Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 23 Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2007-10-21, 11:29
Moze inni mnie wysmieja ale kilka zim przejezdzilem na oponach debicy - moze sie i szybko zuzywaja ale na snieg moim zdaniem sa super - nigdy nie zdarzylo mi sie zebym utknal w zaspie a dojezdzam do pracy droga o ktorej drogowcy chyba zapomnieli
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-10-21, 12:29
Im droższe tym lepsze... Ja używam Matadora, sa naprawdę OKi Dębica również, tez są OK. Pewnie GoodYeara czy Michelin byłyby lepsze, ale akurat wtedy stać mnie było na najtańsze - NOWE - zimówki. Także ważne aby były jakiekolwiek zimówki NOWE, bo im mniejszy bieżnik tym gorsza skuteczność, także używek zimowych bym nie kupił.
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 23 Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2007-10-21, 14:03
Uzywek generalnie rowniez bym nie kupil - juz raz sie przejechalem - wiec od uzywek z daleka. I oczywiscie najlepiej cztery jednakowe tzn z takim samym samym bieznikiem...
Witam Wszystkich A tak apropo tych opon zimowych to czy już zmieniliście czy
jeszcze pomykacie na letnich ? Bo też mam zamiar zmienić tylko zastanawiam się
kiedy to zrobić
Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-10-21, 16:35
Tez tamten sezon przejeździłem na nokianach. Bardzo dobre oponki. Wcześniej miałem Pirelli SnowControl i były to najgorsze opony zimowe na śnieg na jakich jeździłem. Debica i zwykłe Kormorany były w/g mnie dużo lepsze.
Zimówki z tego co wiem i stosuje osobiście wtedy, gdy temperatura powietrza przez kilka dni zaczyna utrzymywać się w granicach 7 stopni celcjusza i niżej...polecam opony FULDA 185/60R14 http://www.fulda.com/fuld...ll_Montero2.jsp są ciche, w przystępnej cenie i dobrą przyczepność. Ja głownie jeżdzę po błocie pośniegowym dlatego zjawisko aquaplaningu musi być zminimalizowane a te opony to zapewniają...
Silnik: AAZ Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 410 Skąd: Włocławek/Pruszków
Wysłany: 2007-10-21, 21:28
Malydd napisał/a:
Zimówki z tego co wiem i stosuje osobiście wtedy, gdy temperatura powietrza przez kilka dni zaczyna utrzymywać się w granicach 7 stopni celcjusza i niżej...
dokładnie tak wynika z definicji
w wyższych temp opona staje się zbyt miękka, więc szybciej się ściera
tak jak pisałem wyżej, już śmiało można zmieniać kapciorki na zimówki
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-10-21, 21:31
Malydd napisał/a:
temperatura powietrza przez kilka dni zaczyna utrzymywać się w granicach 7 stopni celcjusza i niżej
dokładnie, zakładanie zimówek w te chwili to głupota totalna. Zimówki przy wyższych temperaturach bardzo szybko sie niszczą więc nie warto zakładać ich już teraz...
Witam! Przeglondam ten temat bo do konca miesiaca musze zmienic oponki(obowiazkowa jazda przez 4 miesiace na zimowkach dozwolona jazda na zimowkach z kolcami) wybor jest duzy ze trudno sie zdecydowac a ceny bardzo podobne, sa i micheliny, continental ,barum,nokian. Co wybrac! Nokiany najdrosze.Czy one sa naprawde takie dobre jak koledzy pisza? Pomuzcie bo malo mi czasu zostalo.A jak juz to brac 185/65/14 czy 175/65/14?
Wysłany: 2007-10-23, 20:55
ja tak jak już pisałem uważam, że każde zimówki będą lepsze od letnich, byle nowe i już. A różnica w bieżnikach jest naprawdę nie duża, nie odczujesz aż takiej różnicy w poczciwej Ventce. Także załóż NOWE w dobrej cenie. Te co podałes to czołówka producentów...
Silnik: VR6
Wysłany: 2007-10-25, 07:49
ja tam kupuje uzywki...
nigdy nie kupei bieznikowanych od poczatku odradzalem i odradzac bede!!! SYF!!!!
ostatnio mialem test nowy zimowke kontra letnia i nowej zimowki i takiej 7mm i takiej 4 m
letnia guma nie ma startu przy hamowaniu czy ruszaniu na sniegu nawet z ta zimowka 4 mm!
na mokrej nawierzchni letnia wygrywa tylko z zimowka 4 mm
co ciekawe zimowka 7mm na mokrej lepiej odprowadza minimalnie wode jak nowa zimowka...
jednak od razu powiem ... bo napisalem uzywane... zeby nei bylo.. jesli uzywane to min te 7 mm bieznika musi byc a nie ze sie kupuje 4czy 5 bo takei zimowki to ja wywalam...
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Wysłany: 2007-10-26, 00:04
wszystkie gazety motoryzacyjne to mówią, każdy specjalista to powie. Zimowa opona jest z innej mieszanki, ma inny wzór bieżnika itp itd. Opona letnia nie nadaje się do jazdy po śniegu w żadnym calu...
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-10-26, 09:12
mając jeszcze AX'a dwie zimy kiedyś na letnich przelatałem bez żadnej stłuczki więc i na letnich się da
ale fakt faktem że nawet słaba zimówka jest lepsza od nowej letniej
i nie opieram się tu na żadnych testach przeczytanych w jakiejś gazecie czy znalezionych gdzieś w internecie tylko na własnym skromnym doświadczeniu gdyż jeździłem po śniegu i na takich i na takich i różnica była odczuwalna
Wysłany: 2007-10-26, 09:18
Gavel napisał/a:
mając jeszcze AX'a dwie zimy kiedyś na letnich przelatałem bez żadnej stłuczki więc i na letnich się da
ale fakt faktem że nawet słaba zimówka jest lepsza od nowej letniej
wszystko Gavel sie da... ja tez keidys i moj ojciec na letnich jezdzilismy.. ale jezdzilo tak 90% polakow i inaczej tez troche ezdizli w zimie... teraz 90% ma ziomowki.. wiec zahamuj sobie teraz autem na letnich jadac za autem na zimowkach i klops... i niech mi nikt nie mowi ze on wolno jezdzi itd
co do letnich w mk2 kiedys na przod alem zime a na tyl na 1 dzien bylo lato bdb fakt ze szerokei na 195
i tak wpadla w poslizg bez recznego jak milo
www.mapet-TUNING.com
Wysłany: 2007-10-26, 10:10
Ja uważałem zimówki za zbytek, do czasu gdy pierwszy raz przejechałem się na zimówkach. Nie wiedziałem że to jest aż taka różnica. Najpierw miałem na przodzie zimówki, potem również na tyle. I najlepiej mieć komplet na 4 koła, bo jak miałem na przodzie tylko to wielokrotnie tył auta zachowywał się dziwnie ślizgając na boki. Także warto kupić zimówki na 4 koła, nawet najtańsze Dębicy czy Kormoran. Są naprawdę OK.
Wysłany: 2007-10-27, 17:54
spyro napisał/a:
KUMHO - szkoda słów usmiech Mapet dziękuj Bogu, że się ich pozbyłeś
wcale wlasnie nie... teraz nawet zaluje... ostatnio czytalem sporo o tych oponach.. nawet wczoraj ypusicli jakis nielzy wozek na oponach kumho... z tego co sie zdazylem dowiedziec to nei sa zle opony, stosowane w sporcie w formule 3 i nei tylko...
www.mapet-TUNING.com
Wysłany: 2007-10-27, 19:28
Takie tam gadki, że stosowane w sporcie... Może i kogoś tam zasponsorowali i się nazywa ze w sporcie uczestniczą (no może w żucie oponą na odległość jak u nas na zlocie to może isa OK ), ale sorry, koreańskie opony to sobie odpuśćmy. Polskie wypadają lepiej w testach.
Wysłany: 2007-10-27, 19:48
spyro pytalem tez uzytkownikow kilku innych forum i jakso w wieksozsci dobrze wypowaidali sie o tych oponach.. to ze w dełu byly jakies waskei co ci cos nie byly dobre nei oznacza ze szersze o innym biezniku sa tez zle... tai przypadek jest z barumem np
mowie ci ze nowe furki zarabiste sportowe tez sa na nich wypuszczne mam gdzies foto i art w gazecie...
www.mapet-TUNING.com
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum