Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-09-09, 21:29
Jak są elektryczne to są również podgrzewane. Kontrolki nijakiej nie ma oprócz tej do podgrzewania szyby. Podgrzewanie lusterek włącza się razem z podgrzewaniem szyby
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-09-09, 21:38
Poldi napisał/a:
Jak są elektryczne to są również podgrzewane
była już na ten temat dyskusja na forum i z tego co pamiętam to wyszło że jednak nie
a włącznik jest ten sam co do ogrzewania tylnej szyby - też o tym było
a jak sprawdzić?
pojeździj trochę w deszczu i wjedź szybko do jakiegoś podziemnego zamkniętego parkingu, garażu itp. lusterka Ci wtedy zaparują i włącz ogrzewanie tylnej szyby - jak odparują to znaczy że są podgrzewane
A czy mozna zmienic orginalne maty grzejace na nowe w podgrzewanych lustrach czy raczej nie za bardzo??
Pytam bo mam podgrzewane ale nie dzialaja. Prad do wtyczki na drzwiach dochodzi wiec chyba winne jest samo lustro ale nie rozbieralem jeszcze to nie wiem napewno
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-09-12, 11:47
pyza_snk, jasne, że tak, prawdopodobnie masz wyprowadzone kable do lusterek, trzeba maty pod szkło lustra wkleić i odłączyć od tych kabli. U mnie przynajmniej są kable, więc podejrzewam, że to standardowo we wszystkich.
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-09-12, 11:57
pyza_snk to porób zdjęcia jak będziesz te maty zakładał to się poradę zrobi na stronce
u mnie na półce maty leżą i czekają na założenie już ponad pół roku ale nie mam czasu ani specjalnego zacięcia żeby się za to w końcu zabrać
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 152 Skąd: Sanok
Wysłany: 2007-09-12, 13:11
Kabli nie ma, lae jak zrobiłem lampe podświetlenia tablicy z linijki i butelki po 3 cytrynach to i z tym sobie poradzę:) A dokumentacje zrobię napewno:)
_________________ VENTO - najlepszy przyjaciel czlowieka
A mój problem polega na tym że: prawe grzeje a lewe jakoś nie bardzo :/ cóż na to poradzić?? jak siędo tego ustrojstwa dobrać może jakieś zdjęcia?? POZDRAWIAM
Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-09-28, 11:05
Pod szkłem wkładki jest taki plastik i właściwie to jego podważasz i nic nie powinno pęknąć:
http://www.allegro.pl/ite...vento_nowy.html
Z jednej strony podważasz z drugiej strony dociskasz. Nie powinno być problemów.
Już jestem spokojniejszy. Na sobotę planuje sobie zrobić w pojeździe wymianę oleju, naprawę lusterka w kierunku podgrzewania i jak się uda to termotronic pisałem o tym problemie w katalogu termotronic cały czas grzeje no i nie wiem co z nim :-| Ale to inny temat. POZDRAWIAM
[ Dodano: 2007-09-30, 19:06 ]
Po wymontowaniu wkładu lusterka z obudowy stwierdziłem że prąd dochodzi do lusterka więc czeka mnie wydatek ok 30 - 40 zł na nowy wkład z podgrzewaczem . POZDRAWIAM
[ Dodano: 2007-10-03, 14:32 ]
Mam problem z dobraniem odpowiedniego lusterka. Jak wszyscy wiemy są różne rodzaje lusterek sferyczne, asferyczne, wypukłe, płaskie, sferyczne płaskie, sferyczne wypukłe, i hgw jeszcze jakie. Ja mam u siebie w samochodziku lewe lusterko z kreską ono ma poszerzony kąt widzenia - chyba. No i w związku z nie wiem jakie lusterko zakupić żeby było takie samo jak do tej pory. Wiem że nie są one tanie no ale cóż. Może poproszę również link do jakieś aukcji allegro z wkładem lusterka z podgrzewaniem do vw vento. POZDRAWIAM
Przylaczam sie do prosby andrzejroberts. Prosze o jakis link do maty grzejacej ktora bedzie pasowala do lusterek venta. Po zalozeniu elektrycznych do kadetta rozpuscilem sie Nie tyle chodzi o samo sterowanie ale podgrzewanie, to naprawde duzo daje i nie tylko w zimie ale uzywalem to kiedy padal deszcz i super dzialalo.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Taniej wyjdzie chyba kupić lusterko (czyli wkład) przystosowany do grzania. Owa mata już tam jest i nie trzeba się męczyć. Kabelki podpinasz i cieszysz się
sebastian, no bez jaj 70zl za lewe i 45zl za prawe A mata to 20zl na dwie strony z wysylka. Problem z wielkoscia. Nie wiem jakie beda dobre.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
wkład lusterka do vento z mata grzewcza to koszt 25zł,kupowałem w lipcu nie jest to orginal z ASO ale nawet działa i możną powiedzieć ze całkiem przyzwoicie
A co do maty to podejrzewam ze nie będzie to taka prosta sprawa bo wkład lusterka ,a właściwie samo lustro sklejone jest z plastikowym mocowaniem z rożnymi wypustkami i zatrzaskami ,a czy da sie to rozdzielić to nie wiem?
Tak przynajmniej jest w lusterkach podgrzewanych i regulowanych elektrycznie,jak sie ma sytuacja w zwykłych tego nie wiem
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2008-11-26, 14:26, w całości zmieniany 1 raz
To ze wklad jest otoczony plasticzkiem to wiem. Inni radza sobie opalarka albo.... piekarnikiem
Co do tych wkladow to gdzie kupowales? Chyba nie w Finlandii? (bo daleko mam )
Tygrysisko, tutaj jest tylko na strone pasazera a mnie bardziej interesuje od kierowcy. No i lustro jest plaskie a ja potrzebuje asferyczne (z martwym polem)
w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym ,w którym handlują lustereczkami
bradley napisał/a:
To ze wklad jest otoczony plasticzkiem to wiem. Inni radza sobie opalarka albo.... piekarnikiem
znaczy jesteś wszech wiedzący...a nie wiesz jaki jest wymiar maty grzewczej
uparłeś sie samemu stworzyć mate do zwykłego lusterka ...twoja broszka
mata jest na całym wkładzie lusterka wiec musisz kupić przynajmniej mate o wymiarach 10X17 takie wymiary ma wkład
Lusterko mam podgrzewane a padly najprawdopodobniej maty
ja przepaliły sie maty to nie bardzo na szalejesz bo plastik którym oblany jest wkład i mata od grzania robią się bo beli w plastiku i powypalana wżery, zresztą jak wyciągniesz wkład to sam sie przekonasz czy to sie kalkuluje ... może wsowki Ci zaśniedziały i prąd gdzieś nie dochodzi warto to tez sprawdzić
tu masz kilka zamienników:
http://www.lusterko.net/volkswagen/vento/
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-11-26, 22:51
Gavel kupował takie maty do siebie jak dobrze pamiętam. Ja osobiście kupowałem na ALlegro Jacy takie maty, ale nie wiem co było dalej... Trzeba by chłopaków podpytać.
To szukaj używki dobrej.
Aleś sobię syzyfową robotę znalazł... Zamiast tylko wkład wymienić, to bawić się będziesz z matami samymi - ale Twój wybór
A swoją drogą, to nie wiem, skąd Ty takie ceny wytrzasnąłeś - 70 zł za wkład...
Intercars. Z reszta alledrogo nie lepsze. 50zl trzeba liczyc lekko za asferyczne podgrzewane. A ja nie chce zmieniac swojego wkladu bo szklo jest dobre, tylko grzania brak
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-11-27, 17:25
bradley, zakładałem matę tego typu i działa super więc podpowiem ci kilka rzeczy.
1. Oczywiście po pierwsze sprawdź czy prąd do maty dochodzi. Samą matę sprawdzisz na jej stykach omomierzem, sprawna oryginalna ma około 13-14 omów, taka podróba z allegro około 10 omów.
2. Nie kupuj maty do Vento czy golfa, bo dadzą ci za małą. Poszukaj w miejscu gdzie takich mat jest dużo do wyboru (giełda na przykład) i przymierz sobie jakąś. Ja tak zrobiłem ale nie wiem od jakego auta to była.
3. Starą matę podważaj powoli i podcinaj cienkim zaostrzonym na końcu scyzorykiem lub skalpelem.
4. nowa będze miała najpewniej nie w tym miejscy styki gdzie oryginalna, musisz w plastykowej podkładce wyciąć dziurki na sstyki w tym miejscu co trzeba, przymierz dobrze żeby z niczym nie kolidowały te otwory.
robótka prosta i efekt dobry: maty podróby są cut mocniejsze jak oryginały i szybciej grzeją
Wysłany: 2008-11-29, 12:35
spyro napisał/a:
Gavel kupował takie maty do siebie jak dobrze pamiętam
dobrze pamiętasz
Kupiłem, przyszły i .......... leżą już chyba ponad rok choć szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie
Jakoś nie mam czasu ani ochoty zabrać się za ich założenie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum