio zmieniony przez wojtas83 2014-05-25, 12:04, w całości zmieniany 1 raz
no no pawel66600, wielki plus ;> co do modułu komfortu nie wiem gdzie on się znajduje, robię swapa także mam same mechanizmy i elektrykę tylko z drzwi a ona się chyba łączyła z jakimś modułem wewnątrz ? czy tylko były 4 drzwi ze sobą połączone ?
_________________ Kiedy znajdziemy się na zakręcie ?!
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
moduły znajduja sie w mechanizmach szyb czyli masz 4 moduły a na tych fotkach z linku co podal pawel to ten ktos co montowal to zalozyl jakis alarm albo centralke otwierania, w ventach nie ma takiego modulu komfortu jak np w golfach 4 czy passatach b5 poprostu wszystko jest ze tak powiem sterowane analogowo
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2014-10-13, 19:43
Pytanko do posiadaczy elektrycznych szyb, moglby ktoś zrobić foto gdzie to dziadostwo wpiac do skrzynki chodzi o wiazke z pod dechy wychodzą z niej kable:
- gruby czerwono - zolty
- bialo - czarny
- zielono - czarny
- szaro - niebeski
- zolto - brązowy
- brązowy
Chodzi mi tylko gdzie to wpiac, na pewno maja one swoje miejsce w skrzynce bezpiecznikow, i teraz pytanko jeśli mam kopertówki a wiazka pochodzi z golfa to dupa zimna ne będą swiecic teraz prawda?
Chodzi o ta wiazke.
wydaje mi się że to jest jak z komputerem ? ciężko będzie wpiąć wtyczki w nie swoje miejsca bo po prostu nie będą pasować, ja u siebie szyby mam pozakładane ale wszystkie ori kostki powywalałem i ciągnę po swojemu, bo już zrobiłem własny sterownik komfortu i tylko go muszę poskładać i wpiąc
najlepiej jakbyś jakieś foty wrzucił
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2014-10-13, 20:17
Zaraz to rozszyfruje dziadostwo
3 - gruby czerwony chyba zasilajaca układ 5 - gniazdo bezp wchodzi czerwono zolty razem z 4 (bezpiecznik)
Reszta to nie wiem
- bialo - czarny (zielona wtyczka wygląda jak 2)
- zielono - czarny (czarna wtyczka wyglada jak 6)
- szaro - niebeski (szara wtyczka wygląda jak 2)
- zolto - brązowy (biala wtyczka wygląda jak 2)
- brązowy (tu mam ucięty kabel)
Chodzi mi opis który jest za co odpowiedzialny, i gdzie je wpiac w skrzynce noi na rysunku wtyczka nr 10 jeszcze mnie interesuje gdzie ja wpiac.
Aha chce zaznaczyć ze szyby będę montowal tylko na przod.
majkel00230 jeśli chodzi o elektrykę to jestem zielony jak schrek Chociaz może jak bym się wzial za to to i cos bym wymodzil
grupy czerwony to zasilanie wszystkiego od szyb
- wszystkie brązowe to masy
-czarno biały wydaję mi się że jest od lusterek akurat
- czarno zielony domykanie szyberdachu
- Brązowo żółty - masa pojawia się po otwarciu drzwi;
szaro niebieski pierwszy raz taki widze w el. szybach.
najlepiej jakbys foty wrzucił
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
Wysłany: 2014-10-13, 20:38
Jutro zrobie foto i wrzuce tutaj Co lepsze siedze na forum golfa i widziałem już kilka wiazek i niektórzy mieli calkiem inne kolory nie wiem od czego to zalezy
jak zmontuje swój moduł komfortu który będzie sterował szyberdachem, wszystkimi szybami i miganiem kierunków to wrzucę prezentacje i może ktoś się zainteresuje bo to naprawdę lepsze rozwiązanie niż fabryczne montowanie domykania itp .
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
majkel00230, na atmega robisz czy na jakim??? probuje go zaadaptowac do instalacji ventyla tyle ze zaczolem to robic z rok temu i zostawilem bo za mechaniczne rzeczy sie wziolem
eagla mam ale mam opcję załatwić od kumpla EDwinXP, ten program ze szkoleniem kosztuje 100 000 tys dolarów ;p dla mnie chyba samo projektowanie i programowanie jest proste niż plytka ;p bo raz w życiu tylko robiłem ;p
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-10-21, 20:18
nie będą świecić ale to mały problem oba kable do kopertówki po lewej znajdziesz w drzwiach kierowcy czyli stały plus i masę załączającą brązowo-żółtą od krańcówki kierowcy bo dochodzi do modułu szyby też.
A po prawej plus stały tak samo znajdziesz przy module a masę pociągniesz z krańcówki pasażera progiem i do dzrwi
pablomed, mi sie wydaje jezeli vwjanekvento, pokazał ta wiazke to ta wiazka czy to w vento czy golf byly te same. wiazki drzwiowe tylko sie roznia bo jedne maja instalacje do kopertowki drugie nie. i tylko czy w pytaniu
vwjanekvento napisał/a:
i teraz pytanko jeśli mam kopertówki a wiazka pochodzi z golfa to dupa zimna ne będą swiecic teraz prawda?
mial na mysli wlasnie wiazke drzwiowa czy wiazke ta ktora pokazl na fotce??? aha vwjanekvento jak umiesz odgadywac schematy to mam ciekawy schemacik polaczenia wszystkich szybek tylko w jezyku holenderskim a niestety nie mam na tyle czasu zeby dopatrzec sie dokladnie i przetlumaczyc sorka, ale jak cos to pisz smialo to Ci podesle
Ostatnio zmieniony przez hotdriver 2014-10-21, 20:50, w całości zmieniany 1 raz
Ja zrobiłem w swojej Ventce swamp elektrycznych szyb, elektrycznych lusterek, kopertówek oraz klimy więc jak ktoś potrzebuje pomocy to chętnie pomogę
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum