Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Remont 1.9TD AAZ
Autor Wiadomość
barzowskister 
Kierowca eLki
Vento

Silnik: 1.9TD AAZ
Wysłany: 2015-02-18, 23:51   Remont 1.9TD AAZ

Witajcie,

mam małą zagwostkę,

mianowicie ostatnio zauważyłem, że z mojego Ventyla leci olej. Wiadomo, zajazd do mechanika, umyli silnik, żeby zobaczyć skąd leci. Początkowo wskazywało to na łączenie skrzyni z silnikiem ale jednak to nie to, olej leciał z górnych części. Mechanik powiedział, że prawdopodobnie jest problem z głowicą. Jeśli będzie sama uszczelka do wymiany to jeszcze pół biedy ale jeśli będzie cała głowica do remontu to już gorzej.

Do rzeczy, chciałem trochę podłubać przy moim klekocie i podnieść mu moc. Jeśli chciałbym wyremontować cały silnik to z jakimi kosztami trzeba się liczyć? Mechanik za wymianę głowicy razem z planowaniem, wymianą uszczelki na metalową itd zaśpiewał mi 7 stówek. Co oprócz tego można by tam zrobić? Nie mówią tutaj o dołożeniu IC itd tylko o samym silniku, podnoszeniem mocy zajmę się dopiero jak będę mieć pewność, że ten mi się nie rozleci.

Druga sprawa, jaki olej lać do tego silnika? Miałem 15W40, po kupnie (2 tyg temu) zalałem go 10W40 (tak, czytałem na temat rozszczelnienia się silnika itd). Pytanie, zalewać go dalej tym 10W40 czy jednak jakiś inny?

Z góry dzięki za odpowiedzi,

pozdrawiam

Hitchhiker 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2015-02-19, 07:43   

Temat olejów to temat rzeka. Podejrzewam, że 10w40 który lałeś to mineral i one taktycznie mogą "uszczelnić" gdyż produkują tyle syfu, że "uszczelnia" wszystko. Jeżeli zaś chodzi o to co lać to zależy od stanu silnika, tego ile i jak jeździsz, no i przede wszystkim od tego ile chce wydać na olej. Jedno jest pewne - jeżeli chodzi o wybór olej fora internetowe i mechaników bo co jeden to lepszy i popytaj specjalistów. Ja zawsze doradzam www.zmienolej.pl bo po pierwsze sam tam kupuję a po drugie znają się na olejach jak mało kto. Konsultacje z nimi masz darmową więc zadzwoń i zapytaj a po długim wywiadzie pwoiedzą Ci co lać nawet jeżeli będziesz szukał tańszych rozwiązań.

Nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz w pomorskim ale z tego co wiem https://www.facebook.com/czarnepaliwo są z okolic 3miasta i też się facet zna dobrze na temacie.
Ostatnio zmieniony przez Hitchhiker 2015-02-19, 07:47, w całości zmieniany 3 razy  

barzowskister 
Kierowca eLki
Vento

Silnik: 1.9TD AAZ
Wysłany: 2015-02-20, 18:42   

Panowie, jeszcze pytanko, żeby nowego tematu nie zakładać - ile warto dać za intercooler z TDI'ka? Mam ofertę, 100zł za ic + całe orurowanie. Brać?

tom cio 

Silnik: 16vT
Wysłany: 2015-02-20, 19:30   

Cena nie jest zła jak za kpl, ja bym brał.

muchomorek165 
Już prawie mieszkam w Ventce
luki

Silnik: 1,9TD AAZ+
Wysłany: 2015-03-29, 21:21   

Jak do TD to tylko 10W40 ze wzgledu na turbo
Masz pytania dzwoń
728-862-808

Pilne pytania 004915217798727

eNWu 
Kierowca eLki
dywersant

Silnik: 1.8 benzyna
Wysłany: 2015-03-30, 14:15   

Warto byłoby zwalić michę i zweryfikować stan pierścieni i panewek, do tego nowe uszczelki i simmeringi, po takim zabiegu możesz lać nawet fullsyntetyk, co wbrew pozorom nie wychodzi tak drogo, bo zamiast wymieniać gorszy olej co 10 tys. syntetyka wymieniasz co 15.

Odpowiedz do tematu