Witam mam problemik z bespiecznikiem nr. 13, z tego co ustaliłem jest to klakson, ale niewiem czy nie coś jeszcze. Jest to bes. 10A jak tylko przekręce kluczyk zaraz wywala nawet 20A, odłączyłem kabel od klaksonu i dalej to samo dodam jeszcze że miejwięcej w jednym czasie przestało mi działać światło przy otwieraniu drzwi proszę o pomoc koledzy bo zaraz spazmy dostane z góry dzięki
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 101 Skąd: Leżajsk
Wysłany: 2007-09-23, 13:32
Masz kolego zwarcie na przewodzie do klaksonu i wypinanie klaksonu nic Ci nie da. Miałem to samo i zacząłem sprawdzać przewód od klaksonu w górę. No i daleko nie trzeba było szukać, bo w okolicach filtra powietrza była przetarta izolacja i tam robiło zwarcie. A bezpiecznik będzie Ci palić jak tylko przekręcisz kluczyk, bo układ jest tak rozwiązany, że na klaksonie cały czas masz +12V a przekaźnik podaje masę.
Co do światła, to jak w ogóle nie świeci, to żarówka, a jeżeli tylko od tych drzwi, to wyłącznik drzwoiwy sprawdź. Bezpiecznik od oświetlenia to nr 21, ten co do zapalniczki.
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 101 Skąd: Leżajsk
Wysłany: 2007-09-24, 19:11
Na pewno problem jest w samym gnieździe bo tam napięcie jest cały czas. Jak coś tam włożysz to wtedy robi zwarcie. Myślę, że może być tam jakaś blaszka odgięta albo coś w tym stylu. Tak dla wiadomości do zapalniczki bezpiecznik 15A na 21.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum