Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zbyt szybko otwierające sie szyby tylne
Autor Wiadomość
zordi12 
Ventofan

Silnik: 2.0
Wysłany: 2016-01-23, 00:49   Zbyt szybko otwierające sie szyby tylne

Witam :)
Po nieudanych poszukiwaniach w google postanowiłem zapytać was. Otóż mam taki problem z tylnymi szybami w moim ventku. Za pomocą kluczyka włożonego w zamek w drzwiach kierowcy mogę opuszczać i podnosić szyby sztuk 4. Pojawił się jednak problem podczas otwierania, gdy tylko lekko przekręce kluczyk w lewo celem otworzenia auta, centralny zamek "startuje" a wraz z nim opuszczają się tylne szyby i "jadą" dopóki trzymam kluczyk przekręcony w lewo. Z przodu szyby zjadą dopiero jak potrzymam ok. 3s, więc jest ok, natomiast tył nawet przy bardzo szybkim i delikatnym ruchu kluczykiem w zamku zjeżdża. Dziś dodatkowo w końcu znalazłem czas aby zainstalować sterownik centralnego zamka i sytuacja taka sama jak z kluczykiem, czyli naciskam na pilocie przycisk otwierania, auto się otwiera a wraz z nim tylne szyby zjeżdżają ok 5cm. Zdarza się czasem ze problem znika i jest tak jak być powinno, czyli trzeba kluczyk przytrzymać te 3s żeby się wszystkie szybki ruszyły. Jednak problem zawsze wraca.... Macie może jakieś pomysły o co może chodzić?
Sorki za tak długo post, ale chciałem jak najlepiej wyjaśnić co się dzieje. Z góry dzięki :]

wojtas83 
Już prawie mieszkam w Ventce

Silnik: AFN++
Wysłany: 2016-01-23, 09:36   

Pewnie masz problem z zamkiem w drzwiach kierowcy bo to on tym steruje. Kup drugi gdzieś na szrocie i podmień. To są groszowe sprawy i max godzinka pracy. Uważaj tylko bo były dwa rodzaje podłączenia pneumatyki do zamka, w starszych rurkę z zamkiem łączył kawałek gumowego przewodu (3-4 cm), a w nowszych plastikowa końcówka którą trzeba ścisnąć z dwóch stron żeby zeszła z zamka.
Pierwsze zdjęcie stary typ, drugie nowy, tak żebyś widział różnicę

http://forum.vwvento.org/...p=282826#282826

zordi12 
Ventofan

Wysłany: 2016-01-23, 10:02   

Ok dzięki, zrobię co napisałeś i dam znać co i jak.

zordi12 
Ventofan

Wysłany: 2016-01-26, 19:13   

Przy okazji zapytam o jeszcze jedną rzecz. Czy prawdopodobna awaria tego zamka może mieć również wpływ, na to że nagle szyba kierowcy potrafi przestać działać? Nie ważne czy jest zamknięta, otwarta całkowicie czy też częściowo, po prostu nagle nic, żadnej reakcji na przełącznik, czy tez zamykanie z kluczyka. Uszkodzenie wiązki karoseria>drzwi wykluczyłem, przełącznik oraz kostka przy nim również sprawdzone, jedne co nie sprawdzałem to wiązka w drzwiach, ale wydaje mi się, że mało prawdopodobne aby tam się coś uszkodziło. Macie może i na to jakiś pomysł? Z góry dzięki :)

P.S. Sory za posta pod postem, no ale inaczej się nie dało.

Odpowiedz do tematu