Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-21, 21:42
Zamek klapy tylnej
Autor Wiadomość
lukspeed 
Niedzielny kierowca
Vento1.8 55KW

Wysłany: 2008-01-18, 12:13   Zamek klapy tylnej

Witam
Mam problem z zamkiem kalpy tylnej-otwiera się tylko z klucza lub z centralnego zamka,za nic w świecie niechce się otworzyć po wcześniejszym przekręceniu klucza według instrukcji w lewą strone,próbowałem już różnych kombinacji ale nic z tego.Czy jest to wina źle złożonego zamka czy już się coś w nim wyrobiło?
Problem wystapił potym jak wrócił z malowania, 1-2 razy udało mi sie otworzyć bez kulcza tylko wciskając zamek a tak potem już ani razu :załamka:
Pozdr :hejka:

Morfeusz142 
Pan i władca oktanów
Morfeusz142

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2008-01-18, 13:02   

Sprawdż ten przewód, którym dochodzi powietrze do mechanizmu zamka . Może po malowaniu ktoś go nie podpiął tam gdzie trzeba.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2008-01-18, 14:53   

jakby go nie podpial, to zaden z zamkow by nie reagowal ( tak mi sie przynajmniej wydaje, ze to naczynia polaczone :D ) moge sie mylic-bede wtedy zadowolony jak ktos mnie uswiadomi ;)

[ Dodano: 2008-01-18, 14:54 ]
no ale pewny jestem juz tego, ze jakby tak bylo, to pompka by sie spalila, bo by wciaz pompala az do uzyskania cisnienia, ktore chce miec a nie mogla tego zrobic... :)

lukspeed 
Niedzielny kierowca
Vento1.8 55KW

Wysłany: 2008-01-19, 13:59   

pompa działa bez zarzutu,otwiera wszystkie zamki i zamyka ,więc musi być tu coś innego

misiek 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 ABS +LPG
Wysłany: 2008-01-20, 14:26   

Ja ym na Twoim miejscu sprawdził to cięgno które idzie od zamka z kluczykiem do zamka klapy.Może jest tam coś źle wyregulowane??? :mysli: :hmmm: :hmmm:

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Silnik: diesel
Wysłany: 2008-01-21, 14:30   rozbierz zamek

Rozbierz chłopie zamek, przeczyść i poskładaj. Cięgno jeśli jest źle wyregulowane to sie w ogóle nie otworzy klapy albo w drugą mańkę nie zamknie :( ( Rozbierałem zamek jak mi padł włącznik światła w bagażniku i z rozebraniem nie ma najmniejszego problemu :) )

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-01-21, 21:44   

Miałem pare razy taki problem, aż w końcu znalazłem jego rozwiązanie. Problem tkwił w takim małym bolczyku przy haczyku w zamku - co jakiś czas mi spadał i bagażnik możnabyło otworzyć jednynie od środka poprzez pociągnięcie tego cięgna (robiłem to długim przedmiotem od środka, bo nie zmieściłem się do przedziału bagażowego, gdyż przeszkadzała mi w tym butla z gazem). Bolec ma kształt małego walca, długi na jakieś półtora centymetra. Dorobiłem sobie podobny bolec, z tym że już nagwintowałem go i z drugiej strony dokręciłem podkłatką, żeby nie spadał. Problem minął i jest już spokój. Jak ten blec spadnie to za Chiny ludowe bagażnika z zewnątrz nie otworzysz, nawet przy pomocy kluczyka, gdyż tam jest taki haczyk, który nie dochodzi do zamka w momencie naciścnięcia bębenka.

lukspeed 
Niedzielny kierowca
Vento1.8 55KW

Wysłany: 2008-01-23, 09:51   

witam
Dzięki za porady i napewno skorzystam z nich tylko teraz znów zrobiło się zimno na apolu a garażu nieposiadam wiec musze poczekać aż ciutke cieplej sie zrobi lub uda mi sie gdzie garaż znaleść i chwile wolnego czasu bo z tym ostatnio krucho:-)napewno o efektach poinformuje :]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi