Wysłany: 2015-07-11, 11:35 Wygłuszenie Vento od podstaw.
Siemanko. Mam takie pytanie. Jakich materiałow uzyc do wyciszenia auta? Na drzwi chce zakupic maty APP. I teraz do was pytanie, jakie materiały dać na podłogę, dach, bagażnik? I czy są jakieś sposoby, aby poprawic te huczenie wiatru przy większych prędkosciach? Jakies inne uszczelki drzwi czy cos? Mozemy stworzyc tutaj taki mini poradnik dot. wygluszenia
Co do podłogi, ja proponuje maty filcowe podklejone bitumem. W swoim vento jak pamiętam z tylnych nadkoli najwięcej szumu było podczas jazdy w deszcz (nie było tam dziur ), więc tam proponuje również takie rozwiązanie, chociaż nie wiem, czy później przy takiej grubości mat złożymy oryginalną wykładzinę bagażnika Można też od zewnątrz na nadkola, przy okazji konserwacji nałożyć masę bitumiczną poprawiającą wygłuszenie.
Na drzwi może być APP lub Boll, chociaż wiele dobrego słyszałem o matach STP. Ja stosowałem APP miękkie i taśma dekarska(bitum z powłoką aluminiową) używana przy obróbkach dekarskich.
Z uszczelkami to chyba nic się nie zrobi, no chyba że wyjąć je z jakiegoś vento z małym przebiegiem. W sumie u mnie w vento było znośnie do 120 km/h, miałem wygłuszone wszystkie drzwi i podłoga wyłożona nowym filcem.
W bagażniku można np. podkleić oryginalną wykładzinę filcem, o ile mamy pewność, że mamy szczelny bagażnik Najwięcej efektów daje pewnie wygłuszenie grodzi, no ale z tym zabawy jest co nie miara
A no i dobre ciche oponki
Ostatnio zmieniony przez Paweł_R 2015-07-26, 11:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum