Witam jestem tu nowy dlatego proszę o wyrozumiałość... Założyłem gaz do ventka w marcu 2014r. wszystko było ok do czasu aż nadeszły zimniejsze dni. Gdy go odpalam jest ok ale jak dodam gazu ( jest wtedy na benzynie) to przerywa jakby nie palił na jeden gar ale gdy się przełączy na gaz lub się rozgrzeje jest dobrze. Byłem na regulacji gazu i wszystko ok wymieniłem świece i filtr powietrza ale to nic nie dało. Instalacja to: firma Auto Gaz Centrum -Parownik TOMASETTO
-Zbiornik BORMECH nr T7A1092
-Wielozawór TOMASETTO
-Gazoszczelna obudowa wielozaworu BORMECH
-wlew TOMASETTO
-ELEKTRONICZNA JEDNOSTKA STERUJĄCA Bingo M
moje vento ma juz jakieś 5 lat i na gazie chodzi bardzo dobrze.na benzynie to zależy raz jest dobrze a raz nie.ale jak jest zle to odłańczam klemy na 15 min i puzniej jest ok.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2015-02-22, 18:14
Cytat:
ale jak jest zle to odłańczam klemy na 15 min i puzniej jest ok.
Znaczy, że gaz jest źle wyregulowany i rozjeżdża mapę benzynową. Tzn tak nie do końca źle bo jakby było źle to czułbyś to pod pedałem gazu.....ale coś jest nie teges i chwilami musie nie trzymać dawki stechiometrycznej i gdzieś musi łapać błąd.
kolego masz racje z tym błędem,łapał błąd na silniczku krokowym od gazu i został odłonczony i przez pare miesiecy było git.ale problem powrócił i misie wydaje ze to wina sondy lub paliwa.
Wysłany: 2015-02-22, 18:41
adi1987 napisał/a:
,łapał błąd na silniczku krokowym od gazu i został odłonczony i przez pare miesiecy było git.
Nie ma czegoś takiego jak łapanie błędów na silniczku krokowym od gazu, ktoś Ci niezłego bajera sprzedał. Nie powinno się go odłączać gdyż to tylko oznacza, że ktoś sie nie zna....i uwstecznił Ci instalację od gazu. Nawet jeśli silniczek krokowy nie działał-powinien zostać wymieniony, a nie odłączany czyli zaczął działać jak zwykła śrub, na sztywno.
Poza tym jest coś takiego jak emulacja sondy lambda, czyli ustawienie w sterowniku od gazu, co by sie nie działo na gazie to sterownik benzynowy powinien właśnie poprzez emulację nie łapać błędów. Z resztą.....więcej śmigam -U-R-S-U-S-ami, a w vento sam sobie potrafiłem gaz wyregulować bez emulacji, czyli tak jak na benzynie, więc nie wiem co jest z tymi gaziarzami, żeby sobie z takim silnikiem nie radzić, gdzie jest grzechem nie latać na gazie.
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2015-02-24, 11:48
Haha nawet nie wiesz ilu ludzi na tym forum gardzi tym twoim gazem, Ja mam gaz ale w kuchence Jedyne czym mialby sie zarazic od tych z gazem to rudzielcem
Wysłany: 2015-02-24, 13:03
vwjanekvento, z tego co wiem to masz o połowę mniejszy przebieg niż mój i już silnik robiłeś, więc wiesz, skoro da się na gazie latać bezproblemowo i bez straty mocy (a da się) do tego za pół ceny.....więc nie widzę problemu.
vwjanekvento napisał/a:
Haha nawet nie wiesz ilu ludzi na tym forum gardzi tym twoim gazem, Ja mam gaz ale w kuchence Jedyne czym mialby sie zarazic od tych z gazem to rudzielcem
Dziwny ton wypowiedzi.....Ty czymś gardzisz, hmmm....ciekawe. A gardź sobie....tylko takie gardzenie to dosyć brzydka cecha i źle świadczy o człowieku. Ciekawe tylko dlaczego konstruktorzy Chevroleta, gazem nie gardzą i silniki z Corvetty ZR1 pracują na gazie, zanim jeszcze trafią do budy ? Ciekawa konkluzja.....że od samochodu z gazem można się rdzą zarazić Bravo za takie myślenie
vwjanekvento, i tak na koniec.....jak masz coś konstruktywnego do powiedzenia w temacie to pisz, bo jak widzisz temat tyczy się benzyny, a takimi durnowatymi wpisami zaniżasz poziom merytorycznej dyskusji do tego stopnia , że autor tego wątku woli pisać do mnie na PW z problemem niż wypowiadać się w temacie, że względu na chamstwo jakie tu panuje i brak logicznej wypowiedzi.
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2015-02-24, 13:41
Koniec dyskusji bo sie znowu obrazisz, silnik robilem bo tak zdecydowalem a nie ze wzgledu na jakís tlok bo moglem go wymienic i jezdzic dalej. Robienie polsrodkami mi nie lezy. Pozatym mogles nie reagowac na mojego posta. Napisz jeszcze ze Lambo docieraja na gazie
Wysłany: 2015-02-24, 15:01
vwjanekvento napisał/a:
Napisz jeszcze ze Lambo docieraja na gazie
Program megafabryki jest dostępny na youtube.pl, odcinek o ZR1 jest w 3 częściach.....poszukaj.
vwjanekvento napisał/a:
bo sie znowu obrazisz,
Nie, tym razem ogłoszę jak Ty....na olx Z resztą gdybym się obraził-to bym tu nie pisał i nie zaglądał.
vwjanekvento napisał/a:
silnik robilem bo tak zdecydowalem a nie ze wzgledu na jakís tlok bo moglem go wymienic i jezdzic dalej. Robienie polsrodkami mi nie lezy.
Ale mnie nie obchodzi co i dlaczego robiłeś, Twoja sprawa. Tylko dziwne jest wyśmiewanie się z ludzi że śmigają na gazie bo przecież gaz to wielkie zło, jak sam zrobiłeś 40%-50% przebiegu tego co inni na gazie i cos Ci w silniku poleciało mimo że gazu nie było. W każdym cos może polecieć nie kwestionuję tego, tylko daradzam trochę dystansu. Chcesz dyskusji o gazie.....ok zrób tyle km co ja....w tedy pogadamy o tym czy coś szkodzi czy nie, bo puki co po Twoim pierwszym poście w tym temacie wnioskuję, że nawet nie wiesz jak działa instalacja gazowa.
Chcesz pomóc autorowi tego tematu w jego problemie.....proszę bardzo....pisz konstruktywnie i na temat, a nie o zarażaniu się rdzą od samochodów z gazem.
Wysłany: 2015-02-24, 15:31
A co Ja oglosilem na olx? Ty pierwszy napisales ze stalem kolo auta z gazem i silnik poszedl. A z tym obrazaniem nie mialem na mysli siebie tylko innego uzytkownika. Ja sie nie obrazam i tematow o aucie nie usuwam.
Wysłany: 2015-02-24, 17:12
vwjanekvento napisał/a:
A co Ja oglosilem na olx?
Chodziło mi o czas przeszły Poza tym to Ty zacząłeś robić osobiste, bezsensowne, nic nie wnoszące do tematu, wywody więc się nie dziw jak Ci ktoś czasami odpłaci
vwjanekvento napisał/a:
A z tym obrazaniem nie mialem na mysli siebie tylko innego uzytkownika. Ja sie nie obrazam i tematow o aucie nie usuwam.
Nie wiem o co Ci biega, ale skończ z tym i pisz na temat, albo na PW jeśli masz do mojej osoby jakieś żale, gdyż ja już nie mam zamiaru ciągnąć tej żenady.
Odpuście sobie Panowie,
vwjanekvento, problem w tym temacie nie dotyczy w ogóle instalacji gazowej więc faktyczne zbędne pogradliwe teksty na temat gazu, a po za tym co do "gardzenia" to gardzenie czymkolwiek w świecie jest nie na miejscu i dobrze o człowieku nie świadczy
Paweł J., Gratulację za cierpliwość i obiektywność
_________________ Kiedy znajdziemy się na zakręcie ?!
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum