Silnik: 1.9 AAZ
Wysłany: 2015-11-06, 17:52 1.9TD AAZ sprzęgło nie odbija
Witam, mam taki problem, że sprzęgło elegancko łapie ale pedał odchodzi do połowy i zostaje, dopiero po chwili odbija. Sprzęgło jest na linkę. Załączam nagranie. Miał ktoś może taki problem ?
Linka z samoregulatorem czy ręcznie naciągana? I sprawdź od dołu przy pedale jest sprężyna która przeskakuje pedał tak jak na foto ty robisz nogą, może wyskoczyła ze swojego miejsca.
Tak wygląda ta sprezyna. Nie wiem w sumie czy tak powinno być, bo ona w ogóle nie ściąga. A czy jest samoregulujaca linka to nie wiem po czym sprawdzić za bardzo.
No i niby siedzi ok, ale wygląda na to jakby to była jej wina. Ja bym spróbował ją wyciągnąć i rozciągnąć trochę. A ogółem pedał sam w sobie lekko chodzi?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2015-11-07, 16:24
Miałem tak po wymianie oryginalnej linki z samoregulatorem na zamiennik bez samoregulatora, za to z gwintem do regulacji. Sytuacja była taka że po wrzuceniu biegu i ruszeniu pedał odbijał do połowy, a po 20-30 sekundach odskakiwał do końca.....trochę było to denerwujące.
Jest to kwestia regulacji linki, czyli jeśli jest linka z samoregulatorem to coś jest nie teges z nim, jeśli linka jest z gwintem, czyli ręczną regulacją, masz dwie opcje, albo ją podciągnął aby pedał brał od spodu (tak jest w moim przypadku) i chodził tylko do połowy skali (co wcale nie oznacza że źle rozłącza), albo linkę popuścić i w tedy sprzęgło będzie brać wyżej tak jak w ori i nie będzie "problemu" z pedałem.
Z pedałem chodzącym do połowy skali jeżdżę coś ok 5 lat, pedał bierze od samego spodu.....według mnie jest to lepsze rozwiązanie niż ori. A to że chodzi tylko do połowy skali bierze się stąd, linka jest wydłużona na gwincie i pedał nie musi odbijać do końca aby rozłączyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum