Wysłany: 2007-11-23, 13:01 Korozja nadkola
Witam,
Proszę o opinie forumowiczów na temat korozji na nadkolach w mojej ventce.
Przd poprzednia zima, praktycznie nic nie puchło na błotnikach ale po zimie zaczeło się...
na każdym nadkolu lakier jest popuchnięty na srednio 1/4-1/3 nadkola, rdzy jeszcze nie widac ale gdyby to ruszyć? Moje pytanie czy lepiej zrobić to teraz czy raczej powiedzmy w marcu, jeżdże sporo po Warszawie a tam sypia sól na potęgę.
Rozmawiałem dzis ze znajomym, który stwierdził, że nalezy to zrobic jak najszybciej, nie szpachlowac tylko powycinać i ze w wawie za takie cos mi zaśpiewają o 1000 zł!
Ja myślę jednak to poszpachlowac u znajomwgo lakiernika w moich rodzinnych stronach i zmieścic się w 400-500 zł.
Pozdrawiam
PS. Trchę ventka zaczyna połykac kasę, parę dni temu poszła pompa wspomagania (koszt regeneracji, wymiany i oleju w wawie 400zł), teraz blachy, miesiąc temu szyby elektryczne.
Mam go 3 lata (jest z 95) i przez pierwsze dwa nie było problemów ale starość nie radość.
Jak kupiłem nie tak dawno swojego Ventylka Objawy podobne ale na dwóch błotnikach i nie w takich jak opisujesz wielkościach. Pojechałem do znajomego lakiernika i zaproponował aby zrobić przed zima (chłop na brak roboty nie narzeka). Więc furke zostawiłem u niego. Obeszło się bez wstawiania reperaturki a co za tym idzie mniejsze koszta. Na wiosnę dziury by już były jak nic. Lakiernik sprawdzony i zaufany więc w jajo mnie nie zrobił; a że nie lubi ludzik dziadostwa to pomalował całe błotniki ( w cenie zaprawek) aby ,, porządnie to wyglądało". Ech ale tak robią tylko pewnie dla dobrych znajomych.
Wysłany: 2007-11-23, 20:59
Tak Spyro chodzi o błotniki, ale jakbym miał wydać 1000 zł,to szpachluje za 300 i go sprzedaje
na wiosnę, wezmę za niego z 10 tysiaków, dołożę z 3 i kupię tdi z 97 z klimą albo dołożę i i poszukam Bore.
Mój obecny tdi sprawuje się bardzo dobrze ma udokumentowany i pewny przebieg 215 tyś, tylko pomalutku zaczyna coś wychodzić, to tu to tam.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-11-25, 14:48
U mnie było to samo. Wyczyściłem do gołej blachy, szpachla, lakier, fluiudol na ranty i na to załozyłem plastikowe nakładki. Mam nadzieję, że bedę miał spokój. ponadto auto zostało zabezpieczone od spodu antykorozyjnie, profile zamnkniete również.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-11-25, 21:44
No ja jestem przeciwnikiem szpachli jeśli tylko można tego uniknąć szczególnie w takich miejscach... Ale racje macie, że to dużo taniej, chociaż kwota tysiąca zł za wspawania reperaturek błotników to stanowczo za dużo!
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-11-25, 22:22
No wiem, ale u mnie najpierw były robione nie inwazyjnie, tj. bez wycinania, ale to wychodzi po roku, dwóch i tak, więc w końcu stwierdziłem koniec ze szpachlą i wycinamy. Jak narazie bezproblemowo. A szpachli minimalna ilość poszła, inna niż przy zeszlifowanej rdzy z matallu...
Pomógł: 11 razy Wiek: 43 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 1539 Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2007-11-27, 02:12
ja robie przed zima i po sam, zdzieram rdze do golego, brunox i zaprawka, ale to jest skuteczne na krotka mete. narazie czekam, bo wkleje reperaturki ...tyle ze odrazu chce poszerzone...ale najpier kola trzeba dobrac.... i tak w kolko
Wysłany: 2007-11-27, 10:48
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, zrobie chyba jednak w połowie zimy, pojadę na święta do tesciów i zostawie na parę dni samochód, znajomy teścia lakiernik powiedział, ze zrobi mi to za 300-400 zł. Pozdro
Wysłany: 2007-11-29, 12:28
... ja moalem podobne obiawy z wszystkimi blotnikami , ale nie szpachlowalem tego tylko wyczyscilem do czystego metalu zaminiowalem farba i kupilem plastikowe nadkole takie jak jest w kolfach np.GTI i przykleilem to na silikon i mam spokoj . koszt plastikow 80 zl. plust papier scierny i troche farby .
pozdrawiam
R.
Silnik: AAZ Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 410 Skąd: Włocławek/Pruszków
Wysłany: 2007-11-29, 22:22
możesz kupić coś takiego np w intercars za ok 80 zł komplet
tylko zastanów się co do montażu, bo użycie samej minii i silikonu to tak nie za bardzo
trzeba to konkretnie zabezpieczyć, bo sam podkład chłonie wodę, a silikon się odparza, więc pod takim plastikiem za jakiś czas i tak wszystko zgnije
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-12-19, 07:33
Silikon? Życzę powodzenia. Nieraz na forum była mowa,że silikon chłonie wodę i powoduje korozję.Zdejmuj to szybko i przynituj, bo wiosną odpadną Ci te ranty razem z plastikami. We wszystkich błotnikach są fabryczne otwory na nity.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum